Kalendorius

gegužės   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

gegužės   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Gegužės 8-ąją Seimo Konferencijų salėje Nacionalinė Bočių bendrijų asociacijos, padedant LR Seimo narei Rimantei Šalaševičiūtei, surengtoje konferencijoje „Nacionalinė senėjimo pasekmių įveikimo strategija“ diskutuota teisiniais, pensijų kėlimo, sveikatinimo ir kitais aktualiais socialiniais klausimais su didžiausių šalies vyresnio amžiaus žmonių nevyriausybinių organizacijų ir regioninių bendrijų atstovais. Apie suaugusių žmonių mokymosi patirtį konferencijoje kalbėjo MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

24 05 09 seime 2S

Konferencijos pranešimus rikiavusi Vilniaus Bočių bendrijos pirmininkė Vilija Tūrienė kalbą pradėjo nuo mažų pensijų. Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus, kalbėjęs apie vyriausybės pasiekimus sprendžiant socialines senjorų problemas ir Mindaugas Lingė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, pristatęs pranešimą apie pensijų indeksavimą ir vyresnio amžiaus žmonių nevyriausybinių organizacijų veiklos finansavimo perspektyvas sulaukė daugiausiai konferencijos dalyvių piktų klausimų ir pretenzijų. Prof. Romas Lazutka, kalbėjęs apie Lietuvos pensijų sistemos dinamiką ES pensijų kontekste, skaičiais parėmė išvadą, kad vis dar tolstame nuo Europos pensininkų. Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, kurią pirmininkaujanti pristatė kaip šešėlinės LVŽA vyriausybės Socialinės apsaugos ir darbo ministrę, kalbėjo apie vyresnių žmonių diskriminaciją darbo rinkoje ir dėl sveikatos paslaugų prieinamumo. Sveikatos apsaugos ministro patarėjas psichikos ir visuomenės sveikatos klausimais Edgaras Diržius kalbėjo apie sveikos gyvensenos ir prevencijos paskatų kūrimą, visuomenės sveikatos biurų siūlomas paslaugas. Apie vyresnio amžiaus žmonių socialinės įtraukties ir aktyvumo didinimą pranešimą skaitęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Horizontalios politikos ir projektų valdymo grupės vyriausiasis patarėjas Steponas Kulbauskas užbaigė valdžios atstovų pasisakymus.

Antrojoje konferencijos dalyje advokatas Jonas Ivoška pristatė savo knygą „Pilietinės visuomenės teisiniai valstybingumo pagrindai“, Seimo narė dr. Silva Lengvinienė, rengiamo „Vyresnio amžiaus žmonių politikos įstatymo“ darbinės grupės vadovė, pristatė įstatymo metmenis, prof. Algimantas Kirkutis, Lietuvos veikliosios Ilgaamžystės akademijos prezidentas kalbėjo apie veikliosios ilgaamžystės idėją.

Paskutinis, tačiau šviesiausias konferencijoje buvo MČTAU rektorės dr. Zitos Žebrauskienės pranešimas. Blogį įveikime gerumu - pradėjo rektorė kalbą ne tik apie vyresniųjų žmonių poreikius jaustis saugiais, suprastais, reikalingais ir laimingais, bet ir apie trečiojo amžiaus universitetų patirtį mažinant vyresnių žmonių socialinę atskirtį. „Mums reikia gyvenimo kompetencijų. Žinios pagal TAU klausytojų vertinimą yra tik trečioje vietoje, - sakė rektorė, - svarbiausia yra bendravimas. Tačiau ir informacinių technologijų įvaldymo įgūdžiai, ir teisinės ar apie sveikatą žinios kaip tik ir didina senjorų savarankiškumą, mažina jų atskirtį, padeda jaustis pilnaverčiais. Mes mokomės gyvenimo, mes mokomės būti.“ Rektorė priminė ir kuriamą netinkamą vyresnių žmonių įvaizdį, susvetimėjimą visuomenėje, neretai kurstomą kartų konfliktą, sisteminio požiūrio ir bendrumo stoką. Šviesdami ir šviesindami mes galime padaryti daug, sakė rektorė. Išmokyti atliepti svarbiausiems poreikiams: žmogus nori būti pastebėtas ir priimtas toks, koks yra; nori būti išklausytas ir išgirstas; kiekvienas turi būti mylimas ir reikalingas. Tada jausimės orūs. „Su šypsena aušrą sutik ir kiekvieną pavestą darbą su didele meile atlik“, - baigė kalbą linkėjimu dr. Zita Žebrauskienė.

Dar buvo klausimų ir diskusijų, kalbėta apie vyresnių žmonių organizacijų, kurių per 200 Lietuvoje, susivienijimą, priimta rezoliucija, tačiau pastangų susivienyti taip ir neatsirado.

Lilija Smalakienė

Autorės nuotrauka

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

MČTAU ŠIŲ MOKSLO METŲ PABAIGOS RENGINYS VYKS GEGUŽĖS 22 D. NUO 12.00 VAL. KALNŲ PARKO ESTRADOJE. RENGINYJE KONCERTUOS FOLKLORO ANSAMBLIS "VYDRAGA". KVIEČIAME VISUS DALYVAUTI!