Pasirodė pirmosios LRT Plius televizijos laidos "Prognozė", kuriose dalyvauja ir savo nuomonę reiškia MČTAU nariai. Tai mūsų universiteto projektų vadovė Laima Tuleikienė, Patirties laboratorijos narė ir Politikos, teisės ir ekonomikos (PTE) fakulteto lankytoja dr. Jurgita Rotomskienė, šio fakulteto dekanas dr. Vitalius Skaržinskas, Turizmo fakulteto dekanė Teoroda Dilkienė ir kiti.

Sausio 7 dienos laidoje „Prognozė“ analizuojama tezė: „Mes nepagalvojame, kas liks ateities kartoms“ ir aiškinama, kas yra klimato kaita?

„Apie klimato kaitos keliamą pavojų mokslininkai pirmą kartą užsiminė dar prieš 65 metus. Tuomet apie klimato kaitą jie kalbėjo tik kaip apie XXI-ojo amžiaus galimybę. Mokslininkai teigė, kad nors tas pavojus ir yra tolimas, žmonija tam turėtų ruoštis. XXI amžius atėjo, o klimato kaita tapo klimato krize, kuri pasaulį pakeis neatpažįstamai“, - teigia laidos rengėjai.

Turizmo fakulteto vadovė T. Dilkienė šioje laidoje pasakoja, kad kadaise, kai pirmus kartus lankėsi viename Norvegijos ledyne, galėjo po jį laipioti, o per vėlesnę kelionę pamatė, kad ledyno liko tik likučiai aukštai kalnuose. Tai lėmė klimato kaita.

„Šiuo metu nebėra abejonių, kad klimatas keičiasi dėl žmonių veiklos“, - laidoje teigia (PTE) fakulteto dekanas V. Skaržinskas.

Sausio 14 dienos laidoje „Prognozė“ pažymima, kad ES gyventojai maisto išmeta daugiau negu jo importuoja ir svarstoma: kaip maisto švaistymas ir klimato kaita veikia kylančias maisto produktų kainas?

„Žemės ūkis visada buvo ir yra labai stipriai priklausomas nuo klimato sąlygų. Keičiantis joms, keičiasi ir maisto auginimo sąlygos, o pradėjus keistis drastiškai, stipriai išaugusias maisto produktų kainas pajus visi pasaulio gyventojai. Klimato kaita paveiks ne tik kainas, bet ir maisto asortimentą – kai kurių produktų gali visai nelikti parduotuvių lentynose“, - įsitikinę laidos rengėjai.

Šioje laidoje MČTAU narė J. Rotomskienė teigia, kad ateis laikas, kai dėl klimato kaitos kokių nors vaisių ir daržovių apskritai nebeturėsime, o tai, kas liks, bus beprotiškai brangu.

O MČTAU projektų vadovė L. Tuleikienė mano: „Mes per daug vartojame maisto ir išmetame, kai jis sugenda. Reikia prisitaikyti prie naujų sąlygų ir pirkti bei gaminti tiek, kiek suvalgome.“

Pamatyti LRT Plius televizijos laidas „Prognozė“ ir sužinoti, ką dar kalbėjo MČTAU nariai, galima ne tik per televizorių, bet ir LRT mediatekoje internete. Žiūrėkite čia sausio 7 dienos laidą „Prognozė ir sausio 14 dienos laidą „Prognozė“.

MČTAU informacija

LRT Plius laidos „Prognozė“ stopkadras