Per susitikimą su Politikos, teisės ir ekonomikos (PTE) fakulteto klausytojais politikas, socialdemokratas, buvęs Europos Sąjungos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis kalbėjo tema „Kultūros paveldas, kultūrų „karai" ir Konstitucija".

Politikas lygino dvi Lietuvos konstitucijas – dabartinę ir 1922 metų, aiškino apie skirtumus, tarkime, dabartinėje naudojama sąvoka „lietuvių tauta“, o prieškario – „Lietuvos tauta“.

Lektorius gilinosi į įvairius požiūrių skirtumus, teigė, kad kai kurie jų tiesiog neatitinka teisės aktų, kurių laikosi mūsų šalis.

V. P. Andriukaičio teigimu, vienas iš dabartinių mūsų kultūrinių konfliktų yra tarp „tradicinės“ ir kitų šeimų. Taip pat tarp tų, kurie mano, kad negalima papildyti valstybinės kalbos įstatymo lotyniškomis raidėmis, ir tų, kurie įsitikinę, jog jų pavardė yra jų tapatybės ir privatumo teisė. Politikas konfliktu įvardijo skirtingus požiūrius – manančių, kad lyčių lygybė griauna Lietuvos tautybę ir mūsų krikščioniškas vertybes, ir tų, kurie mano, jog Stambulo konvencija padėtų mažinti smurtą artimoje aplinkoje. Dar vienas yra tarp tų, kurie galvoja, kad reikia desovietizuoti visą kultūros paveldą, ir manančių, jog kultūros paveldą reikia įprasminti ir įvertinti, remiantis moksliniais, istoriniais ir humanistiniais kriterijais. Kaip pavyzdžius minėjo skulptūrų ant Vilniaus arkikatedros atstatymą ir sovietinių skulptūrų nuo sostinės Žaliojo tilto nukėlimą.

Pasak V. P. Andriukaičio, konfliktuoja ir manantys, kad reikia dekonstruoti istoriją ir perrašyti, ir tie, kurie mano, kad žmonės, nežinantys istorijos, visada lieka vaikais.

Šio renginio metu jubiliejaus proga rožių puokšte buvo pasveikinta PTE fakulteto Diskusijų klubo seniūnė Birutė Pečiulevičiūtė.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos