Priešiškos šalys kaip galingą ginklą naudoja propagandą – tai melas, dezinformacija, todėl reikia atidžiai atsirinkti, kuria informacija tikėti, kokius šaltinius rinktis“, - per susitikimą su Politikos, teisės ir ekonomikos (PTE) fakulteto klausytojais sakė Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovė Aurelija Vernickaitė.

PTE fakultetas jau pradėjo mokslo metus. Į susitikimą pakvietė VSD strateginės komunikacijos vadovę Aureliją Vernickaitę, kuri papasakojo apie jos institucijos veiklą ir kaip piliečiams būti atspariems priešo keliamoms grėsmėms ir propagandai.

Lektorė kalbėjo tema „Grėsmės nacionaliniam saugumui ir kaip stiprinti joms atsparumą“.

Lietuva negali atsipalaiduoti, nes grėsmių yra daug ir įvairių. Tai karinės grėsmės, priešiškų žvalgybos tarnybų veikla, vidaus grėsmės konstitucinei santvarkai, kibernetinės grėsmės, informacinės atakos ir dezinformacija, ekonominė ir energetinė įtaka. Terorizmas.

A. Vernickaitė pasakojo, kad priešiškos valstybės siekia silpninti kitas valstybes ir jose didinti savo įtaką, sukelti nuo daugiau chaoso ir susiskaldymo, palaužti mūsų tikėjimą valstybe, stiprinti nepasitikėjimą demokratija, valstybės institucijomis, siekia neskaidrumo ir erdvės korupcijai, kuri kurtų žmonių nusivylimą.

Priešiškų valstybių taikiniais gali tapti tiek valdžios ir kariuomenės atstovai, žiniasklaidos, verslo, mokslo žmonės, tiek paprasti piliečiai. Todėl mūsų žmonės turi būti atidūs ir atsargūs. Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos bando verbuoti Lietuvos piliečius įvairiais būdais, rinkdami galimą kompromatą, šantažuodami. Tad geriau šiuo sudėtingu geopolitiniu laikotarpiu į tas šalis geriau nevykti.

A. Vernickaitė teigė, kad priešiškos šalys kaip galingą ginklą naudoja propagandą – tai melas, dezinformacija, todėl reikia atidžiai atsirinkti, kuria informacija tikėti, kokius šaltinius rinktis. Ypač atkreiptinas dėmesys į socialinius tinklus, per kuriuos specialiai skleidžiama abejotina informacija, manipuliacijos ir melagienos.

VSD atstovė prisipažino, kad yra nemažai dalykų, kurių ji negali atskleisti, nes tai yra valstybinės paslaptys. Tačiau su mielai stengėsi atsakyti į klausytojų klausimus, į kuriuos galėjo. O senjorai jų turėjo nemažai – klausė ne tik tam numatytu laiku, bet ir pačios paskaitos metu.

Susitikimas su VSD atstove buvo naudingas, sukėlė minčių, privertė susimąstyti apie mūsų valstybės saugumą šiais neramiais laikais.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos