Santaros klinikos medicinos mokslų daktarė endokrinologė Agnė Abraitiene MČTAU apsilanko kasmet. Šį kartą kalbėdama apie cukrinio diabeto simptomus, paplitimą parengė klausytojams tam tikrą egzaminą.

Praktiškai visi mokėjo tiksliai apibūdinti cukraligę ir apie ją papasakoti. Tai lėtinė liga, susijusi su medžiagų apykaitos sutrikimu, pasireiškiančiu įvairaus laipsnio gliukozės kiekio padidėjimu kraujyje.

Svarbiausias hormonas reikalingas normaliai gliukozės apykaitai – insulinas. Jis gaminamas kasos beta ląstelėse. Normaliai gliukozė iš virškinamojo trakto patenka į kraujotaką ir paskatina kasą gaminti insuliną, kuris padeda patekti gliukozei į įvairias ląsteles. O jos gliukozę naudoja organizmo funkcijoms palaikyti.

Šiuo metu nėra priemonių, kurios leistų išgydyti šią ligą, bet žmogus šią ligą gali sėkmingai valdyti. Yra įvairiausių vaistų, priemonių, kurios padeda žmogui normaliai gyventi. Tiesiog reikia mokėti pažinti ligą ir tuo pačiu nuolat ją kontroliuoti. Cukrinio diabeto gydymas – tai dieta, fizinis aktyvumas, glikemijos kontrolė, supažindinimas su liga ir medikamentai.

Visgi svarbiausia nepamiršti, kad norint laiku nustatyti šią ligą ir išvengti komplikacijų, labai svarbu laiku atlikti tyrimus. Negydoma ir nekontroliuojama liga sukelia sunkias komplikacijas. Cukrinis diabetas yra lėtinė liga, kuria sergančiojo organizmas gamina nepakankamai insulino arba negali tinkamai jo panaudoti, todėl kraujyje gausėja gliukozės.

Sveiko žmogaus gliukozės kiekis kraujyje svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 mmol/l.

Kai gliukozės kiekis fiksuojamas tarp 5,6 ir 7,5 mmol/l, nustatomas prediabetas. Gliukozės koncentracijai kraujyje pakilus virš 8 mmol/l, gali būti nustatomas diabetas.

Paskaitos metu buvo akcentuojama, kad didžiausią riziką susirgti cukriniu diabetu turi nutukę vyresnio amžiaus žmonės. Antroje vietoje – paveldimumas.

Rizikos veiksniai, kurie lemia didesnę riziką susirgti šia liga, tai antsvoris, netinkama mityba (per didelis lengvai virškinamų angliavandenių ir sočiųjų riebalų vartojimas), fizinio aktyvumo stoka, paveldimumas, aukštas kraujo spaudimas, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, širdies ligos, insultas, ilgalaikė nervinė įtampa, stresas, vyresnis nei 45 metų amžius, didelis cholesterolio kiekis. Svarbiausi cukraligės simptomai: troškulys, kūno masės mažėjimas, odos niežėjimas, blogai gyjančios žaizdos, pūlingos infekcijos, dažnas šlapinimasis, bendras nuovargis, alkis, regėjimo sutrikimai, aukštas kraujo spaudimas ir kt.

Viktorija Montvilienė, MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

Sveikos gyvensenos fakulteto nuotraukos