Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto nariai susitiko su Valdu Tutkumi, buvusiu Lietuvos kariuomenės vadu. Pokalbis be kitų temų buvo ir apie Rusijos karą Ukrainoje. V. Tutkaus prognozės nebuvo optimistinės.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas atidžiai seka įvykius Ukrainoje. Per susitikimą jis sakė, kad naudojasi įvairiais šaltiniais - Ukrainos, Vakarų, taip pat ir Rusijos.

Pasak V. Tutkaus, Rusija per visą savo gyvavimo laikotarpį nė karto nebuvo nugalėta. O ji įveikė daug ką. "Tačiau ka nors būna pirmas kartas", - abejonę išsakė lektorius.

V. Tutkus priminė, kad šviesaus atminimo jo žmona - ukrainietė. Iš jos giminaičių yra žuvusių Ukrainoje. Tad jis šiai šaliai neabejingas. Tačiau, V. Tutkaus teigimu, vertinant situaciją, reikia atmesti visas simpatijas ir antipatijas bei daryti išvadas pagal tai, kaip viskas yra iš tikrųjų.

Lektoriaus teigė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino planai buvo pilna Ukrainos okupacija. Tai padaryti nepavyko. Ukrainiečiai laikėsi geros taktikos - "mušė per valdymo centrus, per logistinius kelius ir juos perkirto". Rusija turėjo didelių karinių nuostolių.

Vis dėlto, anot buvusio Lietuvos kariuomenės vado, Ukrainai daugiau nepavyks atkovoti savo teritorijų, kuriąs okupavo Rusija. Jis netiki būsimo ukrainiečių kontrpuolimo sėkme. Pergalei reikėtų dominavimo ore - karinių lėktuvų ir sraigtasparnių, o Ukraina to neturi. Be to, Rusijos žmogiškieji resursai gerokai didesni, negu Ukrainos. O NATO į šį karą neįsivels. 

Pasak V. Tutkaus, tikėtina, kad kariniai veiksmai baigsis derybomis, per kurias dalis Ukrainos žemių liks užimtos Rusijos. Ir gali būti, kad jau šiuo metu ieškoma kompromiso. "Duok Dieve, kad klysčiau", - sakė jis.

V. Tutkaus manymu, svarbu tai, kad Rusija turi "branduolinę kuoką - ir pačią didžiausią".

"Taika bus. Ką pavadins taika, dabar nežinau. Gal ugnies nutraukimą ar ką nors daugiau", - svarstė lektorius.

V. Tutkus tobulinosi NATO gynybos koledže. 1999–2001 m. buvo Lietuvos karinis atstovas prie NATO. 2004–2009 m. buvo Lietuvos kariuomenės vadas.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos