Lietuvos visuomenė sensta sparčiausiai Europos Sąjungoje. Per pastaruosius 20 metų pagyvenusių žmonių dalis išaugo dukart ir dabar sudaro apie 19 proc. visų gyventojų. Skaičiuojama, kad iki 2040 m. vidutinis žmonių amžius padidės daugiau negu penkiais metais. Spartus ir neišvengiamas visuomenės senėjimas tampa svarbiausiu šių dienų visuomenės iššūkiu, turinčiu tiesioginę įtaką gyventojų sveikatai, šalies ekonominiam vystymuisi, gyvenimo kokybei bei socialinei sanglaudai.

Vis dėlto neišvengiamas visuomenės senėjimas turėtų būti priimtas ne tik kaip sukeliantis daugybę iššūkių, bet ir atveriantis naujų galimybių. Šios tendencijos lėmė pastaraisiais metais ypač išaugusią Sidabrinės ekonomikos koncepcijos svarbą Europos Sąjungoje.

MČTAU, siekdamas prisidėti prie kylančių iššūkių sprendimo, šių metų gegužės 19 d. organizuoja konferenciją ,,Sidabrinė ekonomika Lietuvoje“, kurios metu išgirsime eilę aktualių pranešimų: prof. dr. Boguslavas Gruževskis papasakos mums apie aktyvų senėjimą sidabrinės ekonomikos kontekste, Lietuvos inovacijų centro Inovacijų analizės ir politikos departamento vadovė Giedrė Ramanauskienė kalbės apie tai, ar sugebėsime įgalinti senėjančią visuomenę, o Modestas Bastys iš Nacionalinio socialinės integracijos instituto pristatys inovatyvių paslaugų plėtrą senjorams. Išgirsime ir mūsų gerb. MČTAU rektorės dr. Zitos Žebrauskienės įžvalgas.

Konferencijos metu taip pat pristatysime tarptautinio ERASMUS projekto „ARGENTUM – specifinės kompetencijos Sidabrinei Ekonomikai“ rezultatus. MČTAU drauge su partneriais iš Bulgarijos, Italijos, Ispanijos ir Latvijos parengė mokymo programą ir kursus „Integruotų inovatyvių paslaugų senėjantiems žmonėms kūrimas informacinių technologijų, gerovės, sveikatos, turizmo, laisvalaikio ir sporto bei švietimo srityse“. Bus parengta elektroninė mokymų medžiagos knyga bei 60 videofilmų, iš kurių net 10 parengė MČTAU atstovai. Mokymo medžiaga skirta Sidabrinės ekonomikos galimų paslaugų ir produktų teikėjams, politikos ir sprendimų priėmėjams, suaugusiųjų švietimo paslaugų teikėjams, socialiniams partneriams ir kitoms tarpinėms įstaigoms, pateikiant metodines gaires ir rekomendacines priemones, padedančias remti Sidabrinės ekonomikos procesą ir pritaikyti projekto rezultatus kitose organizacijose. Šių metų kovo pabaigoje projekto partneriai susitikimo Ispanijoje metu aptarė, kaip geriau pasirengti mokymo kursams, numatytiems rugsėjo mėn. Net aštuoni MČTAU klausytojai turės galimybę šiuose kursuose dalyvauti.

Daugiau informacijos bus pateikta konferencijos ,,Sidabrinė ekonomika Lietuvoje“ metu. Kviečiame gegužės 19 d. 10. val joje dalyvauti!

Konferencijos organizatorių vardu Violeta Skaržinskienė

Organizatorių nuotraukos