Reportažas

MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos Diskusijų klubo nariai gruodžio mėnesį dalyvavo ekskursijoje į Vilniaus kogeneracinę jėgainę.

Ekskursijos dalyviai sužinojo, kad tai yra naujausia elektrinė Lietuvoje. Joje sumontuoti atliekų bei biokuro deginimo įrenginiai.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės elektrinė galia – apie 100 MW (iš jų atliekų – ~20 MW). O šiluminė gamybos galia – apie 240 MW (atliekų – ~60 MW).

Visiškai paleista elektrinė galės užtikrinti penktadalį reikalingo poreikio šalčiausiu metu ir apie 40 proc. visos Vilniui reikalingos šilumos per visus metus. Renkantis būsimą įrangą buvo teikiamas prioritetas aplinkosaugai – pasirenkami tie įrenginiai, kurie patys išmeta kuo mažiau teršalų, kad kuo mažesnis krūvis tektų dūmų valymo įrangai. Siekiant užtikrinti maksimalią aplinkos apsaugą, dūmų valymo įrenginiai kiekvienam jėgainės katilui sumontuoti atskiri.

Ekskursijos metu dirbo atliekas deginantis įrenginiai, biokuro šiuo metu yra derinimo stadijoje. Per ekskursiją buvome supažindinti su technologijos procesu, išmetamų teršalų monitoringo sistema. Nuolatos stebimi - azoto oksidų, anglies monoksido, anglies dioksido, sieros dioksido, kietųjų dalelių, bendrosios organinės anglies, vandenilio chlorido ir vandenilio fluorido, amoniako, deguonies, vandens garų ir kt. koncentracijos. Duomenys yra visiems prieinami internete. Deja, gidas negalėjo pateikti techninių ekonominių rodiklių.

Romualdas Pocius, Diskusijų klubo vadovas

Diskusijų klubo nuotraukos