Projektas

Nacionalinės TAU asociacijos projekto „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ atstovai iš MČTAU lankėsi Kauno Kolpingo kolegijoje. Renginio dalyviai dalijosi mintimis apie vertybes ir norą padėti kitiems.

Renginyje dalyvavo šeimininkai - Kolpingo kolegijos atstovai, be MČTAU taip pat Kauno miesto TAU ir Kauno rajono TAU.

Susitikimo pradžioje renginio dalyvius pasveikino ir apie Kolpingo kolegijos veiklą papasakojo Kolpingo kolegijos direktorė dr. Ramunė Bagdonaitė-Stelmokienė. Ji siūlė pajusti Palaimintojo Adolfo Kolpingo dvasią. Iš tiesų, susirinkusiųjų nuotaika buvo šviesi.

Direktorė pasakojo, kad yra Kolpingo darželis, mokykla, kolegija ir draugija. Kolegija turi ketvirtį amžiaus patirties ir keturias mokymo programas – ekoturizmą, transporto logistiką, vaiko gerovę ir socialinę apsaugą bei socialinio darbo vadybą. Kolegiją remia Tarptautinė Kolpingo draugija, vienijanti apie 500 tūkst. narių 60-tyje pasaulio valstybių. Draugijos centras - Vokietijoje, Kiolno mieste, kur pradėjo savo veiklą draugijos įkūrėjas A. Kolpingas. „Svarbiausia, kas mus vienija, yra vertybės“, - teigė direktorė. Ji vardijo, kad svarbūs dalykai yra pagarba žmogui, žmogaus gyvybei, bendradarbiavimas, pagalba stokojantiems, subsidarumo principas, kai kartu yra pasitikėjimas laisve ir suvokimas, kad pagalba turi būti auginti, o ne daryti priklausomu, taip pat atsakomybė, bendrojo gėrio siekis bei į jį atsirėmęs socialinis teisingumas.

Kolpingo kolegijos lektorė Jurgita Dambrauskienė supažindino dalyvius su Kolpingo draugijos veiklomis bei jos įkūrėjo A. Kolpingo asmenybe, jo idėjomis, pasakojo apie Kolpingo šeimų veiklą, bendruomenių stiprinimą ir taip toliau.

Renginio dalyviai žiūrėjo vaizdo įrašą, kuriame vyskupas Kęstutis Kėvalas pasakoja apie svarbiausias bažnyčios socialinio mokymo siūlomas gaires. Susirinkusiesiems rodytą video galima pamatyti  čia.

Kolpingo kolegijos lektorė doc. dr. Regina Navickienė įdomiai ir nuotaikingai pasakojo apie „Fluxus“ judėjimo idėjas ir turizmo skatinimą, šio judėjimo pradininką Jurgį Mačiūną ir „Fluxus“ veiklą JAV bei dvasią, kitoniškus menininkus. Galiausiai ji įtaigiai įtraukė renginio dalyvius į įsivaizduojamą ekskursiją kaip į „Fluxus“ žaidimą.

M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo projektų vadovė Gileta Kierienė pristatė „Sidabrinės linijos“ veiklą. Ji pasakojo, kad savanoriai apie metus laiko telefonu bendrauja su vyresnio amžiaus žmonėmis ir būna, kad tampa gerais bičiuliais. Senjorai dažnai prašo, kad nori kalbėtis su savo amžiaus žmonėmis.

Baigiamoje renginio dalyje MČTAU, Kauno miesto TAU, Kauno rajono TAU, Kolpingo kolegijos atstovų bendravo neformaliai, dalinosi nuomonėmis ir patirtimis. Vyresnieji pasakojo, kuo juos patraukė trečiojo amžiaus universitetas – noras būti aktyviems, siekis savanoriauti. Studentės aiškino, kodėl pasirinko studijuoti socialinio darbo kryptį. Merginos teigė, kad tai yra noras padėti kitiems. Viena jų atskleidė, jog yra kilusi iš socialinės rizikos šeimos, turėjo globėjus, todėl pasirinko studijas šioje kolegijoje, kad pati galėtų teikti pagalbą, nes žino, kas vyksta tokiose šeimose.

Nacionalinės TAU asociacijos projektą „Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“, kurio vadovas – MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas dr. Vitalius Skaržinskas, finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos