MČTAU Sveikos gyvensenos fakultetas organizavo sveikatinimo konferenciją bendruomenei „Žymiai svarbiau yra sveikatą tausoti ir stiprinti, negu ligas gydyti“ (Vydūnas). Į renginį susirinko daugiau kaip pusė šimto senjorų.

Pirmiausia į studentus kreipėsi universiteto rektorė Zita Žebrauskienė, džiaugdamasi visų pakilia nuotaika ir noru tobulėti.

Visuomenės sveikatos specialistas Tomas Radišauskas surengė egzaminą studentams, kurio teorinę dalį keletą metų mokė paskaitų – diskusijų metu. Specialistas paaiškino, kokią įtaką fizinis aktyvumas turi žmogaus kūnui, atskiriems organams, sistemoms. Priminė, kas tai yra sarkopenija: tai būsena, kai nyksta raumenys, mažėja raumenų jėga, silpsta imuninė sistema.

Po rimtosios teorinė dalies pilateso ir šokių technikos NIA trenerė Ingrida Merkininkė pristatė fizinio aktyvumo svarbą. Pademonstravo pratimus, kuriuos susirinkusieji jau moka ir kartoja antradieniais.

Apie sezoninės mitybos ypatumus kalbėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. Gydytoja akcentavo pagrindinius subalansuotos ir sveikatinančios mitybos reikalavimus. Priminė, kad maisto produktų kiekį reikia rinktis vadovaujantis Mitybos piramidės nuostatomis. Sužinojome, jog angliavandeniai turi tirpias ir netirpias skaidulas. Vasaros laikotarpiu ypač svarbūs organizmui vaisiai ir daržovės.

Geriatrijos centro vadovė Karolina Karkaitė pristatė M. Marcinkevičiaus ligoninėje susikūrusį Geriatrijos centrą, jo struktūrą, specialistų pasirengimą priimti senyvo amžiaus pacientus. Papasakojo, kas tai yra Geriatrinė medicina, kuri suteikia pagalbą senyvo amžiaus asmenims esant fiziniams, psichikos, funkciniams ir socialiniams sutrikimams.

Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė Viktorija Montvilienė kalbėjo apie sveikos gyvensenos ypatumus, kad tai yra mūsų kasdieninių įpročių dalis, turinti įtakos sveikatai bei lemianti bendrą savijautą. Džiaugėsi, kad esame trečiojo amžiaus universiteto studentai, kad turime galimybę sužinoti daug naujo, galime bendrauti, keliauti, dalyvauti įvairiuose renginiuose. Ypač svarbu kasdien būti fiziškai aktyviems.

Santaros klinikos prof. dr. Pranas Šerpytis pristatė Lietuvoje vykdomas prevencines programas, kada galime jomis pasinaudoti. Pripažino, kad aterosklerozė jaunėja, parodė kaip kraujagyslėse vystosi pakitimai. Profesorius labai plačiai išdėstė širdies ir kraujagyslių ligų paplitimą. Akcentavo, kodėl būtina reaguoti į širdies skausmą, kaip gelbėti žmogų namų sąlygomis. Kaip svarbu laiku iškviesti pagalbą, kuo greičiau padaryti elektrokardiogramą. Sužinojome, kas tai yra ,,Auksinės valandos”. Taip pat pasidžiaugė statistikos rodikliais, nes pailgėjo Lietuvos žmonių gyvenimo vidurkis.

VšĮ Gyvenimo praktikos centro vadovė, emocinės sveikatos specialistė Gintarė Jakubonienė visus maloniai nuramino ir kalbėjo apie laimę bei džiaugsmą. Įrodė, kad ne visuomet suprantame, jog esame laimingi, ne visuomet mokame padėkoti. Taip pat mokė matyti gėrį, nekritikuoti, nesibarti, juoktis iš visos širdies. Pranešimą baigė labai nuoširdžiais R.V. Emersono žodžiais: ,,Juoktis kuo dažniau ir iš visos širdies; gyventi taip, kad tave gerbtų išminčiai, o vaikai dievintų; kad pelnytume sąžiningų kritikų pripažinimą ir vyriškai ištvertume netikrų draugų išdavystę; vertintume tikrąjį grožį; matytume geriausią kituose. Palikti šį pasaulį, padarius jį šiek tiek geresniu; tegul tai bus sveikas vaikas, kurį jam padovanosi; arba žemės gabaliukas, kurį sutvarkei; ar kitas geras darbas. Žinojimas, kad bent vienai sielai šioje Žemėje tavo dėka tapo lengviau kvėpuoti – štai ką reiškia būti tikrai sėkmingu šiame gyvenime”.

Viktorija Montvilienė, MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

Sigitos Eimutienės nuotraukos