Trumpas vasario mėnuo Meninio ugdymo fakulteto (MUF) romantinio muzikavimo ansamblio „Romantikai“ dalyviams buvo itin darbingas. Jų dainos skambėjo ne tik MČTAU klausytojams „Pasidainavimuose su Romantikais“, bet ir už universiteto ribų: Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Vilniaus mokytojų namuose vakare iš ciklo „Pasidainavimai su Veronika“.

Romantikai M. K. Čiurlionio menų mokykloje.

Vasario 5 d. ansamblio „Romantikai“ grupė savo dainomis pasveikino Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje „Romantikų“ akordeonisto, mokyklos mokytojo Antano Pociūno organizuoto tradicinio krepšinio turnyro „Sugrįžimai“ dalyvius.

Vasario 7 d. „Romantikų“ koncertinės grupės dainos, skirtos Vilniaus miesto 700 metų jubiliejui paminėti, skambėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojams. Šio susitikimo metu MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė papasakojo apie universiteto veiklą ir pakvietė būsimus senjorus tapti jo nariais.

Vasario 14 d. Vilniaus mokytojų namų Baltoji salė sunkiai talpino gausiai susirinkusius į vakarą iš ciklo „Pasidainavimai su Veronika“. Vakaro organizatorė, projektų vadovė Ramunė Butkutė stebėjosi dalyvių gausybe – net stovintys netilpo salės erdvėje, jų buvo pilna už plačiai atvertų durų ir laiptuose… Jų tarpe buvo didžiulis MČTAU klausytojų būrys, o centre - mūsų didžiausia sirgalė ir sėkmės nešėja rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

Vakarą vedė lietuvių liaudies folkloro dainininkė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, etnologė Veronika Povilionienė. Ji pasveikino visus susirinkusiuosius su artėjančia Vasario 16-ąja, pristatė mūsų kolektyvą ir pakvietė visus drauge dainuoti.

Šiam vakarui kruopščiai ruošėmės, nes buvome pakviesti į renginį, skirtą Vasario 16-ajai paminėti, vyksiantį šv. Valentino dieną, ir paprašyti dainuoti romansus. Fakulteto dekanė, ansamblio „Romantikai“ vadovė Izabelė Janina Bražiūnienė parengė apgalvotą programą „Lietuvių romantinės dainos“, susietą su Vasario 16-ąja. Ieškodama nedainuotų nepabodusių romansų, dekanė surado K. Bradūno eiles „Vienumoj“ („Mano langą vijokliai apaugę“), skirtas būsimai žmonai, kurios vėliau tapo plačiai dainuojamu romansu „Mano namas vijokliais apaugęs“. Vakaro bėgyje šios dainos istoriją papasakojo pati Veronika, dalindamasi prisiminimais apie susitikimus su K. Bradūno dukra.

Labai įdomią informaciją surinko ir vakaro metu su ja supažindino ansamblio „Romantikai“ dalyvis Rimantas Stulgys. Jis surado laikraščio „Karys“ 1943 m. sausio 16 d. numeryje atspausdintas Vandos Panavaitės eiles „Mano ilgesys“ („Aš verkiau parimus“), kurios buvo parašytos apie 1942 m. Vėliau eilės tapo daina „Stoviu aš parimus“ su įvairiai interpretuojamais tekstais.

Ansamblis „Romantikai“ pirmą kartą padainavo ir ateityje dainuos „Aš verkiau parimus“ originaliu Vandos Panavaitės Stankuvienės tekstu.

Vakarą pradėjome 1918 m. sukurtu romansu „Du smuikai pravirko vakarėj tyloje“. Po jo skambėjo įvairaus laikotarpio romansai, kuriuos iš atspausdintų tekstų kartu su atlikėjais dainavo gausiai susirinkę romantinių dainų mylėtojai.

Veronika Povilionienė paįvairino romansų vakarą, juos pristatydama ir įterpdama savo prisiminimus.

Ansamblio smuikininkas Liutauras Milišauskas ir akordeonistas Antanas Pociūnas, Veronikos paprašyti, ekspromtu pagrojo trankią polką ir smagų valsą. Nors salė buvo sausakimša – atsirado ir šokančių porų...

Vasario 27 d. MUF organizavo susitikimą su Lietuvos žurnalistu, redaktoriumi, skaitovu, renginių vedėju Juozu Šalkausku, kuris gausiai susirinkusiai MČTAU bendruomenei sodriu balsu padeklamavo lietuvių poetų kūrinius, pasidalino prisiminimais apie diktoriaus darbą Lietuvos radijuje ir televizijoje ir papasakojo apie savo gausią, daugiau kaip 2 tūkst. kaklaraiščių kolekciją, jos atsiradimo istoriją. Spalvingos kolekcijos fragmentai, kurioje yra net 1 kg 360 gr sveriantis originalus metalinis kaklaraištis, buvo pademonstruoti ir žiūrovų auditorijai.

Po susitikimo su J. Šalkausku, žiūrovai buvo pakviesti į „Pasidainavimus su Romantikais“, kurių metu skambėjo tarpušvenčiui (tarp Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios) skirtos patriotinės dainos. Šį kartą pasidainavimų dalyviai turėjo galimybę kartu dainuoti ekrane skaitydami dainų tekstus, parengtus ir demonstruojamus fakulteto dekanės I. J. Bražiūnienės.

Simboliškai su kiekviena daina lyg buvo pažvelgta į atskirą šalies istorijos tarpsnį, nuo kryžiuočių laikų, Maironio „Eina garsas“ iki romanso „Du smuikai pravirko vakarėj tyloje“, dainos skirtos motinoms, vaikus išleidusioms į kovą už Tėvynę ir rymančioms belaukiant jų sugrižtant „Sėdi motinai ant kelių“, „Aš verkiau parimus“ bei šioje dainų pynėje suskambėjusios dainos apie Lietuvos senovę „Kur gyvena milžinai“ ir nuostabią šalies gamtą „Ten, kur Nemunas banguoja“.

Reikia pažymėti, kad ansamblis „Romantikai“ pirmą kartą pristatė dainą „Apie Darių ir Girėną“, skirtą S.Dariaus ir S. Girėno 90-osioms skrydžio metinėms paminėti.

Kaip ir visuose „Romantikų“ pasirodymuose atlikėjams akompanavo ir žiūrovus linksmino smuikininkas L.Milišauskas ir akordeonistas A.Pociūnas, kartu su ansambliu ir visais žiūrovais pabaigoje nuotaikingai atlikę visų mėgstamą dainą „Tu Lietuva, tu mana“.

Meninio ugdymo fakulteto informacija

Kai griežia Liutauras ir Antanas.

Rektorės padėkos žodis.

Dekanės dovana lektoriui.

Prieš pasidainavimus su Veronika.

MUF narių nuotraukos