Sveikos gyvensenos fakulteto klausytojai turėjo galimybę pasiklausyti sveikatos vadybos magistrės, biologijos mokslo daktarės, vidaus ligų gydytojos Anželos Slušnienės paskaitą „Cirkadinio (biologinio) ritmo svarba sveikatai“.

Lektorės paskaitos tikslas - suteikti mokslo žinių apie sveikatą: chronobiologiją, žmogaus organizmą ir cirkadinį (biologinį) ritmą, veiksnius, darančius įtaką cirkadiniam ritmui, cirkadinį ritmą ir ligas, ligų prevenciją bei diagnostiką. Gydytoja pristatė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sveikatos apibrėžimą „Sveikata yra visiškos fizinės, protinės ir socialinės gerovės būsena, o ne tik ligos arba negalios nebūvimas". PSO mokslo įrodymais grįsti faktai konstatuoja, kad 50 proc. sveikatą įtakoja asmens gyvensena, 20 proc. - aplinka, 20 proc. - paveldimumas ir 10 proc. sveikatos priežiūra.

Taip pat gydytoja išsamiai papasakojo apie biologinius ritmus (cirkadinius, infradinius, ultradinius ir kt), nes žmogaus ir gyvūnų organizmo funkcijos cikliškai ir dėsningai svyruoja, ritmai kinta paros bėgyje.

Lektorė Anžela paaiškino apie melatonino svarbą žmogaus organizmui. Kadangi melatoninas gaminasi tamsiu paros metu, todėl jis gerina miegą, sinchronizuoja cirkadinį ritmą, aktyviną antioksidacinę sistemą, reguliuoja kraujagyslių funkciją, mažina svorį, padeda išvengti ir (ar) atitolinti neurodegeneracines ligas, turi įtakos kaulų tankiui, apsaugo nuo jonizuojančios radiacijos, veiksmingas virusinių ligų gydymui ir apsaugai nuo jų, ypač COVID-19 atveju ir kt. Kyla klausimas, kokius produktus rekomenduojama naudoti siekiant šalinti melatonino trūkumą organizme. Taigi valgant braškes, pomidorus, ryžius, imbierą, migdolų riešutus, pankolius, kardamoną ir kt. produktus, organizmą papildome melatoninu. Taip pat melatonino yra čiobreliuose, šalavijuose, jonažolėse, mėtose ir kt. vaistažolėse. Net kai kurie vynai, kaip pvz. „Cabernet Sauvignon wine“, „Syrah wine“ ir kt., kavos pupelės taip pat turi melatotino.

Gydytoja atkreipė klausytojų dėmesį į būtinumą laikytis dienos ir poilsio režimo, nes ypač pamaininis naktinis darbas, klimato juostų pasikeitimai slopina melatonino gamybą organizme. Tokiais atvejais asmenys jaučia lėtinį nuovargį, miego sutrikimus, širdies ir kraujagyslių, endokrininės sistemos sutrikimus. Siekiant kokybiško miego, rekomenduotina laikytis ir maitinimosi režimo: maitintis reguliariai, neprisivalgyti nakčiai, naudoti žuvies patiekalus bei papildus (vitaminus D, Omega 3). Lektorė pristatė ir žmonių tipus: „vieversius ir pelėdas“, kurių darbingumas ir produktyvumas skiriasi nuo dienos laiko bei akcentavo, kad alkoholio vartojimas turi neigiamą poveikį miego fazėms, pateikė praktines rekomendacijas.

Klausytojai, turintys širdies ir kraujagyslių ligų (širdies ritmo sutrikimų), gydytojai pateikė įvairių klausimų bei po paskaitos dar asmeniškai prašė patarimų.

MČ TAU rektorė Zita Žebrauskienė m. dr. A. Slušnienei įteikė padėką už naudingas žinias ir pakvietė ateityje paskaityti įdomių mokslinių pranešimų.

Sveikos gyvensenos fakulteto vardu dėkojame gerb. gydytojai A. Slušnienei.

Informaciją parengė Nijolė Bielinienė, Sveikos gyvensenos fakulteto prodekanė

Sigitos Eimutienės nuotraukos