Sveikos gyvensenos fakulteto klausytojams gydytoja geriatrė Eglė Sadauskaitė Pelikienė skaitė paskaitą apie ospeoporozę.

Osteoporozė - tai liga, kuriai būdinga maža kaulų masė bei struktūriniai kaulinio audinio pokyčiai, padidėja kaulų trapumas ir polinkis lūžti.

Kaulą sudaro baltymai (kolagenas) - tai karkasas, stangrumas ir lankstumas bei mineralai (daugiausia kalcio fosfatas) - tai tvirtumas, kietumas ir atsparumas.

Gydytoja paaiškino apie kaulų funkciją, kuri yra apsauginė - sudaro įvairias dėžes ir tuo pačiu apsaugo juose esančius organus; atraminė - prie jų tvirtinasi minkštieji kūno audiniai; judėjimo - veikia kaip atrama raumenims ir kaip svirtys. Taip pat kaulai turi papildomas funkcijas - tai kraujodaros - raudonuosiuose kaulų čiulpuose yra specializuoto jungiamojo audinio su kamieninėmis kraujo ląstelėmis; sandėlinė - geltonuosiuose kaulų čiulpuose kaupiami riebalai, pati kaulinė medžiaga kartu yra ir kalcio druskų saugykla. Lektorė atkreipė dėmesį, kad maksimalus kaulų tankis ir masė pasiekiami žmogui sulaukus 30 metų. Vėliau kaulo rezorbcijos greitis ima viršyti kaulo formavimosi greitį. Sparčiausiai kaulų masės netenka moterys po menopauzės. Gydytoja paaiškino apie vaistus, didinančius osteoporozės riziką - tai androgenų deprivacijos terapija (prostatos vėžio gydymas), gliukokortikoidai, prieštraukuliniai vaistai, tiroksinas (didelės dozės), heparinas, protonų siurblio inhibitoriai (omeprazolis, pantoprazolis), atrankieji seratonino inhibitoriai SSR (sertralinas, fluoksetinas, dapoksetinas), tiazolidinedionai (2 tipo CD). Gydytoja papasakojo apie osteoporozinius lūžius: savaime, be išorinės jėgos poveikio, be traumos ar nugriuvus, dėl mažos mechaninės energijos poveikio įvykęs lūžis, kurio priežastis nesusijusi su piktybiniu ar kitu kaulo patologiniu procesu ir mažos energijos poveikio traumų priežastys: griuvimo lygioje vietoje ant ledo ir sniego, paslydus, einant ir kt. Osteoporotinius kaulo lūžius patiria 1/3 moterų ir 1/8 vyrų.

Gydytoja akcentavo ostoeporozei būdingus lūžius: kaklo, šonkaulio, krūtinkaulio ir krūtininės stuburo dalies, juosmeninės stuburo dalies ir dubens, peties ir žasto, dilbio, šlaunikaulio, blauzdos. Osteoporotiniams lūžiams nepriskiriami: kaukolės, veido, čiurnos, plaštakos, pėdos kaulų lūžiai.

Lektorė pristatė klinikinius lūžių rizikos veiksnius: amžių (>65 metai moterims ir >70 metų vyrams), moteris, ankstyvą menopauzę (<45 m. moterims), reumatoidinį artritą, anksčiau patirtus osteoporozinius lūžius ir kt. veiksnius, taip pat griuvimo rizikos veiksnius - tai amžių, susilpnėjusią klausą, pablogėjusią regą, psichotropinių vaistų vartojimą ir kt. Gydytoja geriatrė akcentavo į tai, kad osteoporozė yra tylioji liga, pati simptomų neturi, todėl ligą anksti pastebėti sunku, o ją diagnozavus gydomos pagrindinės ligos bei skiriamas specifinis gydymas: kaulo rezorbciją slopinantys biofosfanatai, estrogenai ir kt. medikamentai, vit D analogai: alfakalcidolis. Profilaktikai gydytoja rekomendavo reguliarų fizinį aktyvumą, tinkamą mitybą, buvimą saulėje, alkoholio ir rūkalų nevartojimą, saikingą kofeino vartojimą, atsakingą vaistų vartojimą, griuvimų prevenciją.

Dėkojame gydytojai geriatrei Eglei Sadauskaitei Pelikienei už įdomią ir labai naudingą paskaitą.

Pranešimą parengė Nijolė Bielinienė, Sveikos gyvensenos fakulteto prodekanė

Sigitos Eimutienės nuotraukos