Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Geros savijautos centras „Sanus“ 2019 metais ėmėsi beveik 4 metus trukusio projekto „Fizinis aktyvumas vyresniame amžiuje“, kuris buvo bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Į programą įsitraukė 444 senjorai. Projekto tikslas – ugdyti jų fizinio aktyvumo įgūdžius bei formuoti tinkamus įpročius, rašoma pranešime spaudai.

22 12 30 sanus 1SV

Projekto metu visi dalyviai buvo stebimi specialistų

Tikslui pasiekti pasitelktos įvairios veiklos bei priemonės. Daliai senjorų buvo atliekamas fizinės būklės vertinimas projekto pradžioje ir pabaigoje, t. y. atliekami įvairūs funkciniai ir kitokie testai siekiant nustatyti turimų fizinių ypatybių (jėgos, mobilumo, lankstumo ir kt.) būklę. Vėliau parengtos individualios treniruočių programos atsižvelgiant į fizinės būklės vertinimo rezultatus bei vykdomos pastovios treniruotės su kineziterapeutais ištisus metus (52 savaites), kviečiant apsilankyti po 2 kartus per savaitę. Taip pat vyko konsultacijos ir mokymai, kaip naudotis individualiomis treniruočių programomis ir kaip taisyklingai atlikti pratimus.

Visiems projekte dalyvaujantiems senjorams atlikta kūno masės analizė (projekto pradžioje ir pabaigoje) su profesionaliu bei tiksliu japonišku analizatoriumi, kuris paskaičiuoja raumeninę bei riebalinę kūno masę, vidinius riebalus (besikaupiančius aplink vidaus organus), vandens kiekį kūne, biologinį amžių bei kitus parametrus. Kiekvienam suteikta galimybė dalyvauti gyvai arba nuotoliniu būdu peržiūrėti įvairius sveikatos prevencijos seminarus. Išdalintos bendros fizinio aktyvumo rekomendacijos bei treniruočių programos, skirtos sportavimui namuose. Vyko renginiai, kurių metu senjorai galėjo pabendrauti tarpusavyje, gauti sveikatos specialistų patarimus bei sudalyvauti įvairiose sveikatinimo veiklose.

Tiek prasidėjus projektui, tiek jo pabaigoje atliktos dalyvių apklausos, norint įvertinti jų fizinį aktyvumą.

Pandemija nesutrukdė siekti tikslų

Įgyvendinant programą kilo didžiulis iššūkis, prasidėjo COVID-19 pandemija, prie kurios teko prisitaikyti tiek projekto organizatoriams, tiek dalyviams. Paisant karantino taisyklių ir žinant, kad projekto tikslinė grupė (senjorai) yra padidintos rizikos grupėje, dalis veiklų buvo perkelta į šiltąjį metų laikotarpį arba vyko nuotoliniu būdu. Nudžiugino tai, kad didžioji dalis senjorų neišsigando išmaniųjų technologijų ir sugebėjo dalyvauti nuotolinėse treniruotėse, paskaitose ir konsultacijose.

Rezultatai nudžiugino tiek senjorus, tiek projekto organizatorius

Vertinant anketų duomenis pastebėta, kad senjorų fizinė būklė po projekto ženkliai pagerėjusi. Prasidedant programai ji dažniausiai buvo įvardijama kaip „bloga“ arba „patenkinama“, o jai besibaigiant – kaip „gera“ arba „labai gera“. Pagerėjo ir kasdienės veiklos rezultatai, senjorams pasidarė lengviau nešti, kelti sunkesnius daiktus, nueiti didesnį atstumą (pvz. 1,5 km), klūpoti, pasilenkti ar ilgiau pastovėti.

Lyginant fizinės būklės ir kūno masės analizės rodiklius, surinktus projekto pradžioje ir pabaigoje, gauta tiek pagerėjusių tiek pablogėjusių rezultatų, tačiau daugumos asmenų, kurie reguliariai sportavo bei lankėsi kitose projekto veiklose, sveikatos rodikliai pagerėjo. Aktyvūs dalyviai pagerino pusiausvyros, mobilumo, lankstumo, judesių koordinacijos, bendros kūno ištvermės ir jėgos rodiklius. Taip pat jie pastebėjo, kad pagerėjo bendra savijauta ir miego kokybė. Palyginus kūno masės analizės rodiklius matyti, kad aktyvių projekto dalyvių kūno masės sudėtis pakito: padidėjo raumeninė masė bei vandens kiekis organizme, sumažėjo vidinių ir išorinių riebalų, kai kuriais atvejais atsirado raumenų masės balansas tarp kairės ir dešinės kūno pusės (neretai raumeninė masė būna didesnė dominuojančiose galūnėse).

Mažiau aktyvių projekto dalyvių sveikatos rodikliai arba nepakito arba tapo dar prastesni nei buvo, tačiau kai kuriais atvejais tai lėmė patirtos traumos, turėtos operacijos, lėtinės ar ir kitos gretutinės ligos.

Nors mokslinis tyrimas, kuriame būtų griežta priežiūra bei sekimas visų kintamųjų ir iškraipančių rezultatus veiksnių, nebuvo vykdomas, tačiau galima daryti aiškias išvadas, kad tokio pobūdžio projektai ar sveikatinančios fizinio aktyvumo veiklos su kitomis palaikančiomis / motyvuojančiomis veiklomis (fizinės būklės vertinimas, kūno masės analizė) ar veiklomis didinančiomis sveikos gyvensenos raštingumą (paskaitos / seminarai, rekomendacijos, konsultacijos, pritaikytos treniruočių programos) yra BŪTINOS norint turėti, išlaikyti ar pagerinti sveikatą, pajėgumą ir savarankiškumą vyresniame amžiuje.

MČTAU informacija

22 12 30 sanus 2SV

22 12 30 sanus 3SV

22 12 30 sanus 4SV

Organizatorių nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis