Mieli senjorai, kviečiame dalyvauti projekte „Vilnius mano atsiminimuose“, skirtame Vilniaus 700 gimtadieniui!“, - į MČTAU klausytojus kreipiasi sumanymą įgyvendinantis VšĮ Gyvenimo praktikos centras. Ir supažindina su projekto idėja.

Autobiografiniai atsiminimai sudaro nedalomą žmogaus identiteto dalį, formuoja jį kaip asmenybę. O kaip yra su miestu?

Miesto sielą sudaro jame gyvenantys žmonės, jų gyvenimai, istorijos, požiūriai, įsitikinimai. Kiekvieno vilniečio Vilnius yra kitoks: jis susideda iš jo pamėgtų vietų, prisiminimų, įvykių, maršrutų. Kiekvienas turime savo sukurtą ar atrastą Vilnių. Bendri žmonių atsiminimai virsta grupiniais, formuojasi bendrumas, iš įvairių prisiminimų tarsi mozaika formuojasi Vilniaus veidas. Daugelis vilniečių atsiminimų perduodami iš lūpų į lūpas, virsta vilniečių pamėgtomis legendomis, draugų būrio, grupių tradicijomis, kiti – susilieja į miesto šurmulį ir tampa neatsiejama jo dalimi. Kiekvieno mūsų Vilnius formuoja grupinį identitetą, tampa tarsi nematoma sija ar pamatu, apjungiančiu vilniečius ir leidžiančiu pajusti bendrumą. Taip miestas ir išlieka gyvas. Kiekviena karta turi savo Vilnių. Kartais girdime: „Nebėra mano Vilniaus“. Kokio Vilniaus pasigenda pokario karta?

Projekto tikslas – užfiksuoti prisiminimus apie šurmulingą Vilnių, kurį kūrė ir jame gyveno dabartiniai senjorai. Kokį Vilnių jie matė? Kaip jame gyveno ir ką jautė? Koks gyvenimo būdas vyravo, iš ko juokėsi, dėl ko jaudinosi? Koks buvo kultūrinis gyvenimas? Koks jų dingęs, o gal dar vis esantis Vilnius? Projektu norime parodyti, kad kiekvienas žmogus turi savo unikalų emocinį ryšį su miestu, t. y. jis turi „savo Vilnių“, jame kurtą ir gyventą savo autentišką gyvenimą su visais atradimais, praradimas, viltimis, lūkesčiais ir pan.

Todėl projektu siekiame surinkti „kūdikių bumo“ kartos, gimusios 1946–1964 metais arba ir anksčiau, prisiminimus apie Vilnių bei gyvenimą jame, fiksuojant senjorų autentiškus prisiminimus ir iš jų sukuriant Vilniaus šurmulį.

Kviečiame dalyvauti projekte ir pasidalinti savo atsiminimais! Paskambinkite telefonu +37068521818 arba parašykite elektroniniu paštu , nurodant savo kontaktus, ir mes su jumis susisieksime bei susitarsime kaip užfiksuoti jūsų istorijas.

Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Projektą įgyvendina VšĮ Gyvenimo praktikos centras.

Projekto partneris Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas.

MČTAU informacija

VšĮ Gyvenimo praktikos centro iliustracija