Paskutinė Nacionalinės TAU asociacijos projekto „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ šių metų kelionė nuvedė į Šilalę. Šiame jaukiame mieste surengti susitikimai su Simono Gaudėšiaus gimnazijos ir vietos TAU atstovais.

Projekto dalyvių iš MČTAU susitikimas su moksleiviais ir mokytojais vyko Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje. Bendravimas tarp senjorų, vidutinės kartos pedagogų ir gimnazijoje besimokančio jaunimo buvo neformalus, draugiškas ir betarpiškas. Simono Gaudėšiaus gimnazijos atstovai pasakojo apie gimnazijos reikalus, džiaugsmus, o projekto dalyviai iš MČTAU – apie aktyvių senjorų gyvenimą bei siekius.

Gimnazijos direktorius Stasys Norbutas sakė: „Esame skirtingų kartų. Kad gyvenimas būtų toks, kuris vienam teikia džiaugsmą, reikia visų mūsų pastangų. Kiekvienas gali kuo nors praturtinti kitą, šalia esantį žmogų. Turintieji daugiau metų, turi daugiau patirties, o jaunoji karta – daugiau energijos, veržlumo.“
Simono Gaudėšiaus gimnazijos vadovas papasakojo, kad ji įsteigta 1921 metais, tad skaičiuoja jau daugiau kaip šimtmetį. Šiuo metu mokosi 390 gimnazistų nuo 9 iki 12 klasės, dirba 45 mokytojai, du iš jų pensinio amžiaus, dar dirba socialinis pedagogas, psichologas, bibliotekininkė, veikia 25 įvairūs būreliai. Beje, gimnazijoje nuotoliniu būdu mokosi ir penki moksleiviai ukrainiečiai. S. Norbuto teigimu, gyvenimas šioje švietimo įstaigoje verda. Deja, jaunesnė karta nenori užsiimti pedagogine veikla, todėl po kokių penkerių metų gimnazijoje gali pradėti trūkti mokytojų.

„Nemaža dalis gimnazistų įstoja į aukštąsias mokyklas“, - teigė gimnazijos vadovas. Pasak jo, tai rodo, kad jaunimas išmintingai žiūri į savo ateitį.

Projekto „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ vadovas, MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas dr. Vitalius Skaržinskas klausė susirinkusiųjų, ar jie žino apie trečiojo amžiaus universitetus. Atsakymas buvo teigiamas. V. Skaržinskas pasakojo apie MČTAU, kuriame veikia net 12 fakultetų, informavo, kad viso Lietuvoje yra 50 tokių universitetų, susibūrusių į Nacionalinę TAU asociaciją.

„Pasaulyje ir Lietuvoje tai yra viena iš alternatyvų, ką veikti į pensiją išėjusiems žmonėms, kad jie neiškristų iš socialinės sferos ir aktyvios visuomenės“, - sakė projekto vadovas.

MČTAU interneto svetainės vadovė Rasa Pakalkienė klausė jaunimo, ar jis vyresnei kartai padeda susipažinti su moderniomis technologijomis.

Gimnazijos moksleivių prezidentė Evelina Gečaitė pasakojo, kad tenka pamokyti senelius.

Kiti gimnazistai pasakojo, kad vyresnio amžiaus žmonėms irgi padeda mokytis naudotis moderniomis technologijomis, jog jaunimui patinka klausytis vyresnės kartos pasakojimų apie praeitį, tarkime, kaip buvo siekiama atkurti Lietuvos nepriklausomybę. Moksleiviai pasakojo, kad mėgsta skaityti knygas – labiau popierines, o ne elektronines, taip pat patinka audioknygos. Teigė, jog dauguma jų, baigę gimnaziją, ketina studijuoti Lietuvoje.

Gimnazistus domino, kokios senjorų profesijos ir kokį darbą dirbo iki pensijos. MČTAU atstovai mielai tai pasakojo. „Blogų specialybių nėra, būna tik blogi specialistai“, - šmaikščiai apibendrino MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto prodekanas Gracijus Naujikas.

Atsirado ir gimnazistų, norinčių asmeniškai pasikonsultuoti dėl profesijos, tad pokalbiai buvo ne tik įdomūs, bet ir naudingi.

Svečiams iš Vilniaus dar buvo surengta ekskursija po gimnaziją, kuri paliko daug gerų įspūdžių. Tvarkinga, švaru, gražu, gerai įrengti kabinetai ir klasės, laboratorijos ir sporto salė, muziejus, poilsio erdvės. Visur zujo šventėms besiruošiantys gimnazistai ir mokytojai, jie repetavo, gamino atributiką, puošė gimnaziją.

Po to MČTAU aktyvas nuvyko į Šilalės švietimo pagalbos tarnybą ir jos patalpose susitiko su 10 metų jubiliejų švenčiančio Šilalės TAU kolektyvu. Per susitikimą papasakota, kad pradžioje vietos TAU buvo per 80 senjorų, gyvenančių Šilalėje, o šiais mokslo metais studijas pradėjo jau 308 klausytojai, kurie mokosi Šilalėje, Laukuvoje, Kaltinėnuose, Kvėdarnoje, Pajūryje, Žadeikiuose, Upynoje ir Bijotuose.

„Mes, trečiojo amžiaus žmonės, turime vertybes, patirtį, jaučiame atsakomybę, todėl galime būti tiltu jaunimui. Būkime dosnūs vieni kitiems“, - kalbėjo MČTAU ir Šilalės TAU susitikime dalyvavusi Nacionalinės TAU asociacijos prezidentė ir MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

Nacionalinės TAU asociacijos projektą „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“, kurio dalyviai lankėsi Šilalėje, finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos