Ukmergės Antano Smetonos gimnazija sulaukė svečių – senjorų iš vilniečių MČTAU ir vietinio TAU. Buvo diskutuojama apie informacines grėsmes Lietuvai, ypač nuo tada, kai Rusija pradėjo žiaurų karą Ukrainoje.

Pirmoje susitikimo dalyje gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna ir jo pavaduotoja Giedrė Paknienė papasakojo apie gimnazijos istoriją ir pristatė jos dabartį. Šiais metais gimnazija švenčia 105 metų gimtadienį. Šios gimnazijos dabartinio pastato statybą inicijavo tuometis nepriklausomos Lietuvos prezidentas Antanas Smetona.

Šiuo metu gimnazijoje mokosi daugiau kaip 400 gimnazistų, juos moko apie 40 pedagogų, dauguma kurių yra vidutinio ir vyresnio amžiaus. Gimnazija turi nemažai vadinamųjų šimtukininkų, tai yra aukščiausiais balais baigiančių mokyklą moksleivių. Pasak direktoriaus, į aukštąsias mokyklas įstoja maždaug 85 proc. gimnazistų.

Antroje pokalbio dalyje Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos direktorius A. Girdžiūna pasakojo, kad kai Lietuvoje kilo ažiotažas dėl į šalies mokyklas e-paštu siunčiamų žinučių su grasinamais susprogdinti, jo vadovaujama švietimo įstaiga irgi tokią gavo. Tačiau nesutriko, kreipėsi į policiją, kuri paaiškino, kaip elgtis. Patalpos buvo atidžiai patikrintos, bet evakuotis neteko. Šis mūsų šalies mokyklų puolimas grasinačiomis e-laiškais siunčiamomis žinutėmis rusų kalba yra sietinas su agresyvia kaimynine Rusija.

Kaip pasakojo direktorius A. Girdžiūna, kai Rusija pradėjo plataus masto karą Ukrainoje, gimnazistai apie tai klausinėjo mokytojų, domėjosi, ar galės švęsti Užgavėnes tuo metu, kai gretimoje šalyje žūsta žmonės. Buvo nerimo, neaiškumo. Pradėta atsipalaiduoti po kurio laiko, kai į mūsų šalį patraukė nuo karo bėgantys ukrainiečiai.

Ukmergės Antano Smetonos gimnazija iš viso priėmė mokytis 11 ukrainiečių, šiuo metu likę trys ar keturi. Ukrainiečiai lietuviškai pramokdavo maždaug per metus, jiems buvo skiriamos papildomos lietuvių kalbos pamokos. Per pamokas, esant esant reikalui, ukrainiečiai naudodavosi mobiliųjų telefonu vertimo programėlėmis.

Antano Smetonos gimnazija mini tokias svarbias valstybei dienas kaip Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Sausio 13-oji ir kitas. Gimnazijos moksleiviai dalyvauja įvairioje veikloje. Nemažai gimnazistų priklauso jūros ir sausumos skautų organizacijoms. Septyni ar aštuoni gimnazistai yra šauliai. Pats direktorius A. Girdžiūna taip pat yra Šaulių organizacijos narys.

„Svarbu yra kalbėti apie atsparumą ir vidaus, ir išorės grėsmėms, visuomenė turi nesusiskaidžiusi, tada turės didesnį atsparumą, - sakė MČTAU projekto “Rusijos melo ir dezinformacijos, naudojamų agresijai pagrįsti, analizė ir demaskavimas“ vadovas MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos (PTE) fakulteto dekanas dr. Vitalis Skaržinskas. - Todėl mes ir norime važiuoti į susitikimus su įvairaus amžiaus grupių žmonėmis.“

Susitikimo su susidomėjusi klausėsi Ukmergės TAU senjorų grupė kartu su dekane Liucija Dzigiene, kuri, beje, anksčiau buvo šios gimnazijos ilgametė direktorė.

Projektą “Rusijos melo ir dezinformacijos, naudojamų agresijai pagrįsti, analizė ir demaskavimas“, kurio sudedamoji dalis buvo šis susitikimas Ukrengėje, vykdo MČTAU, jam vadovauja PTE fakulteto dekanas Vitalius Skaržinskas, finansuoja Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos