Vasario viduryje įvyko Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto ir „Transparency International“ Lietuvos skyriaus organizuota viešoji konsultacija „Kokie savivaldos sprendimai galėtų padidinti senjorų įtrauktį į dalyvaujamojo biudžeto procesus?“.  Į renginį susirinko Vilniaus miesto savivaldybės, Vilniaus rajono savivaldybės atstovai, kai kurių seniūnijų seniūnai, MČTAU klausytojai, renginį vedė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė.

Renginio metu sužinojome, kad dalyvaujamasis biudžetas yra toks demokratijos įrankis, kada gyventojai gali patys nuspręsti, kokiems projektams turi būti skiriama dalis savivaldos biudžeto pinigų. Dalyvaujamasis biudžetas Vilniuje pirmą kartą pradėtas taikyti tik 2021 m., ir tai buvo pilotinis projektas – tik trys seniūnijos galėjo teikti projektinius pasiūlymus ir balsuoti išrinkdamos labiausiai patikusią idėją įgyvendinimui, o skiriami pinigai nebuvo dideli – buvo vertinama iki 15 000 eurų 2022 m. jau visose seniūnijose vyko geriausių pasiūlytų projektų atranka. Daiva Mikulskienė iš Vilniaus miesto savivaldybės papasakojo, kokie projektai mieste jau yra įgyvendinti. Šiais metais planuojama skirti milijoną eurų iš savivaldos biudžeto dalyvaujamojo biudžeto projektams įgyvendinti. Bus galima siūlyti ir didelės vertės projektinius siūlymus.

Renginio metu susipažinome su Vilniaus rajono planais, kas jau buvo padaryta Viršuliškėse ir kitose seniūnijose. Pabaigoje renginio dalyviai, dirbdami atskirose grupėse, aptarė, ką šiuo metu Vilniaus savivaldybė daro gerai, o kur dar reikėtų didesnių ar mažesnių pokyčių senjorų gyvenimo kokybei pakelti.

Jurgita Rotomskienė

Transparency International“ Lietuvos skyriaus nuotraukos