MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto (PTE) Diskusijų klubo dalyviai domėjosi, kaip gaminama energija į Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje. Per ekskursiją jie viską pamatė savo akimis ir gavo naudingos informacijos, kad galutinai paleidus jėgainę, Lietuvos sostinė gaus apie 40 proc. jai reikalingos energijos per metus.

Sausio mėnesį Diskusijų klubo dalyviams buvo surengta įdomi ekskursija į į Vilniaus kogeneracinę jėgainę. Tai yra naujausia elektrinė Lietuvoje. Joje sumontuoti atliekų bei biokuro deginimo įrenginiai. Kaip sužinojo senjorai, kogeneracinės jėgainės elektrinė galia – apie 100 MW (iš jų atliekų – ~20 MW), o Šiluminė gamybos galia – apie 240 MW (atliekų – ~60 MW).

Ekskursijos dalyviai sužinojo, kad visiškai paleidus Vilniaus kogeneracinę jėgainę, ji galės užtikrinti penktadalį reikalingo poreikio šalčiausiu metu, ir apie 40 proc. visos miestui reikalingos šilumos per visus metus. Renkantis būsimą įrangą buvo teikiamas prioritetas aplinkosaugai – pasirenkami tie įrenginiai, kurie patys išmeta kuo mažiau teršalų, kad kuo mažesnis krūvis tektų dūmų valymo įrangai. Siekiant užtikrinti maksimalią aplinkos apsaugą, dūmų valymo įrenginiai kiekvienam jėgainės katilui sumontuoti atskirai. Ekskursijos metu dirbo atliekas deginantis įrenginiai, biokuro šiuo metų yra derinimo stadijoje. Ekskursijos dalyviai buvo supažindinti su technologijos procesu, išmetamų teršalų monitoringo sistema. Senjorai sužinojo, kad nuolatos stebimi - azoto oksidų, anglies monoksido, anglies dioksido, sieros dioksido, kietųjų dalelių, bendrosios organinės anglies, vandenilio chlorido ir vandenilio fluorido, amoniako, deguonies, vandens garų ir kt. koncentracijos.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė yra AB „Ignitis“ grupės dalis. Duomenys apie šią Vilniaus jėgainę pateikiami internete.

PTE Diskusijų klubo informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos