Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas (MČTAU) š. m. pabaigoje įgyvendino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „MČTAU institucinių gebėjimų stiprinimas“ pagal Nevyriausybinių organizacijų fondo Nevyriausybinių organizacijų institucinio stiprinimo projektų atrankos organizavimo 2022 metais konkursą.

Darbo ir socialinių tyrimų instituto atlikto tyrimo duomenimis, maždaug 20 proc. visų senjorų Lietuvoje norėtų dalyvauti visuomeninėje, politinėje veikloje, nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, klubų veiklose, tačiau tam jiems trūksta specifinių kompetencijų, žinių ir įgūdžių, įgalinančių veiksmingą interesų atstovavimą bei bendradarbiavimą su politikos formuotojais ir įgyvendintojais. Prie šios globalios problemos sprendimo siekia prisidėti ir MČTAU, teikiantis neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugas.

Pagrindiniai MČTAU veiklą reglamentuojantys dokumentai buvo parengti 2012–2017 metais. Nuo to laiko pasikeitė Savanoriškos veiklos, NVO veiklos teisinis reglamentavimas, Asmens duomenų apsaugos tvarka. Mokymų organizatoriai paskaitoje „Kas yra NVO? Kaip veikia asociacija? Veiklą reglamentuojantys teisės aktai“ ir praktiniuose užsiėmimuose supažindino, kokiais kriterijais remiantis atnaujinami ir tobulinami dokumentai. Dokumentų peržiūroje bei tobulinime dalyvavo MČTAU rektorato nariai. Remiantis pokyčiais, buvo papildyti ir atnaujinti MČTAU veiklos dokumentai, užtikrinantys teikiamų paslaugų kokybę – MČTAU Įstatai ir Reglamentas, Asmens duomenų apsauga, Savanoriškos veiklos organizavimas.

MČTAU nuo 2015 metų yra Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų asociacijos (NTAUA) narys. Šiemet NTAUA Taryba patvirtino asociacijos Strateginį planą ir įpareigojo visus asociacijos narius parengti savo universitetų strateginius planus. Pagal projekte „MČTAU institucinių gebėjimų stiprinimas“ numatytus uždavinius mokymų organizatoriai MČTAU rektorato nariams bei fakultetų dekanams pravedė paskaitą „Strateginio planavimo principai, metodai, geri pavyzdžiai“ ir praktinius užsiėmimus. Buvo paruoštas MČTAU Strateginio veiklos plano projektas 2023 – 2028 metams.

MČTAU veikla – konferencijos, seminarai, festivaliai, spartakiados, bendradarbiavimais su kitais asociacijos nariais gali būti finansuojama projektų lėšomis. Su projektų rengimu ir įgyvendinimu buvo supažindinti fakultetų dekanai, prodekanai, aktyvo nariai. Mokymų organizatoriai paskaitoje „Projektų rengimas ir įgyvendinimas, NVO fondas ir kiti projektų konkursai“ dalyvius supažindino su projektinio valdymo tobulinimu, kaip iš projektinių lėšų rengti paraiškas įvairiems galimiems projektams finansuoti. Praktiniuose užsiėmimuose – kūrybinėse dirbtuvėse fakultetų atstovai išsiaiškino fakultetų poreikius bei finansuotinas veiklas. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai po konstruktyvių diskusijų vieningai pasiūlė įsteigti MČTAU Sporto klubą. Šio klubo veikla galėtų būti labai įvairi –gydomosios mankštos bei šokiai, įvairios veiklos lauko sąlygomis.

Š.m. birželio mėnesį NTAUA projekte „Senjore, būk pilietiškas! Nustok dejuoti, pradėk veikti!“ atlikta vyresnio amžiaus žmonių mokymosi poreikių apklausa ir parengtos rekomendacijos, kuriose išryškėjo prioritetinės suaugusiųjų švietimo ir mokymosi sritys. Pagal šios apklausos rezultatus buvo parengtos ir sukurtos keturios mokymo programos.

Projekto rezultatai:

  1. Siekiant stiprinti MČTAU institucinius gebėjimus, buvo organizuoti mokymai:

  1. Siekiant gerinti MČTAU teikiamų paslaugų kokybę: buvo suremontuota 120-ties vietų auditorija ir parengtos 4 mokymo programos:

 

Organizatorių nuotraukos