Sveikos gyvensenos fakulteto klausytojai sausio pabaigoje dalyvavo paskaitoje „Sveikas ir nesveikas maistas“, kurią skaitė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. Rimantas Stukas.
Profesorius paskaitą pradėjo retoriniais klausimais: „Kodėl reikia pusryčiauti? Koks maistas tinkamiausias pusryčiams? Ogi toks, kuris teikia daug energijos, kuris tiekia žarnynui gerųjų bakterijų, daug mineralinių medžiagų (pvz.; mangano, svarbaus sąnarių ir kremzlių struktūrai). Taigi sotūs ir sveiki pusryčiai – tai rupių kruopų, kuo mažiau apdorotų, košės.“ Profesorius atkreipė dėmesį į labai naudingus grūdinius produktus, kurie rekomenduotini vartoti kelis kartus per dieną. Kruopos ir grūdai - stambiamolekuliniai angliavandeniai, kurie sudaro 45-60% paros kalorijų normos. Lektorius taip pat papasakojo apie grūdo struktūrą. Grūdo apvalkale - vitaminai, mineralinės ir skaidulinės medžiagos. Kai grūdas nušveistas - pašalinamos naudingos medžiagos.
Prof. R. Stukas paaiškino, kad mitybą galima paįvairinti ir nemaltais virtais, daigintais kviečiais bei kviečių gemalais. Gemalas turi daug baltymų (apie 23-40%), šiek tiek riebalų, bet neturi krakmolo. Gemalai turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl tinka sutrikus kraujo apykaitai, sergant kraujagyslių ligomis, diabetu, nusilpus nervų sistemai. Ypač organizmui reikalingas manganas - tai elementas, mineralinė medžiaga, dalyvaujanti organizmo medžiagų apykaitoje, jos randama daugelio fermentų sudėtyje. Daug mangano nustatyta riešutuose, sėklose, visų rūšių grūduose, kruopose, ankštiniuose, arbatoje, kavoje. Nedaug mangano yra vaisiuose ir daržovėse. Mažai mangano yra mėsoje, žuvyse, kiaušiniuose, pieno produktuose, rafinuotame maiste. Šio mikroelemento reikia vitaminų B1 ir E apykaitai. Jis aktyvina virškinimo fermentų veiklą. Manganas veikia kaip katalizatorius skaidydamas riebalus ir cholesterolį, svarbus smegenų ir nervų mitybai, būtinas normaliam skeleto vystymuisi. Manganas pagerina kaulų tankumą ir augimą, padeda palaikyti bei atstatyti pažeistą kremzlių struktūrą.
Profesorius trumpai papasakojo apie viso grūdo kviečių, rugių, bolivinių balandų, apie avižų, miežių, soros, rudųjų ryžių, grikių naudą žmogaus organizmui.
Nepamirštos ir labai naudingos daržovės, vaisiai ir uogos, kurių reikia valgyti kelis kartus per dieną.
Taip pat lektorius paminėjo ir nerekomendavo vartoti bulvių traškučių, kuriuose yra akrilamido - kancerogeninės medžiagos, susidarančios krakmolinguose produktuose (bulvėse), juos verdant aliejuje didesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje.
Susirinkusieji padėkojo profesoriui Rimantui Stukui už ypač naudingą paskaitą, atsakė į klausytojams aktualius, su mityba susijusius, klausimus.
Parengė Nijolė Bielinienė, MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto prodekanė
Sigitos Eimutienės nuotraukos