MČTAU klausytojai jau turėjo progą susitikti su keliais kandidatais, dalyvaujančiais Vilniaus miesto savivaldybės tarybos ir sostinės mero 2023 metų rinkimuose. Šiuose rinkimuose kartu su Artūro Zuoko komanda ir politine partija „Laisvė ir Teisingumas“ kandidatuoja ir Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė, gerai žinanti vyresnio amžiaus vilniečių problemas, teigianti pozityvią senatvę ir pasiryžusi siekti oraus, sveiko, prasmingo sostinės senjorų gyvenimo.

- Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2023 metų rinkimuose nusprendėte kandidatuoti kartu su neseniai, 2020 metais susikūrusia politine partija „Laisvė ir Teisingumas“. Kodėl pasirinkote dalyvauti rinkimuose būtent su šia politine partija ir jos keliamu kandidatu į Vilniaus merus Artūru Zuoku?

- Dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2023 metų rinkimuose mane pakvietė Artūro Zuoko komanda. Gerai pažįstu šį žmogų, esu įsitikinusi, kad jis gali daug nuveikti Vilniaus ir vilniečių labui. Kad jis yra tarp realiausių kandidatų tapti Vilniaus meru, rodo ir šių metų sausio mėnesį atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Sprinter tyrimai“ apklausa. Manau, kad kartu su A. Zuoko komanda galėčiau prisidėti sprendžiant vilniečiams, ypač vyresnio amžiaus, rūpimus gyvenimo kokybės gerinimo klausimus.

- Vyresnio amžiaus vilniečių problemos Jums gerai žinomos, nes jau daug metų dalyvaujate prie Vilniaus miesto savivaldybės veikiančioje visuomeninėje komisijoje „Vilnius – draugiškas senatvei miestas“. Kas nuveikta ir ką galima dar nuveikti kartu su šia komisija?

- Visuomeninės komisijos „Vilnius – draugiškas senatvei miestas“ darbe dalyvauju nuo 2016 metų. Šios komisijos dėka Vilnius – pirmasis Baltijos šalyse – priimtas į Pasaulio sveikatos organizacijos globojamų tokių miestų bendruomenę, o pačiame Vilniuje atsirado vyresnio amžiaus žmonių traukos centras „Senjorų avilys“. Komisijoje diskutuojama apie dalyvaujamąjį biudžetą, apie senjorų galimybes siūlyti ir balsuoti už projektus, gerinančius senjorų gyvenimą sostinėje. Manau, kad būtina siekti, jog senjorai aktyviau įsitrauktų į savivaldybės sprendimų priėmimo procesą, todėl tikslinga Vilniaus savivaldybėje steigti Senjorų tarybą. Dirbdama savivaldybės taryboje galėčiau aktyviau prisidėti ir prie Senjorų tarybos koncepcijos rengimo bei jos įgyvendinimo.

Kartu su MČTAU savanoriais bendradarbiaujame su „Sidabrine linija“, kuri teikia emocinę, psichologinę pagalbą telefonu vyresnio amžiaus vilniečiams. Dalyvauju ir kitose Vilniaus m. visuomeninėse organizacijose, gerai žinau vyresnio amžiaus žmonių poreikius ir dėsiu visas pastangas, kad Vilniaus viešosios erdvės, transportas, paslaugų sfera, sveikatos apsaugos sistema būtų kuo geriau pritaikyta oriam, sveikam, patogiam ir visaverčiam Vilniaus miesto senjorų gyvenimui.

- Jūsų pastangos padėti vyresnio amžiaus vilniečiams, ypač tiems, kurie nuolat siekia žinių, neliko nepastebėtos – už įkvėpimą sužinoti ir noro mokytis visą gyvenimą puoselėjimą 2021 metais esate apdovanota Šv. Kristoforo statulėle. Ką Jums reiškia šis apdovanojimas?

- Jau atsiimdama šį apdovanojimą ir kitomis progomis esu sakiusi, kad Šv. Kristoforo apdovanojimas – tai ne mano asmeninių nuopelnų, o visos MČTAU veiklos įvertinimas. Universitetas atlieka ypač svarbų vaidmenį senstančioje visuomenėje, suteikdamas galimybę vyresnio amžiaus žmonėms įgyti įvairių žinių, patenkinti bendravimo ir saviraiškos poreikius. Universitete nuolat mokosi apie du tūkstančius Vilniaus senjorų, kasmet prisijungia trys-keturi šimtai naujų narių. MČTAU kuria reikšmingą pridedamąją vertę Vilniaus senjorų gyvenime – didina jų užimtumą, kuria socialinius santykius, padeda puoselėti tradicijas ir kartų bendrystę, gerinti savo fizinę ir dvasinę sveikatą, ugdo naujus įgūdžius, skatina aktyviai savanoriauti ir jaustis visaverčiais miesto piliečiais. Dabar, kai jau turime savo patalpas, stipriname dėmesį veiklos kokybei. Ir toliau sieksime, kad besimokantiems senjorams būtų teikiama valstybės institucijų, savivaldybės finansinė parama.

- MČTAU klausytojai jau turėjo galimybę susitiktu su keletu kandidatų į Vilniaus miesto merus. Ar numatomas susitikimas ir su Artūru Zuoku, kurio komandoje ir Jūs kandidatuojate, ir sužinoti daugiau apie partijos „Laisvė ir Teisingumas“ programą, apie Vilniaus ir vilniečių gyvenimo sostinėje viziją?

- Taip, susitikimas su Artūru Zuoku numatytas vasario 14 d. 14 val. Bus pristatyta ir partijos, ir kandidato į merus programa, galėsite ir paklausti, ir pasiūlyti, kaip geriau spręsti mums visiems rūpimas problemas. Kviečiu aktyviai dalyvauti.

- Šiame susitikime bus galima užduoti klausimus ir Jums, paklausti, kodėl nusprendėte kandidatuoti ir ką ketinate nuveikti dėl sostinės senjorų?

- Taip, be abejo. Bet jau ir dabar galiu patikinti, kad pasisakau už amžiui nepavaldų aktyvumą, sveiką, prasmingą, orų vyresniosios kartos gyvenimą! Šiam tikslui panaudosiu per gyvenimą sukauptą pedagogės, verslininkės, visuomenininkės patirtį bei neįkainojamą patirtį, sukauptą šiame universitete dirbant kartu su aktyviais, nuolat besimokančiais senjorais. Sieksiu laužyti nusistovėjusius stereotipus apie senatvę ir seną žmogų, skleisiu pozityvios senatvės idėjas ir stengsiuosi jas įgyvendinti.

- Linkime sėkmės ruošiantis rinkiminei kampanijai. Tikimės, kad MČTAU klausytojai suras partijos „Laisvė ir Teisingumas“ sąraše 41 numerį tarp kitų kandidatų į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir atiduos savo balsą už Jūsų kandidatūrą, tikėdamiesi kokybinių pokyčių ir sostinės, ir mūsų universiteto senjorų gyvenime.

Kalbino Jadvyga Miniotaitė

Rasos Pakalkienės nuotrauka