Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Saulėtas Vilnius antradienį pasitiko 40 Trečiojo amžiaus universitetų atstovus, atvykusius į LR Prezidentūroje vyksiančią konferenciją „TAU – aktyvaus ir sveiko senėjimo garantas“. Saulėtais sveikinimais anksčiausiai atvykusius pasitiko Nacionalinės TAU asociacijos prezidentė dr. Zita Žebrauskienė. Džiaugsmingos bendraminčių pasimatymų emocijos užpildė ir Prezidentūroje paruoštos sutikimo kavos valandą bei nuteikė rimtam darbui. „Šiandien istorinė diena, - pradėdama konferenciją kolonų salėje sakė Nacionalinės TAU asociacijos prezidentė dr. Z. Žebrauskienė, - TAU judėjimui beveik trisdešimt metų, o tokiam pasitarimui Prezidentūroje susitinkame pirmą kartą.“

24 03 28 2S

Ypatingu dėmesiu konferencijos dalyvius pagerbė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Prezidentas pasidžiaugė, kad 53 Trečiojo amžiaus universitetai šalyje ir tūkstančiai aktyvių, pilietiškų ir kūrybingų klausytojų vis geriau pažįstami ir vertinami. „Iš jūsų pačių kylanti nedirbtina ir neformali iniciatyva daro Lietuvos visuomenę šiuolaikiška ir vakarietiška“, – sakė šalies vadovas. Prezidentas pabrėžė, kad visaverčio gyvenimo pagrindas yra susijęs ir su finansiniais resursais, paminėjo didinamas pensijas. Prezidentas pažymėjo, kad senjorai turėtų pajusti šiuo metu vykdomos sveikatos priežiūros reformos naudą, tačiau yra problemų dėl sveikatos paslaugų pasiekiamumo, ilgalaikės priežiūros prieinamumo ir kokybės. Prezidentas informavo, kad siekdamas, jog transporto lengvatomis galėtų naudotis visi pensinio amžiaus žmonės, o ne tik sulaukę 70 m., pateikė Seimui Transporto lengvatų įstatymą.

Konferencijos dalyvius pasveikino pirmoji ponia Diana Nausėdienė. „Kiekvienas jūsų yra šviesulys. Jūsų asociacijos simbolis - saulę laikantis delnas, kuriame telpa ne tik gyvenimiška patirtis, bet ir ateities kartoms perduodamos pamatinės vertybės, tradicijos ir nuoširdi meilė žmogui. Jūsų moto rodo siektiną kelią mums visiems“, – sakė šalies pirmoji ponia D. Nausėdienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausiasis patarėjas Steponas Kulbauskas pranešime „Vyresnio amžiaus žmonių socialinės įtraukties ir aktyvumo didinimas“ pateikė palyginimų – pagal aktyvaus senėjimo indeksą Lietuva - 20 Europoje ir yra žemesnėje nei Europos vidurkis vietoje, o pagal galimybes sveikai senti – 26 vietoje. Aptartos priemonės, būtinumas įtraukti vyresnius žmones į sprendimų priėmimą. Pranešėjas paminėjo ir Vyresnio amžiaus žmonių reikalų tarybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kurios pirmininkas Gediminas Dalinkevičius, Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų asociacijos vykdantysis direktorius.

G. Dalinkevičius pranešime „Kuriant Vyresnio amžiaus žmonių teisių pagrindų įstatymą“ kalbėjo apie iššūkius siekiant, kad Seimas priimtų sprendimą kurti tokį įstatymą, apie poreikį tvariam TAU veiklos palaikymui. „Valstybė turėtų sudaryti galimybes, kad pozityvūs žmonės galėtų skleisti pozityvą visuomenėje“, - sakė G.Dalinkevičius.

Senojo Kėdainių TAU rektorė Gražina Jedemskienė ir Pasvalio TAU rektorė Danutė Morkūnienė dalinosi mintimis apie regionų Trečiojo amžiaus universitetų patirtį, pamokas, poreikius ir perspektyvas. Vis dar pasigendama deramo aktyvių žmonių įvertinimo ir paramos.

