Garbės narių klube vasario 23 d. svečiavosi Kovo 11-osios akto signatarė, buvusi Krašto apsaugos ministrė, europarlamentarė Rasa Juknevičienė. Politikė pasidalijo įžvalgomis apie besikeičiančią Europos ir pasaulio saugumo padėtį bei Maskvos režimo keliamą grėsmę Baltijos šalių saugumui.

Rasos Juknevičienės feisbuko nuotrauka

Su politikais MČTAU lankytojai susitinka dažnai. Šį kartą, pakviesta Garbės narių klubo vadovo Laimučio Didžioko, su senjorais susitiko Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė, savaitgaliui sugrįžusi iš Briuselio. Politikė apžvelgė sudėtingą situaciją pasaulyje ir Europoje, pasidalijo įžvalgomis apie Rusijos karo Ukrainoje eigą ir būtiną didesnę Vakarų pagalbą kovojančiai Ukrainai, Artimųjų Rytų krizę, kitas šiuolaikinio pasaulio aktualijas. Kalbėdama apie mūsų tautai reikšmingą Kovo 11-ąją, klausė pati savęs ir auditorijos: „Ar tvari mūsų valstybė? Ar tvaru tai, kas pasirašyta Kovo 11-ąją? Istorija nesibaigė“. Pasaulis, deja, nėra saugus.

Garbės narių klubo dalyviai, Nepriklausomybės laikų liudininkai ir bendražygiai nerimavo dėl daugelio dalykų – jie norėjo sužinoti ir apie grėsmes Suvalkų koridoriui, ir apie galimybę atgrasyti Rusiją nuo siekio atkirsti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis nuo Vakarų, sukliudyti Putinui atkurti imperiją.

Visiems rūpėjo, ar Rusijai išdrįsus testuoti NATO per Baltijos šalis, įsigaliotų NATO 5-asis straipsnis, ar laiku į Lietuvą atvyktų karinė pagalba, ar tektų dvi savaites gintis patiems laukiant pagalbos.

Parlamentarės nuomone, Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirtis ir pirmieji Rusijos laimėjimai mūšio Ukrainoje lauke turėtų paskatinti sutelkti NATO ir jos sąjungininkių dėmesį į būtinybę neatidėliotinai remti Ukrainą, skirti didesnę kiekvienos ES šalies BVP dalį saugumo užtikrinimui.

Rasa Juknevičienė papasakojo ir apie savo darbą Europos Parlamente. Politikė – pirmoji lietuvė, tapusi Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos vicepirmininke, prezidiumo nare, atsakinga už užsienio politikos ir saugumo reikalus nuo 2021 metų spalio. R. Juknevičienės vadovaujamoje darbo grupėje yra 75 ELP frakcijos nariai. R. Juknevičienė išlieka aktyvi NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) dalyvė. Politikė NATO PA dirba nuo 1999 m., 2018 m. buvo NATO PA prezidentė, 2016–2018 m. užėmė viceprezidentės pareigas.

Padėkoję Rasai Juknevičienei už nuoširdų pokalbį apie šių dienų aktualijas, įteikę kuklų suvenyrą ir kartu nusifotografavę Garbės klubo nariai išlydėjo politikę, skubančią į susitikimą Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje bei aplankyti savo 92-ejų metų mamos, gyvenančios Tiltagalių sodžiuje. Keliaudama link Panevėžio europarlamentarė suspėjo savo Facebook puslapyje pasidalinti šilta nuotrauka iš susitikimo su MČTAU bendruomene. (https://www.facebook.com/rasa.jukneviciene/?locale=lt_LT)

MČTAU informacija

 

Emilijos Donės Martinaitytės nuotraukos