Spalio 4 dieną MČTAU bendruomenė 29-uosius mokslo metus pradėjo iškilmingu renginiu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šie mokslo metai mums ypatingi tuo, kad pirmą kartą istorijoje juos pasitikome atšventę ne tik Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, bet ir Besimokančių senjorų dieną, kuri nuo šių metų įrašyta LR Seimo paskelbtų Atmintinų dienų kalendoriuje. Mokslo metų pradžios šventė – dar vienas nepamirštamas įrašas MČTAU istorijos puslapiuose.

Tradicijos – mūsų savastis

29-uosius mokslo metus pradedame į savo beveik dviejų tūkstančių senjorų bendruomenę priėmę net 547 naujus narius – tai rekordinis naujai įstojusių klausytojų skaičius. Daugiau nei pusė tūkstančio savo darbinę karjerą baigusių pedagogų, medikų, ekonomistų, inžinierių, kitų specialybių atstovų pasiryžo kartu su mūsų bendruomene žengti nuolatinio mokymosi, pažinimo keliu, praturtinti savo gyvenimą nauja saviraiškos, bendrystės, savanorystės patirtimi.

Kasmet nuskambantis mokslo metų pradžios skambutis – viena gražiausių MČTAU tradicijų, puoselėjama nuo pat universiteto susikūrimo. Mokslo metus pasitikome bendra malda, dalyvaudami Šv. Mišiose, kurias Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo (Žvėryno) bažnyčioje aukojo universiteto kapelionas Vytautas Rapalis. Įkvėpti dvasingų kapeliono žodžių, jautėmės pakylėti, pasitikintys, kupini gerumo ir noro tapti dar geresniais.

Pasveikinti mūsų ir giedoti Šv. Mišiose atvyko Kretingos TAU moterų ansamblis „Svajonių aidas“, vadovaujamas žinomo chorvedžio, kompozitoriaus Aloyzo Žilio. Šio kolektyvo ir MČTAU moterų choro „Varsa“ bendrystė užsimezgė jau penkis kartus nuskambėjusiuose respublikiniuose senjorų chorų festivaliuose „Jei daina širdy – esame jauni“. Mišiose jautriai nuskambėjo ir smuikininko, MČTAU prorektoriaus Gedimino Dalinkevičiaus atliekamas kūrinys.

Vėsią rudens pavakarę šventiškai nusiteikę MČTAU veiklos organizatoriai, klausytojai ir naujai įstojusieji susirinko kultūros ir muzikos šventovėje – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Iškilmingai įnešama MČTAU vėliava, pasidabinusi rektorės mantija oriai įžengia mūsų nenuilstančioji lyderė, universiteto širdis ir siela dr. Zita Žebrauskienė, prorektorius Gediminas Dalinkevičius, renginio vedėja – Kultūros fakulteto dekanė Violeta Skaržinskienė. Iškilmingai, pritariant visiems susirinkusiems, nuskambėjo solistės Jomantės Šležaitės atliekamas Lietuvos himnas, o renginio pabaigoje visi iš širdies sugiedojo tradicinį „Gaudeamus Igitur“.

MČTAU rektorė pasveikino pirmose eilėse sėdinčius Garbės narius, padėkojo už jų reikšmingą indėlį į universiteto istoriją bei įteikė Garbės nario regalijas naujiems nariams – Teodorai Dilkienei, kuri 28 metus vadovavo vienam gausiausių Turizmo fakultetui, Turizmo fakulteto aktyvioms narėms Elenai Dobrovolskienei ir Danutei Onai Mateikienei, Raiškiojo skaitymo grupės vadovei Nijolei Gradauskienei. Deja, dvi Garbės nares šiemet palydėjome Amžinybėn – atsisveikinome su Aldona Jagminiene, ilgamete Literatūros fakulteto dekane ir Irena Beinortiene, ilgamete Socialinės psichologijos fakulteto seniūne, universiteto moterų choro „Varsa“ dalyve.

Rektorė pasveikino naujai įstojusius klausytojus, pasidžiaugė jų rekordiniu skaičiumi – iš viso šiemet įstojo 547 nariai, tarp jų 56 vyrai, 8 šeimos. Į sceną buvo pakviestas 500-asis klausytojas – gydytojas Algirdas Kaupa ir jo sutuoktinė Solveiga. Rektorė palinkėjo jiems darniai įsilieti į universiteto kolektyvą.

Šventiniai sveikinimai ir senjorų lūkesčiai

Sulaukėme daug garbių svečių, atvykusių pasveikinti besimokančių senjorų su mokslo metų pradžia. Nuoširdų sveikinimą atsiuntė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė – ji pasidžiaugė besimokančia, nuolat tobulėjančia bendruomene, kuri galėtų būti įkvepiančiu pavyzdžiu visiems vyresnio amžiaus žmonėms. Seimo narė Vilija Targamadzė palinkėjo senjorams optimizmo, sėkmės, gerų emocijų ir įteikė LR Seimo padėkos raštus universiteto prorektorei Aldonai Rėksnienei, Meninio ugdymo fakulteto dekanei Izabelei Bražiūnienei, Literatūros fakulteto seniūnei Kristinai Sadauskienei. Ovacijomis buvo pasitikta socialinės apsaugos ir darbo ministrė, dažna mūsų renginių viešnia Monika Navickienė, visuomet randanti šiltą, padrąsinantį žodį. Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė pavadino mus „sveiko proto“ bendruomene, galinčia stiprinti Lietuvą savo patirtimi ir išmintimi. Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė mūsų bendruomenę sveikino jau ne pirmą kartą, linkėdama išlaikyti aštrų protą ir jauną širdį. Su tradiciniu grybukų krepšeliu, gražiais sveikinimo žodžiais ir kvietimu dar aktyviau bendradarbiauti sveikatos stiprinimo ir kitose srityse į mūsų bendruomenę kreipėsi Vilniaus m. savivaldybės vicemerė Donalda Meiželytė. Vicemerė įteikė padėkos raštus aktyviems universiteto veiklos organizatoriams – Henrikai Ivancienei, Dalei Jasinskienei, Vytautui Vaitkui, Albinai Varanauskienei, Marytei Šriubšienei, Sigitai Eimutienei.

Išklausėme ir daugiau gražių sveikinimų, linkėjimų. Tačiau ne žodžiai svarbiausia, o darbai. Dar svarbiau – senjoro krepšelis, kurio seniai laukiame. Tačiau džiaugiamės, kad bent esame labiau pastebimi, girdimi ir suprantami valdžios institucijose. Šių metų balandžio 19 d. Seime surengta konferencija „Trečiojo amžiaus universitetai Lietuvoje: dabartis ir ateitis“, kurioje prabilta apie atskiro įstatymo reikalingumą, kad būtų galima teisinėmis normomis apibrėžti TAU veiklų turinį, rasti valstybės santykį su Trečiojo amžiaus universitetų judėjimu bei išspręsti finansinio rėmimo galimybės. Šioms problemoms spręsti Seime sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvauja ir TAU atstovai.

MČTAU teikimu LR Seimo atmintinų dienų sąraše įteisinta Besimokančių senjorų diena – puikus įrodymas, kad esame išskirtinė vyresnio amžiaus bendruomenės dalis, gebanti ne tik pasirūpinti savimi, bet ir įveikti laikmečio iššūkius bei tapti aktyviais, kuriančiais, atsakingais, pilietiškais visuomenės nariais. Tai kartu ir įpareigojimas mums, šios veiklos organizatoriams, siekti, kad valstybė sudarytų tinkamas sąlygas vyresnio amžiaus žmonių mokymuisi“, – savo šventiniame sveikinime sakė universiteto rektorė Z. Žebrauskienė.

Ne tik supratimo, bet ir konkrečios paramos sulaukiame iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuri remia ne vieną MČTAU vykdomą projektą. Prie ministerijos veikiančioje Vyresnio amžiaus žmonių reikalų taryboje dalyvauja MČTAU prorektorius G. Dalinkevičius, atstovaujantis visų šalies TAU interesams.

Darni MČTAU veiklos organizavimo komanda

Rektorės pakviesti scenoje išsirikiavo 12-os fakultetų dekanai, tarsi laivų kapitonai vedantys savo flotiles per žinių okeaną. Tarp jų tik vienas naujas kapitonas – Arvydas Ivaškevičius, perėmęs Turizmo fakulteto vairą iš Teodoros Dilkienės, patyrusios gidės, vadovavusios fakultetui nuo pat jo veiklos pradžios. Visi kiti dekanai pasiryžę ir toliau skirti savo laiką, energiją ir dėmesį prasmingos fakultetų veiklos organizavimui.

