Politikos, teisės ir ekonomikos fakultetas surengė susitikimą su buvusiu Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku. Per renginį svečias kalbėjo aktualiomis temomis apie Rusijos karą Ukrainoje ir Lietuvos gynybą bei pristatė savo knygą.

J. V. Žukas neseniai išleido knygą "Be užuolankų". Per susitikimą su MČTAU klausytojais jis pristatė šį leidinį. Sakė nusprendęs rašyti prisiminimus apie savo karinę tarnybą, kai išėjo į pensiją. Rašė ne kaip mokslinį darbą, o suprantama kalba apie savo matytą karinį pasaulį, Lietuvos kariuomenės kūrimą, kas vyko, kai jis dirbo užsienyje. Ši pirmoji knygos dalis apima laikotarpį iki 2007 m. Dabar planuose – antra knygos dalis.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas susirinkusiesiems išsamiai pristatė Ukrainos-Rusijos karo eigą, rodydamas tai žemėlapyje. Priminė, kad kai kuriuos Ukrainos miestus, tarp kurių – Bachmutas, rusų pajėgos šturmuoja jau 8 mėnesius. Sakė, kad ukrainiečiai laikosi didvyriškai.

Dar J. V. Žukas paaiškino apie Lietuvos saugumą dabartinės Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste, apie situaciją dėl Vokietijos brigados Lietuvoje. Pirmiausia jai turėtų būti paruošta infrastruktūra mūsų šalyje. Be to, net ir būdami Vokietijoje, šie kariai galėtų per trumpą laiką galėtų atvykti į Lietuvą.

Generolas kalbėjo ir apie Lietuvos kariuomenės bei šiuo metu esančių NATO šalių karių padalinių pasiruošimą galimam konfliktui. Pasak jo, NATO pajėgos mūsų šalyje, esant reikalui, jei mus pultų, nedelsiant įsitrauktų į gynybą. Prieš priešą stovėtų visi kartu – ir lietuviai, ir kitų čia esančių NATO narių kariai.

Susitikimo pabaigoje buvęs Lietuvos vadas, klausiamas apie karo Ukrainoje prognozes, sakė, kad kiekvieną dieną atidžiai seka įvykius ir tikisi, kad Ukrainai pavyks kontrpuolimas.

***

J. V. Žukas 1992–1994 m. stažavo Bundesvero vadovavimo akademijoje, 2006–2007 – NATO gynybos koledže. 1995–2001 m. Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas. 2001–2004 m. Lietuvos karo atašė Vokietijai, Austrijai, Nyderlandams ir Liuksemburgui. 2008–2012 m. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas, 2012–2014 m. Lietuvos karo atašė NATO ir Europos Sąjungai. 2014–2019 m. Lietuvos kariuomenės vadas. 2019–2020 m. Lietuvos prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos