Vykdant Europos Sąjungos finansuojamą projektą „ARGENTUM – Specifinės kompetencijos Sidabrinei ekonomikai“ 2023 m. gegužės 19 d. Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitete (TAU) įvyko konferencija „Sidabrinė ekonomika Lietuvoje“, dalyvaujant partneriams ir svečiams.

Projekto vadovė Laima Tuleikienė nušvietė prieš pusantrų metų kartu su partneriais iš Bulgarijos, Ispanijos, Italijos, Latvijos pradėto vykdyti projekto tikslus ir uždavinius: skatinti inovacijas, naudingas pagyvenusiems žmonėms, kurti ryšius tarp įvairių visuomenės grupių bei palankią aplinką sidabrinei ekonomikai plėtoti. Laukiami rezultatai: klasterių žemėlapio sudarymas ir mokymo programos sukūrimas. Programos kūrimui sudaryta grupė (Laima Tuleikienė, Loreta Štelbienė, Violeta Skaržinskienė ir Vytautas Vasiliauskas) dirba labai efektyviai.

Projekto veiklų organizatorė L. Štelbienė pažymėjo, kad projekto tikslas yra viešinti sidabrinės ekonomikos sampratą, kad šia kryptimi veikiančios organizacijos suvoktų, kaip kurti pagyvenusiems žmonėms reikalingus produktus ir paslaugas. Šiuo metu jau sukurta 10 video po 6 minutes (anglų kalba), atitinkančių mokymo programos gaires.

Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto profesorius, Lietuvos socialinių mokslų centro direktorius, Europos Komisijos ekspertas užimtumo ir darbo rinkos politikos klausimais Boguslavas Gruževskis perskaitė pranešimą „Aktyvus senėjimas sidabrinės ekonomikos kontekste“. Prelegentas pabrėžė, kad Lietuva yra pasaulyje sparčiausiai senstanti visuomenė. Sensta visa žmonija – net Afrikos valstybių gyventojų amžiaus vidurkis kinta senėjimo linkme. Senėjimas nėra nelaimė – tai pažangos rezultatas. Pasauliui teks prisitaikyti prie tokių svarbių pokyčių. Profesoriaus nuomone, senėjimas gali būti laimingas. Tai užtikrina žmogaus aktyvumas, veikla, darbas. Darbas yra laimingo gyvenimo esmė. Tačiau jis neturi būti prievartinis. Sidabrinės ekonomikos koncepcijos įgyvendinimas, profesoriaus nuomone, sudarytų sąlygas teisingiems senstančios visuomenės santykiams plėtoti. Reikia sujungti trijų sidabrinės ekonomikos subjektų – verslas, valstybė, senjorai – pastangas. Labai svarbus yra visų visuomenės amžiaus grupių bendradarbiavimas. Teisingai tvirtino senovės graikų filosofai: „Parodyk, kaip gyvena tavo senoliai, ir aš pasakysiu, kokia tavo visuomenės ateitis“.

Lietuvos inovacijų centro Inovacijų analizės ir politikos departamento vadovė Giedrė Ramanauskienė iškėlė klausimą: „Sidabrinė ekonomika – ar sugebėsime įgalinti senėjančią visuomenę?“. Departamento vadovės nuomone, labai svarbus vaidmuo tenka verslui. Maisto sektoriaus vadovai turėtų pasirūpinti, kad maistas būtų patrauklus pagyvenusiam žmogui, kad maistas būtų laiku ir tinkamai pristatomas į namus tiems, kurie negali patys juo apsirūpinti. Tekstilininkai turi gaminti lengvai valomą, leidžiančią išvengti pragulų patalynę. Baldininkams taip pat keliami svarbūs uždaviniai. Šiame technologijų amžiuje pagyvenusiems žmonėms reikalingi skaitmeninių problemų konsultantai, klimato pokyčių žinovai.

Nacionalinio socialinės integracijos instituto Senjorų programos paslaugų plėtros vadovas Modestas Bastys pranešime kalbėjo apie inovatyvias paslaugas senjorams: neužtenka patenkinti esminius žmogaus poreikius – žmogui reikia daugiau, negu duonos ir vaistų. Yra parengta ir vykdoma darbo su senjorais metodika. Konferencijos dalyviai buvo sudominti pasakojimu apie gegužės 18 d. Kaune surengtą greitųjų susitikimų vakarą (pažintys, ryšiai, draugystė) ir senjorų grožio mėnesį. Būtina paslaugas ir informaciją apie jas padaryti prieinamas visiems pagyvenusiems žmonėms. Dirbant šiomis kryptimis visuomenės senėjimo procesas nebus bauginantis.

Pranešimai sukėlė energingas diskusijas. Medardo Čoboto TAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė konferencijos dalyviams ir visiems Lietuvos senjorams palinkėjo geros sveikatos ir energijos, ieškant saviraiškos kelių.

Dr. Vida Kniūraitė, Medardo Čoboto TAU Istorijos fakulteto dekanė

 

Vytauto Vasiliauslo nuotraukos