Kaip informavo rektorė, didžiausio naujų klausytojų susidomėjimo sulaukė Kultūros, Turizmo, Užsienio kalbų fakultetai. Turizmo fakultete suformuotos 6 grupės po 200 klausytojų. Kultūros fakulteto dekanei Violetai Skaržinskienei tenka uždavinys organizuoti daugiau nei 30-ties grupių užsiėmimus, Menų istorijos katedros, kelių klubų veiklą. Užsienio kalbų fakulteto dekanė Danutė Šukienė užtikrina 53 grupių klausytojų mokymąsi net penkiomis kalbomis. Į pirmąjį Informacinių technologijų fakulteto (dekanas Ovidijus Gabrėnas) užsiėmimą susirinko 331 klausytojas – tiek jų panoro gilinti savo kompiuterinį raštingumą. Sveikos gyvensenos fakultete, kuriam vadovauja energingoji Viktorija Montvilienė, paskaitų galima klausytis kiekvieną savaitę, o įvairios fizinės veiklos organizuojamos kasdien. Savo ilgametes tradicijas tęsia Buities kultūros fakultetas (dekanė Liucija Pranckevičienė). Istorijos fakultete (dekanė dr. Vida Kniūraitė) bus nagrinėjamos įvairiausios temos – nuo pačių seniausių laikų iki nūdienos pasaulio. Politikos, teisės ir ekonomikos fakultete (dekanas Vitalius Skaržinskas) bus mokomasi geriau orientuotis visuomeniniame-politiniame gyvenime. Klausytojai, pasirinkę Psichologijos fakultetą (dekanė Danguolė Kasperavičienė) išmoks geriau suprasti save ir aplinkinį pasaulį. Literatūrinio žodžio mylėtojai galės patys išmėginti plunksną Literatūros fakultete (dekanas Jonas Kirtiklis). Turintys gabumų tapyti, austi, siūti ir siuvinėti atras save Tautodailės fakultete (dekanė Henrika Ivancienė). Meninio ugdymo fakultete (dekanė Izabelė Bražiūnienė) laukiami mylintys romantišką dainą, raiškųjį žodį. Naujų klausytojų laukia Šokių studija (vadovė Valerija Stričkienė) ir moterų choras „Varsa“ (vadovė Lilijana Zarankienė).

Kviečiame pasirinkti vieną ar kelis fakultetus pagal savo pomėgius, saviraiškos poreikius, įgyti naujų žinių ir pasidalinti savo patirtimi.

MČTAU ir Nacionalinės filharmonijos partnerystė

Po iškilmingosios renginio dalies filharmonijoje susirinkusiems senjorams koncertavo Valstybinis Vilniaus kvartetas kartu su svečiu iš Latvijos, pianistu Vestardu Šimkumi. Koncerte skambėjo M. Weinbergo fortepioninis kvintetas, F. Schuberto kvartetas „Rozamunda“, K. Pendereckio kvartetas „Neparašyto dienoraščio lapeliai“.

Lietuvos nacionalinę filharmoniją ir Medardo Čoboto TAU sieja ilgametė partnerystė. Po filharmonijos skliautais nušurmuliavo ne viena universiteto bendruomenės šventė. Ilgametis bendradarbiavimas MČTAU prorektoriaus G. Dalinkevičiaus iniciatyva sutvirtintas 2022 metų gruodžio 6 d. susitarimu. Tikimasi, kad partnerystės susitarimas dėl bendrų kultūrinių ir edukacinių veiklų organizavimo atneš gražių vaisių ir praturtins senjorų patirtį muzikos pasaulyje.

Esame dėkingi Nacionalinės filharmonijos direktorei Rūtai Prusevičienei už suteiktą galimybę gražiausią besimokančių senjorų šventę rengti šioje muzikos šventovėje.

Sėkmingų, įdomių mokslo metų! Gražios bendrystės!

Jadvyga Miniotaitė

 

 

Rasos Pakalkienės ir Bonifaco Vengalio nuotraukos