Vasarį MČTAU iniciatyva universiteto patalpose susitiko tame pačiame įsikūrusios Tarptautinės ukrainiečių mokyklos moksleiviai ir atvykę Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos gimnazistai. Ukrainiečiai lietuviams surengė ekskursiją po savo mokyklą, o lietuviai jiems parodė MČTAU eksponuojamą savo darbų parodą "Lietuvos riteriai".

Trakų gimnazistų darbai - iš kartono sukurti riteriai – ant MČTAU sienų eksponuojami jau kurį laiką. O dabar patys jaunieji kūrėjai atvyko į universitetą. Jie susitiko ir bendravo su ukrainiečių moksleiviais, kurie taip pat galėjo apžiūrėti šią Trakų gimnazistų ekspoziciją "Lietuvos riteriai".

Įdomūs riteriai iš kartono buvo sukurti 700 metų Trakų gimtadienio proga pernai. Gimnazistai galėjo pasinaudoti bendra pagrindo forma, visa kita buvo vien jų kūryba. Dar kiekvienas jų parašė apie savo sukurtą riterį, o tie tekstai buvo įrišti į senoviškai atrodančią knygą odiniais viršeliais.

„Kartoną iškarpyti mums buvo sunkoka, tačiau tokia technika dirbti buvo labai įdomu ir mums tikrai patiko“, - kaip kūrė darbus, pasakojo gimnazistė Maja. Kiti pasakojo, kad kartoną pjaustė peiliukais ir žirklėmis, po to klijavo. Gimnazistas Alanas sakė, kad buvo duotas pagrindinis eskizas, o kaip atrodys riteriai su visomis smulkiomis detalėmis - tai moksleivių išmonės reikalas.

Moksleiviai apžiūrėjo eksponuojamus darbus, kuriuos sukūrė MČTAU Tautodailės fakulteto auksarankės.

MČTAU apsilankiusiems ukrainiečiams buvo papasakota apie Lietuvos ir Ukrainos istorijos sąsajas, totorius Ukrainos Krymo pusiasalyje ir Trakuose, taip pat apie Trakų gimnazistų sukurtus riterius. Jiems buvo padovanota daug vilnonių kojinių, kurios numegztos Trakų gimnazijoje. Ukrainiečių mokyklos atstovai – direktorės padėjėjas Darius Matviekas ir užsienio kalbų mokytoja Julija Pasynok dėkojo už tokias dovanas.

Atskubėjusi po lankymosi Seime Tarptautinės ukrainiečių mokyklos direktorė Olena Vnukovska susitikimo dalyviams sakė: „Atvykę į Lietuvą mes mokomės lietuvių kalbos, todėl kad šiuo metu čia gyvename.“ Mokytis lietuvių jiems padeda MČTAU senjorai.

Ukrainiečių mokykla turi demokratiškai išrinktą mokinių parlamentą ir prezidentą. Prezidentas moksleivis Oleksandras Kulikovas jau laisvai kalba lietuviškai. Jis papasakojo, kad buvo 8 kandidatai į mokyklos prezidentus, galiausiai rinkimus laimėjo jis.

Lietuvių moksleiviai, lydimi prezidento Oleksandro, buvo ekskursijoje po Tarptautinę ukrainiečių mokyklą, parodyta klasė, kurioje šia mokosi lietuvių kalbos, patalpa, kurioje įsikūręs ukrainiečių mokyklos parlamentas, kitas klases, rūsį, kuriame ukrainiečiai pina apsauginius tinklus ir siunčia juos į Ukrainą.

MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė už tokią iniciatyvą - kūrybinius darbus ir jų eksponavimą universiteto patalpose - įteikė padėkos raštą Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytojai Rasai Kondrotienei ir 7 klasės mokiniams.

Vėliau Trakų gimnazistus MČTAU Tautodailės fakulteto atstovės mokė rišti apyrankes iš spalvotų siūlų, simbolizuojančių Ukrainos ir Lietuvos vėliavas.

Viešnagei skirtas laikas prabėgo nepastebimai.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos