MČTAU lankytojai buvo pakviesti į projekto „Rusijos melo ir dezinformacijos, naudojamų agresijai pagrįsti, analizė ir demaskavimas“ baigiamąjį renginį – protmūšį. „Tai smagi pamoka, padedanti atskirti melagienas nuo tikros informacijos. Kartu spręsime, ar spėsime, kas yra patikima ar nepatikima informacija“, - teigė projekto vadovas Vitalius Skaržinskas.

MČTAU auditorija buvos sausakimša, net teko ieškoti papildomų kėdžių. Kai visi susirinkusieji patogiai įsikūrė, renginio vedėja – Kultūros fakulteto dekanė Violeta Skaržinskienė pažymėjo, kad tai – gera proga patreniruoti savo smegenis.

Senjorai buvo pakviesti suformuoti penkias komandas. Į jas susibūrė Kultūros fakulteto atstovai, pasivadinę „Kultūros lempos“, Sveikos gyvensenos fakulteto atstovai, pasivadinę „Sveiki“ ir Politikos, teisės ir ekonomikos (PTR) fakulteto atstovai pasidalijo net į tris komandas – „Mįsliukus“, „Eks-fronto“ ir „Veteranų“.

Protmūšis buvo sudarytas iš keturių turų. Klausimai keitė vienas kitą, dėl atsakymų tekdavo gerai pasukti galvas, kartais net laiko buvo pritrūkdavo svarstymui. Tačiau žaidimas yra žaidimas. Kai po kiekvieno turo renginio vedėja garsiai skaitydavo atsakymus, teisingai atsakiusios komandos plodavo.

O protmūšį stebėję žiūrovai auditorijos lentoje galėjo matyti, kokios užduotys, ir taip pat bandyti į jas spręsti, tik tyliai, kad neišgirstų žaidime dalyvavusios komandos.

Pirmas turi buvo apie demokratiją – tai gera proga prisiminti jos esmę ir pagrindus. Per antrą protmūšio turą dalyviams reikėjo atpažinti melagieną. Trečias turas išsiskyrė tuo, kad buvo linksmas, kai teko juokingą melagieną atskirti nuo tikros įdomios žinios. Ketvirto turo tematika buvo apie Rusijos propagandą. Klausimai buvo įdomūs, tarkime, reikėjo atsakyti, ar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuominuotas Oskarų apdovanojimui (tai melagiena), ar gorila išmoko megzti (ne), ar melagingos tokios antraštės - „Šis stebuklingas gėrimas padės jums numesti 20 Kg per 3 dienas – tik 19.99 Eur“ ir „Tapk milijonieriumi per naktį investuodamas vos 10 Eur į šį žaidimų produktą“ (taip) ir taip toliau.

Visoms penkioms komandos sekėsi gerai. Vis dėlto geriausiai – PTE fakulteto „Mįsliukams“, jie ir laimėjo šį intriguojantį protmūšį. Tačiau, kaip renginio organizatoriai ir žadėjo, prizus – balionus bei saldainius - gavo visos komandos. O džiaugsmo dėl smagaus renginio turėjo visi susirinkusieji.

Pasibaigus protmūšiui, kuris tapo ir rimtu, ir smagiu iššūkiu MČTAU nariams, buvo surengta kavos ir pyragaičių pertraukėlė, per kurią senjorai aptarinėjo per protmūšį gautus klausimus ir teisingus atsakymus.

Antroje renginio dalyje susirinkusieji buvo pakviesti į MČTAU ansamblio „Romantikai“, kuriam vadovauja Meninio ugdymo fakulteto dekanė Izabelė Janina Bražiūnienė, koncertą. „Romantikų“ dainos įtraukė ir sužavėjo visus renginius dalyvius. Paskutines koncerto dainas jie traukė kartu su ansamblio nariais.

MČTAU projektą „Rusijos melo ir dezinformacijos, naudojamų agresijai pagrįsti, analizė ir demaskavimas“, kuriam vadovauja Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas dr. V. Skaržinskas, finansuoja Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos