Įgyvendinat tęstinį 2022 metais pradėtą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Senjore, būk pilietiškas! Nustok dejuoti, pradėk veikti!“ grupė šio projekto organizatorių, tarp jų ir MČTAU vadovai bei administracijos darbuotojai, gruodžio 12–14 dienomis susirinko į mokymus Druskininkuose.

Renginio metu mokymų dalyviai susipažino su projekto veiklų rezultatais, Lietuvos ateities vizija „Lietuva 2050“, Europos trečiojo amžiaus universitetų veikla, aktyviai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, pateikė daug vertingų pasiūlymų tobulinti ne tik MČTAU, bet ir visų šalies trečiojo amžiaus universitetų veiklą.

Dr. Loreta Štelbienė supažindino mokymų dalyvius su rengiama Lietuvos ateities vizija 2050 „Kelrodė Lietuva: valstybė, kurioje noriu gyventi ir kurti. Valstybė, kurią noriu saugoti“. Lietuvos valstybės ateities vizija skatina apmąstyti bei nubrėžti valstybės raidos kontūrus, parodančius, ko tikimės iš ateities ir kokią ateitį savo valstybėje norime kurti. Mąstant apie galimas ateitis buvo pasirinktas švietimas kaip viena iš pagrindinių pokyčio krypčių bei trečiojo amžiaus universitetų vieta šioje sistemoje. Pranešėja, remdamasi LR Seimo 2023 m. atlikta analitine trečiojo amžiaus universitetų modelių Europoje studija, apžvelgė šių universitetų modelius, jų funkcijas, tikslus, siūlomas programas Čekijoje, Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Slovėnijoje, Suomijoje ir Vokietijoje. Apžvalgoje pirmiausia kaip pagrindiniai pristatomi Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės trečiojo amžiaus universitetų modeliai – jiems šiame darbe ir skiriamas didžiausias dėmesys. Pirmasis Trečiojo amžiaus universitetas pradėjo veikti Prancūzijoje prie Tulūzos valstybinio universiteto. Šio universiteto įkūrėju tapo prof. Pierre Vellas. Tiek Prancūzijos, tiek Jungtinės Karalystės atvejai yra tipiniai skirtingų trečiojo amžiaus universiteto modelių pavyzdžiai, jų pagrindu tokio pobūdžio universitetai ėmė kurtis ir kitose šalyse.

1995 metais Trečiojo amžiaus universitetas buvo įkurtas ir Lietuvoje. Šios idėjos iniciatorius – dr. Medardas Čobotas, gydytojas, gerontologas, Nepriklausomybės Akto signataras. 2009 m. universitetui buvo suteiktas jo įkūrėjo Medardo Čoboto vardas.

Vienas renginio tikslų buvo išsiaiškinti, kokiomis temomis labiausiai domisi senjorai – pradedant mokslinėmis, pavyzdžiui „Planetų vaizdai“ – kitų pasaulių gamtovaizdžiai (astronomija) ar „Piliečiai, subjektai ar aklos avys?“ (teisė ir filosofija) ir baigiant laisvalaikio praleidimo užsiėmimais: bridžas, nardai, kortų žaidimai, kryžiažodžiai, žaidimas „Scrabble“, madžongas, kroketas, boulingas, sodininkystė. Po paskaitos diskutavome apie ateities perspektyvas, naujas mokymo/si idėjas bei dirbtinį intelektą Lietuvos trečiojo amžiaus universitetuose.

Kitą dieną dr. Jurgitos Rotomskienės paskaitoje „Dalyvaujamasis biudžetas – demokratijos stiprinimo įrankis: kaip mes galime juo pasinaudoti priimdami bendruomenės sprendimus“ buvo pristatytas vienas iš pagrindinių demokratijos įrankių – piliečių įtraukimas į sprendimų priėmimo procesus. Piliečių dalyvavimas įvairiausio lygio – pradedant tarpvalstybiniu, baigiant savo organizacijos – sprendimų priėmime užtikrina daug didesnį pasitikėjimą valdžia, pagerina tarpusavio bendradarbiavimą bei leidžia pasiekti geresnių rezultatų įgyvendinant įvairius projektus.

Vienas geriausių būdų įtraukti piliečius į aktyvią veiklą, siūlyti naujas idėjas ir priimti sprendimus yra kūrybinės dirbtuvės, kurios, įgyvendinant projekto veiklas, sėkmingai buvo surengtos visuose Lietuvos regionuose. Todėl surengėme tokias dirbtuves ir užsiėmimų Druskininkuose metu. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai pasiskirstė į grupes ir parengė pasiūlymus projektams, laikydamiesi tam tikrų reikalavimų:

projektas turi teikti naudą TAU bendruomenei;

išlaidos negali viršyti 1500 eurų sumos;

turi būti sukurta / pasiūlyta tai, ko universitete dar nėra arba jau yra, bet būtina atnaujinti.

