Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Viename iš fakultetų

Socialinės psichologijos fakultetas sukvietė gausų būrį MČTAU klausytojų į susitikimą su VDU profesore Audrone Nugaraite paklausyti paskaitos „Gerumo komunikacija“. Profesorė padėjo suprasti gerumo kaip socialinės vertybės svarbą kuriant harmoningus santykius.

22 04 13 nugaraite 1

A. Nugaraitės interesų ratas labai platus. Ji – žurnalistė, buvusi prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktorė, daugelio tarptautinių projektų vadovė, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narė. Pastaruoju metu profesorė daug dėmesio skiria psichologinės sveikatos klausimams, skatindama kiekvieną suprasti save ir įvairius bendravimo su kitais aspektus. Daugelis mūsų jau buvo šiek tiek susipažinę su A. Nugaraitės įžvalgomis ir tekstais to paties pavadinimo Facebook tinklalaidėje. Todėl buvo įdomu išklausyti paskaitą, kurią pati profesorė pavadino „Gerumas su pozityvu“.

Kodėl vienam žmogui sekasi bendrauti, o kitam ne? Kokios to priežastys? Ar tai lemia paties žmogaus požiūris į save ir kitus, ar aplinkybės? Nuo ko priklauso bet kokios veiklos sėkmė? Kas yra gerumas, koks jo vaidmuo tarpusavio santykiuose? Kaip išmokti susitvarkyti su vis labiau įsigalinčia virtualia komunikacija? Kaip galime padėti sau spręsti bendravimo problemas, susitaikyti su gyvenimo iššūkiais? Tai pagrindiniai klausimai, kurie buvo aptariami paskaitoje.

22 04 13 nugaraite 2

Supratome, kaip svarbu suprasti ir įvardinti savo nuostatas į daugelį mus supančių dalykų. Kiekvienas mūsų juos suvokia skirtingai arba net priešingai. Pavyzdžiui, juoda – balta, šalta – šilta, praeitis – ateitis ir pan. Ir kaipgi gali bendrauti asmenys su tokiomis prieštaringomis nuostatomis? Mes dažnai nesuprantame, kodėl esant tai pačiai situacijai net ir artimi žmonės elgiasi skirtingai. Profesorė pateikė tai paaiškinančią schemą: Nuostatos – Mąstysena – Elgsena – Procesas – Rezultatai. Taigi, bet kokios veiklos rezultatai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų nuostatų. Tai suvokus, kiltų mažiau nesusipratimų bendraujant, kartais ir labai aštrių.

Anot profesorės, visas gyvenimas – procesas. Mūsų gyvensenos globalios formulės skirtos apibūdinti tai, su kuo susiduriame gyvenimo eigoje. SPOD – tai laikotarpis, kai gyvenome aplinkoje, kur stabilu, nuspėjama, įprasta, apibrėžta. VUCA – tam metui būdinga vizija, supratimas, aiškumas, judrumas. BANI – gyvename dabar, laikotarpiu, kuriam būdinga trapumas, netiesinis nerimastingumas, nesuvokiamumas. Nyksta tiesioginis sąlytis su realybe. Nesuvokiamumas susijęs su klausimu „O kas bus toliau?“. Kiekvienam reikia suprasti, kad tai globalu, kad visi ir visur su tuo susiduriame. Ir reaguoti adekvačiai, nepasiduoti nevilčiai. Ne veltui kinų išmintis byloja „vienos durys užsidaro, kitos – atsidaro“.

22 04 13 nugaraite 3

Supratome, kas yra gerumas, kokia ši socialinė vertybė svarbi ir vertinga bendraujant su skirtingais žmonėmis ir kuriant savo gyvenimo harmoniją. Tai būdas parodyti pagarbą ir meilę vienas kitam, o jį atspindi mūsų kasdienė veikla. Kita vertus, visi esame skirtingi ir gražūs ne tik savo gerumu, bet ir ydomis. Gyvenime yra ir teigiami, ir neigiami išgyvenimai, emocijos. Nereikia savęs nuvertinti, nes tai būdinga daugumai mūsų kartos žmonių. Todėl pozityvus požiūris į gyvenimą toks svarbus kiekvieno mūsų psichinei savijautai. Jei išmoktume valdyti savo neigiamas emocijas, realiai vertinti savo jausmus, išklausyti kitus ir priimti jų jausmus, pajustume pozityvaus mąstymo naudą. Tuomet lengviau pasiektume sėkmę, pagerintume sveikatą ir santykius, jaustume pasitenkinimą ir vidinę ramybę. O tam reikia padirbėti su savimi – užsiimti meditacija, įdomia veikla, susikurti malonią aplinką ir panašiai.

22 04 13 nugaraite 4

Paskaitoje nemažai dėmesio buvo skirta įvairių darnaus tarpusavio bendravimo elementų analizei, pradedant tarpusavio pagarba ir pasitikėjimu, baigiant atvirumu ir atsakomybe. Nustebino, kad klausymas yra pats svarbiausias ir dažniausias bendravimo elementas, o ne kalbėjimas. Ir dar – iki 70 procentų informacijos, gaunamos bendraujant, yra neverbalinio pobūdžio, pavyzdžiui, veido išraiška, gestai, balsas, intonacija, išvaizda ir t. t. O tai svarbu bendraujant ne tik tiesiogiai, bet ir virtualiai. Juk dažnai ir mes, bendraudami nuotoliniu būdu, nelabai kreipiame dėmesį į tokius dalykus.

Prof. A. Nugaraitės paskaita tikriausiai privertė ne vieną klausytoją susimąstyti apie savo nuostatas į daugelį čia ir dabar vykstančių įvykių, paskatino mokytis pozityviai žvelgti į probleminius santykius su artimaisiais ar aplinkiniais žmonėmis.

Dr. Danguolė Švegždienė, Socialinės psichologijos fakulteto Saviugdos klubo „Mes“ seniūnė

Rasos Pakalkienės nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! BALANDŽIO 29 D., PIRMADIENĮ, 16 VAL., A4 AUD. SUSITIKIMAS SU KANDIDATE Į LIETUVOS PREZIDENTES INGRIDA ŠIMONYTE. KVIEČIAME VISUS AKTYVIAI DALYVAUTI