LR prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė, kviesdama panelinei diskusijai „Žvilgsnis į aktyvaus ir sėkmingo senėjimo užtikrinimo perspektyvas – ką turime daryti vyresnio amžiaus žmonių gerovei?“, teigė, kad Prezidentui reikia konkrečių iniciatyvų. Kauno TAU rektorė prof. dr. Nijolė Petronėlė Veličkienė sakė: „Mūsų dėmesys į žmones, į gyvenimą ir sugyvenimą, mes svarbūs valstybei kaip savanoriai“. VU Psichologijos instituto taikomosios psichologijos laboratorijos vadovas docentas dr. Antanas Kairys pažymėjo TAU vertes: kompetenciją, įtraukimą ir galimybę rinktis“. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausiasis patarėjas vyresnio amžius asmenų klausimais Steponas Kulbauskas pastebėjo, kad paslaugų yra, bet jos nepasiekiamos dėl prastos koordinacijos. Sveikatos apsaugos ministerijos sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius taip pat įvardino TAU įtaką sveikos gyvensenos propagavimui. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Neformalaus švietimo skyriaus vedėjas Tomas Putys sakė, kad siekiama susitarimo ir koordinavimo savivaldybių lygmeniu. „Senjoro“ programos paslaugų plėtros vadovas Modestas Bastys pastebėjo, kad reikia panaudoti tai, kas veikia, galėtų būti ir suaugusiųjų švietimui krepšelis. Visagino savivaldybės senjorų tarybos narė Irena Pranevičienė pasidalino naujos savivaldybėje tarybos veiklos iššūkiais, kad nieko apie senjorus nebūtų be senjorų. Socialinių mokslų centro Sociologijos istituto vyriausioji mokslo darbuotoja dr. Sarmitė Mikulionienė sakė, kad mums reikia mokytis išsakyti savo poreikius, mokytis išgirsti ir įsiklausyti į kitą žmogų ir kitaip galvoti apie senatvę ir senėjimą.

Apibendrindama diskusijų dalyvių išsakytas mintis I.Segalovičienė teigė, kad svarbiausia yra pagarba ir vyresnių žmonių įgalinimas, švietimo, socialinių ir kultūrinių paslaugų prieinamumas bei įtraukimas į sprendimų priėmimą ir asmeninis indėlis – mokytis.

Vaida Budzevičienė, padėjusi surengti konferenciją sakė, kad pažintis su trečiojo amžiaus universitetų žmonėmis kelia pasididžiavimo jausmus, ir dėl to prisipažino nebijanti senti.

Baigiantis konferencijai, Nacionalinės TAU asociacijos prezidentės dr. Z. Žebrauskienės padėkos ir šventiniai linkėjimai. „Mes parodėme, kad esame, belieka laukti sprendimų ir rezultatų“, - apibendrino dr. Z. Žebrauskienė. „Gerai, kad galime kalbėtis tokiu lygmeniu, diskutuoti, tik svarbu, kad visi, nuo kurių priklauso sprendimai, žiūrėtume ta pačia kryptimi“, - paklaustas apie konferencijos rezultatus sakė Nacionalinės TAU asociacijos vykdantysis direktorius G. Dalinkevičius.

Po konferencijos dalyviai pakviesti į ekskursiją po Prezidentūros rūmus.

Lilija Smalakienė

24 03 28 3S

24 03 28 4S

24 03 28 5S

24 03 28 6S

24 03 28 7S

Autorės nuotraukos

R. Dačkaus bendra nuotrauka

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! BALANDŽIO 29 D., PIRMADIENĮ, 16 VAL., A4 AUD. SUSITIKIMAS SU KANDIDATE Į LIETUVOS PREZIDENTES INGRIDA ŠIMONYTE. KVIEČIAME VISUS AKTYVIAI DALYVAUTI