Viena iš sąlygų – nesiūlyti pažintinių turistinių kelionių, vakaronių.

Mokymų organizatoriai planavo daugiausiai balsų surinkusį ir naudingiausią projektą / idėją pasiūlyti įgyvendinti Medardo Čoboto ir kituose trečiojo amžiaus universitetuose. Grupės dirbo nuoširdžiai ir intensyviai, buvo pateikti keturi pasiūlymai:

1. Stalo žaidimų klubas: įsteigti universiteto patalpose veikiantį įvairių stalo žaidimų klubą, kuriame klausytojai turėtų galimybę bent kartą per savaitę susirinkti pažaisti mėgstamą stalo žaidimą ar susipažintų su naujais žaidimais.

2. Poetinio žodžio ir dainuojamosios poezijos šventė „Gražūs žodžiai į gražią širdį“: suaktyvinti TAU fakultetų ir kolektyvų tarpusavio bendravimą ir dalinimąsi veiklos patirtimi, skleidžiant senjorų galimybę išreikšti save per poetinį žodį ir dainuojamąją poeziją.

3. MČTAU „Tiesiogiai“: transliuoti įdomiausius, naudingiausius universiteto bendruomenės renginius nuotoliniu būdu.

4. Šiaudinių sodų rišimo tradicijos puoselėjimas: skatinti senjorų bendrystę, supažindinti su etninės kultūros klodais, puoselėti tautinį paveldą.

Visoms grupėms pristačius savo pasiūlymus vyko balsavimas – buvo renkamas labiausiai patikęs ir reikalavimus atitinkantis projektas. Daugiausiai balsų surinko projektas „Šiaudinių sodų rišimo tradicijos puoselėjimas”. Tikėjomės, kad balsavimas vyks atsižvelgiant į pasiūlymų įdomumą bei naudą TAU bendruomenei, tačiau kai kurie dalyviai balsavo pagal asmenines simpatijas. Šio renginio nugalėtoju paskelbtas projektas „Šiaudinių sodų rišimo tradicijos puoselėjimas”. Gal tokio projekto pasirinkimą lėmė ir tai, kad šiais metais šiaudinių sodų rišimo tradicija Lietuvoje buvo įrašyta į UNESCO Reprezentatyviojo Žmonijos nematerialaus paveldo sąrašą (tai ketvirta tradicija – kryždirbystė, sutartinės ir dainų šventės Baltijos šalyse), o Lietuvoje į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įtraukta jau 2017 m.

Visus keturis parengtus projektus siūlysime teikti balsuoti MČTAU bendruomenei, taip pat pasiūlysime ir Nacionalinės TAU asociacijos nariams.

Diskusijų metu paaiškėjo, kad turime daug daugiau minčių ir idėjų, ką galima būtų pagerinti / patobulinti MČTAU ir kitų TAU veikloje. Visas jas sudėjome į papildomą dokumentą, nes tikime, kad ateityje tie pasiūlymai bus apsvarstyti ir gal būt įgyvendinti. Kai kurie pasiūlymai netgi kilo keliose grupėse vienu metu – tai parodo, kad turime labai aktualių spręstinų problemų.

Pasiūlyti projektai / idėjos ateičiai

1. Sutvarkyti aplinką (prie universiteto įrengti pievą lauko žaidimams, pastatyti suoliukus, pasodinti gėlių);

2. Pastatyti kavos aparatą oranžerijoje ar freskų salėje;

3. Modernizuoti interneto svetainę;

4. Sutvarkyti tualetus;

5. Įsigyti droną ir rengti filmukų kūrimo konkursus, filmuoti renginius;

6. Sutvarkyti MČTAU patalpų apšvietimą, naudojant ekonomiškas lempas;

7. Įrengti stalo žaidimų erdvę MČTAU patalpose;

8. Įdiegti buhalterinės apskaitos programą;

9. Sutvarkyti oranžeriją, įrengiant suolus ar minkštasuolius bei žaliuzes;

10. Įrengti lauke apšvietimą, įsijungiantį nuo judesio;

11. Įkurti masažo kabinetą arba įsigyti masažines kėdes.

Darbą Druskininkuose pabaigėme gerai nusiteikę – sužinojome naujų dalykų bei parengėme konkrečius pasiūlymus MČTAU bendruomenei, kuriais pasinaudoti puikiai galėtų ir kiti Nacionalinės TAU asociacijos nariai.

MČTAU, NTAUA informacija

Organizatorių nuotraukos