Vasario pabaigoje MČTAU rinkosi klausytojai iš įvairių fakultetų, atvažiavo ir Joniškio Tau atstovai į konferenciją: „Tvarumas kiekvieno iš mūsų gyvenime“.

Pastaraisiais metais labai daug girdime pasisakymų apie klimato kaitą, tvarų gyvenimą, atliekų rūšiavimą ir dar daugiau. Šios temos atsirado tik pastarąjį dešimtmetį, bet jos aktualios kiekvienam iš mūsų. Konferencijos programa pabandėme paliesti daugelį iš jų. Tvarios Lietuvos projekto vadovė Rugilė Matusevičiūtė atidarė konferenciją pranešimu apie tvarumą. Šiuo metu žmonija per metus atsinaujinančius žemės resursus sunaudoja per pusę metų. Kitą pusmetį – vartojame tiek, kad žemė jau niekada neatstatys, teršiame tiek, kiek gamta nesugeba perdirbti. Ji papasakojo, kad galime ir kiekvienas iš mūsų asmeniškai įsivertinti kaip tvariai gyvename. Tvarumas apima labai daug gyvenimo sričių. Apie jas ir pasakojo kiti pranešėjai. Paskaitoje apie atliekų rūšiavimą išgirdome nemažai naujų dalykų. Susipažinome su miškų situacija Lietuvoje ir kodėl labai svarbu neišnaikinti senųjų miškų. Lina Paškevičiūtė, Aplinkos koalicijos vadovė, paaiškino kas yra advokacija ir kaip ji veikia. Šis būdas naudojamas visuomenei daryti įtaką politiniams sprendimams valstybėje ir pasitelkiamas Aplinkos koalicijos veikloje, siekiant gerinti aplinkosauginę situaciją Lietuvoje. Pertraukos metu turėjome galimybę susipažinti su Žalio taško ekspozicija apie atliekų rūšiavimą. Keletas jų atstovių mielai atsakė į klausimus ir dalyvavo diskusijose. Nemažiau įdomios paskaitos buvo ir po pertraukos – išgirdome Maisto banko vadovo Simono Gurevičiaus pateiktus skaičius apie išmetamus maisto kiekius ir kaip su tuo kovoti. Pažinome Baltijos jūros užterštumo priežastis ir kaip tai daro įtaką žuvims ir augmenijai. Rūta Trainytė, „Vartotojų aljanso“ tarybos narė papasakojo apie mūsų kasdieninio gyvenimo pasirinkimus, kurie daro didelę įtaką aplinkai ir gyvenimo kokybei. Pabaigoje išklausėme charizmatiško profesoriaus Egidijaus Rimkaus pasakojimo apie klimato kaitą ir kokiu greičiu žmonija keičia artimiausią žemės ateitį.

Nors konferencijoje buvo paliesta daug temų – dalyvavusieji sakė, kad norėtų dar daugiau panašių paskaitų ir labai dėkojo pranešėjams.

Jurgita Rotomskienė

Autorės nuotraukos