Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas (MČTAU) kartu su projekto partneriais Summer University of Jyväskylä (Suomija), Swedish Association for Distance Education (Švedija) ir Seniornett (Norvegija) vykdo Nordplus Adult programos projektą „Skaitmeninė parama: gairės lektoriams, kaip palengvinti senjorų gyvenimą skaitmeniniame pasaulyje” (2021 10 01– 2023 12 31).

23 12 19 Nordplus 2021 2023 S

Projekto tikslas: parengti ir publikuoti skaitmeninių gebėjimų mokymo programų gerosios patirties rinkinį, paskelbti jį interaktyvioje platformoje bei padėti tobulinti senjorų skaitmenines kompetencijas Šiaurės ir Baltijos šalyse.

Dvejus metus projekte aktyviai dalyvavo MČTAU universiteto atstovai: dr. Jurgita Rotomskienė – projekto vadovė, Laima Tuleikienė – projekto koordinatorė ir Ovidijus Gabrėnas – MČTAU informatikos fakulteto dekanas. Per šiuos metus vyko partnerių susitikimai ir seminarai, kuriuose buvo keičiamasi gerąja patirtimi, diskutuojama kaip tobulinti senjorų skaitmenines kompetencijas. Šių metų gruodžio mėn. projekto partneriai parengė ir viešai paskelbė skaitmeninių gebėjimų mokymo programų gerosios patirties rinkinį. Pilnas tekstas: https://peda.net/jk/nordplus/en/project-2021-2023/good-practices. Kviečiame susipažinti su keletu gerųjų praktikų.

Norvegija. Geroji praktika – pagalbos linija senjorams

„Seniornett“ yra Norvegijos nevyriausybinė organizacija, įkurta 1997 m., yra nepolitinė ir ne pelno siekianti organizacija, kurios tikslas stiprinti vyresnio amžiaus žmonių skaitmenines kompetencijas ir sukurti erdvę vyresnio amžiaus žmonių skaitmeniniam švietimui, 2023 m. jungia 9179 narius ir 230 vietinių skyrių visoje šalyje.

"Seniornett" pagalbos tarnyba dirba kiekvieną dieną nuo 9 iki 15:30 val. Ją organizuoja savanoriai, daugiausia senjorai. Tačiau retkarčiais savanoriauja ir jaunesni asmenys, kurie tarp darbų įgyja praktinės patirties ir pan. Pagalbos tarnyboje dalyvauja ir "Seniornett" darbuotojai. Telefono programoje yra eilių sistema, todėl, kai visi savanoriai yra užimti, skambutis perduodamas vienam iš darbuotojų. Seniornett naudoja "Teamviewer" kaip įrankį, padedantį senjorams naudotis kompiuteriu, išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu. Tai leidžia savanoriams perimti į savo kompiuterį klientų asmeninių kompiuterių, "Android" išmaniųjų telefonų bei planšetinių kompiuterių kontrolę, o "Apple" produktus valdyti veidrodiniu būdu. Dažniausios su kompiuteriu susijusios problemos yra programinės įrangos atnaujinimas, virusai, senas kompiuteris. Kitos dažniausiai pasitaikančios problemos yra susijusios su el.paštu: nuo kaip pridėti el. paštą į išmanųjį telefoną, iki nepageidaujamų laiškų ir sukčiavimo problemų. Susiduriama taip pat ir su saugumo klausimais.

Suomija. geroji praktika – bendraamžių mokymo modelis Jyväskylä vasaros universitete

Jyväskylä vasaros universitetas pristatė bendraamžių mokymo modelį, kai asmenys, paprastai tos pačios amžiaus grupės ir gyvenimo situacijos, savanoriškai remia tuos, kurie mažiau išmano skaitmenines technologijas. Bendraamžių mokymas organizuojamas daugiau nei 20 metų kaip Trečiojo amžiaus universiteto veiklos dalis.

Jyväskylės vasaros universitetas įdiegė bendraamžių mokymo modelį, kuriame asmenys, dažniausiai priklausantys to paties amžiaus ir gyvenimo situacijos žmonių grupei, savanoriškai pasiūlo palaikyti tuos, kurie turi mažiau įgūdžių naudotis skaitmeninėmis technologijomis. Bendraamžių mokymas organizuojamas jau daugiau nei 20 metų kaip Trečiojo amžiaus universiteto veiklos dalis. Tokia veikla yra savanoriška bendraminčių pagalba ir nereikalauja specialių įgūdžių. Vieninteliai reikalavimai dalyvauti mokymo veikloje yra drąsus ir entuziastingas požiūris bei noras padėti kitiems žmonėms. Trečiojo amžiaus universitetas kartą per mėnesį rengia ir bendraamžių dėstytojų mokymus. Šie renginiai vadinami mentorų dirbtuvėmis, ir jie yra nemokami bendraamžių mokytojams.

Švedija. geroji praktika – instruktorių rengimo gairės, skirtos padėti senjorams skaitmeniniame pasaulyje

Interneto fondo (Internetstiftelsen) organizuojama iniciatyva siekiama pagerinti piliečių, ypač senjorų, skaitmeninę įtrauktį ir raštingumą. Iniciatyva pabrėžia atviro ir laisvo interneto svarbą saviraiškos laisvei, demokratijai ir inovacijoms. Pagrindinis jos tikslas – kad kiekvienas būtų saugus internete, bet taip pat išdrįstų tyrinėti ir patirti mokymosi džiaugsmą. Projektas siūlo platų išteklių ir pamokų spektrą, skirtą skaitmeninėms kompetencijoms ugdyti įvairioms auditorijoms, įskaitant asmenis, žinių ieškančius asmenis, piliečius, mokytojus ir visuomenę. Iniciatyva apima tokias esmines temas kaip skaitmeninis raštingumas, etiketas, privatumas internete, etika ir moralė skaitmeninėje erdvėje bei internetą reglamentuojantys įstatymai. Šie ištekliai skirti naudoti švietimo įstaigose, pritaikyti pradinės, vidurinės ir vidurinės mokyklos lygiams. Vienas iš svarbių iniciatyvos aspektų yra vertybėmis pagrįstų pamokų įtraukimas, siekiant diegti saugią internetinę praktiką ir etiką, derinant su mokyklos vertybėmis ir platesne skaitmenine aplinka.

Mokymo programoje aptariamos pagrindinės sritys, tokios kaip šaltinių kritika, programavimas, skaitmeninimo poveikis asmenims ir visuomenei bei techniniai aspektai, tokie kaip saugumas ir istorija. Daugiau informacijos rasite pateiktoje nuorodoje https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC128415

Lietuva. Geroji praktika – jaunųjų dėstytojų įtraukimas į senjorų mokymą

Medardo Čoboto Trečiojo amžiaus universitetas kartu su asociacija „Langas į ateitį“ ir Kauno TAU įgyvendino projektą „Informacinės technologijos jungia kartas“. Projekto tikslas - įtraukti jaunąją kartą į senjorų mokymą naudotis skaitmeninėmis technologijomis.

Šiuo projektu buvo siekiama paprastai, nesudėtingai, praktiškai papasakoti apie IT naujoves. Atrinkti jaunieji lektoriai galėjo tobulinti mokymo ir konsultavimo įgūdžius, o užsiėmimų metu vyresnio amžiaus žmonės dalijosi sukaupta gyvenimo patirtimi ir žiniomis. Šiuose mokymuose dalyvavo ir vyresnieji mentoriai, kurie iš jaunųjų kolegų sėmėsi papildomų žinių apie naujausius technologijų pasiekimus. Daugiau informacijos galima rasti:

https://www.mctau.lt/1303-informacines-technologijos-jungia-kartas-pavasario-sesijos-mokymai.

MČTAU informacija

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! BALANDŽIO 29 D., PIRMADIENĮ, 16 VAL., A4 AUD. SUSITIKIMAS SU KANDIDATE Į LIETUVOS PREZIDENTES INGRIDA ŠIMONYTE. KVIEČIAME VISUS AKTYVIAI DALYVAUTI