Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

MČTAU atstovai, dalyvavę viename projekte, turėjo progą sužinoti apie „Sidabrinės linijos“ teikiamą emocinę ir informacinę pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms. Šįkart apie šią iniciatyvą plačiau pasakojame MČTAU svetainės skaitytojams.

23 01 20 sidabrine linija

Vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje nuolat daugėja. Liūdnoji statistika rodo tai, kad iš daugiau nei pusės milijono Lietuvoje gyvenančių vyresnio amžiaus žmonių kas trečias yra visiškai vienas – neturi šeimos, artimųjų. Todėl dažnas iš jų neturi su kuo pabendrauti – nei gyvai, nei telefonu.

„Sidabrinė linija“ – tai nemokami draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms. „Šią liniją sukūrėme tam, kad vyresnio amžiaus žmonės galėtų nemokamai kalbėti su bendraminčiais, išsakyti savo mintis, rūpesčius, abejones. Trumpai tariant, turėti žmogų, su kuriuo galėtų pasidalinti tiek džiaugsmais, tiek ir rūpesčiais“, – tikina „Sidabrinės linijos“ bendraįkūrėja Kristina Čiuželienė.

Daugiau nei 53 000 pokalbių valandų per daugiau nei 6 metų veiklą – tiek „Sidabrinėje linijoje“ vyresnio amžiaus pašnekovai praleido kartu su savanoriais ir kitais bendraminčiais dalindamiesi atsiminimais, įspūdžiais, aktualijomis ar išgyvenimais. „Sidabrinė linija“ šiuo metu vienija per 600 aktyvių savanorių iš visos Lietuvos. Savanorystė Lietuvoje, nors ir pamažu, bet populiarėja. „Tačiau, jeigu žiūrėtume į skaičius, Lietuva vis dar labai atsilieka nuo Vakarų šalių, nes tik apie 15–16 proc. mūsų visuomenės savanoriauja. Tai kol kas dar mažas rodiklis ir savanorystei mūsų šalyje tikrai yra kur augti, nes savanorystė, kaip visuomeninė veikla, yra labai prasminga. Ji kiekvienam įsitraukusiajam suteikia vidinio augimo. Todėl skatinti ir populiarinti tai – didžiulė prasmė“, – mintimis pasidalijo K. Čiuželienė.

Savanoriauti galima ir telefonu

Savanoriauti „Sidabrinėje linijoje“ pasiryžta labai įvairių profesijų žmonės, tiek studijuojantys, tiek dirbantys, tiek jau nebedirbantys. Bet visus juos vienija tai, kad jie nėra abejingi bendravimui ir ypač nori kalbėtis, palaikyti ryšį su vyresniąja Lietuvos žmonių karta ar bendraamžiais ir pokalbiu, išklausymu jiems padėti.

Savanorystė „Sidabrinėje linijoje“ yra labai patogi forma tuo, kad žmogui nereikia niekur važiuoti – užtenka turėti telefoną. Bendravimo grafikas derinamas pagal individualius pageidavimus, pašnekovai sujungiami pokalbiui reguliariai kartą per savaitę, sutartą dieną ir valandą, galima turėti kiek tik nori telefoninių pašnekovų ir kalbėtis nevaržomai.

Ir viena valanda vertinga

Laiko prasme įsipareigojimai „Sidabrinei linijai“ nėra grandioziniai – pokalbiams su savo porininku skiriama 1 valanda per savaitę. Palaikant reguliarų ryšį su savo pašnekovu arba porininku ir skiriant tą valandą per savaitę, galima sukurti artimą santykį su žmogumi, galima jį pažinti. Ilgainiui atsiranda draugystė, pažinimas, prisirišimas.

„Viena valanda gal iš pirmo žvilgsnio atrodo ir nedaug, tačiau ji atsispindi tame santykyje, kuris susiformuoja, užgimsta tarp savanorio ir jo pašnekovo. Ji atsispindi ir to vyresnio amžiaus žmogaus savijautoje. Žmogus nebesijaučia toks vienišas, sulaukia dėmesio, jaučiasi išgirstas, suprastas“, – pastebėjo K. Čiuželienė.

„Sidabrinės linijos“ įvadiniai mokymai

Susidomėjimas savanoryste gimsta iš prasmės paieškų. O jei žmogus dar net nelabai žino, kur norėtų savanoriauti, ko gero, pirmasis žingsnis būna toks: „Google“ paieškoje jis įveda raktinį žodį – savanorystė ir tada žiūri, kokios organizacijos kokių savanorystės formų siūlo.

Jei žmogus apie „Sidabrinę liniją“ jau yra šį tą girdėjęs ir svarsto, kad norėtų prisijungti, tai svetainėje www. sidabrinelinija.lt reikia užpildyti anketą. Ją gavę linijos atstovai susisiekia su kandidatu, pakviečia dalyvauti įvadiniuose mokymuose. Jie trunka 3–4 valandas ir vyksta internetu.

Prieš įsiliejant į „Sidabrinės linijos“ savanorių gretas, reikia susipažinti su visų pusių lūkesčiais, aptarti, kokio pokalbio tipo savanoris norėtų, su kokio charakterio, būdo bruožų senjoru bendrauti jam labiau tiktų ir patiktų.

Mokymų metu aptariamos savanorystės taisyklės, atsakoma į klausimus, sudėliojami pagrindiniai akcentai, papasakojama, kokių situacijų pasitaiko, ir aptariama, kaip į jas reaguoti, kur kreiptis pagalbos.

Sidabrinės linijos“ ir MČAU informacija

Asociatyvi pixabay.com nuotrauka

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! BALANDŽIO 29 D., PIRMADIENĮ, 16 VAL., A4 AUD. SUSITIKIMAS SU KANDIDATE Į LIETUVOS PREZIDENTES INGRIDA ŠIMONYTE. KVIEČIAME VISUS AKTYVIAI DALYVAUTI