Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Žmonės, kuriais didžiuojamės

MČTAU istorijos puslapiuose įrašyti daugelio žmonių, kūrusių universitetą ir organizavusių jo veiklą, vardai. Universiteto Garbės narių sąraše – du rektoriai ir prorektorius, 16 dekanų, prodekanai, seniūnai, rektorato nariai, lektoriai, mecenatai, įvairių fakultetų klausytojai, iš viso 61 mūsų bendruomenės narys, kurių nuveiktais darbais didžiuojamės.

Nuo praėjusių mokslo metų pabaigos iki šių, 2022–2023 mokslo metų pradžios Garbės narių sąrašas pasipildė dar penkiais naujais nariais.

MČTAU istorijoje įrašyti vardai

Žmonių, kuriais didžiuojamės, galerijoje pačią garbingiausią vietą užima šviesaus atminimo Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, Trečiojo amžiaus universiteto įkūrėjas ir pirmasis rektorius dr. Medardas Čobotas. Signataras ėmėsi gražios iniciatyvos telkti vyresniuosius turiningai, nenuobodžiai gyventi, nuoširdžiai tikėdamas, kad nauja mokymo forma padės daugybei Lietuvos senjorų pirma laiko nepasiduoti senatvei. 1995 metais Vilniuje įkurtas Trečiojo amžiaus universitetas, 2009 metais jis perregistruotas į Medardo Čoboto vardo universitetą ir savo įvairiapuse, kūrybiška veikla pateisina garbingą įkūrėjo vardą. Ant M. Čoboto kapo iškalinėtas užrašas „Non omnis moriar. Horatius “ (liet.: „Ne visas mirsiu. Horacijus“. Dabartinė MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė, tęsianti pirmojo rektoriaus darbus, prisimena: „Jis tikėjo, kad jo darbai, jo kūryba jį pergyvens. Ir iš tikrųjų, M. Čoboto įkurtas Trečiojo amžiaus universitetas tapo jam gyvu paminklu, iki šiol sėkmingai gyvuoja ir klesti“.

Garbės narių knygoje – ir M. Čoboto bendražygiai, kartu kūrę universitetą, nuolat tobulinę jo veiklą – šviesaus atminimo dr. Birutė Gaigalienė, ilgametė Sveikatos fakulteto dekanė, Irena Jonkuvienė, pirmoji TAU prorektorė, ilgametė Tautodailės fakulteto dekanė, Marija Michaleva, pirmoji TAU administratorė, šviesaus atminimo dr. Vanda Brimienė, antroji rektorė, pratęsusi TAU įkūrėjo pradėtus darbus.

MČTAU istorijos puslapiuose įrašyti vardai daugelio žmonių, organizavusių universiteto veiklą, savanoriškai aukojusių savo laiką, sveikatą, energiją. Garbės vardais pagerbti buvę fakultetų dekanai, kiti nusipelnę bendruomenės nariai. Kai kurių jau nėra tarp mūsų – tai Danutė Papeikienė, Olga Kristina Didžiokienė, Kristina Kaveckaitė, Adelė Petrošiūtė, Milda Šiugždienė, Povilas Sidaravičius, dr. Genovaitė Jusaitienė. Daugelis kitų garbės narių – dr. Vida Kniūraitė, dr. Romualdas Šimkūnas, Romanas Paulauskas, Lina Dilbienė, Elena Sakavickienė, Vilija Jurėnienė, Leopoldas Stanevičius ir kiti vis dar aktyviai dalyvauja bendruomenės gyvenime. „Išėjusiųjų atminimą saugome savo širdyse, o tiems, kas ir šiandien su mumis, tariame nuoširdų ačiū“, – sako rektorė Z. Žebrauskienė.

Nauji Garbės nariai

Nuo praėjusių mokslo metų pabaigos iki šių, 2022–2023 mokslo metų pradžios Garbės narių sąrašas pasipildė dar penkiais naujais nariais.

Pavasarį, mokslo metų pabaigos šventėje Vingio parko Botanikos sode Garbės nario ženklas įteiktas ilgametei mūsų universiteto ir fakultetų renginių metraštininkei, MČTAU ir Nacionalinės TAU asociacijos svetainių redaktorei, atstovei spaudai, rektorato narei Jadvyga Miniotaitei. Atsistatydinusi iš MČTAU rektorato, Jadvyga tapo Literatūros fakulteto klausytoja, neatsisako atlikti rektorato pavedimų, dalyvauja projektuose.

Mokslo metų pradžios šventėje, kuri vyko Nacionalinėje filharmonijoje, Garbės nario ženklas įteiktas Monikai Jakimavičienei, universiteto projektinės veiklos pradininkei, rektorato narei, ryšių su klausytojais koordinatorei. Monika ir dabar dažna viešnia MČTAU, ji savanoriauja, padėdama atlikti įvairius rektorato ir kanceliarijos darbus. Jos profesionalumas, kruopštumas įkvepia savanoriauti ir kolegas.

Garbės nario vardas šių metų rugsėjį suteiktas Algimantui Petrauskui, buvusiam Kultūros fakulteto prodekanui, įvairių projektų iniciatoriui ir organizatoriui, puikiam gidui. Algimanto iniciatyva buvo įkurta Meno istorijos katedra ir parengta mokymo programa. Dėkojame Algimantui už visas pasiūlytas idėjas, iniciatyvas ir geranoriškai perduotą patirtį.

Garbės narių knygoje įrašyta Laima Stanevičienė, ilgametė Kultūros fakulteto III grupės seniūnė, kūrybiška tautodailininkė, kurianti subtilius skiautinius, popieriaus lankstinius, kitus dirbinius. Šiuo metu Laima aktyviai įsijungė į klubo Amoris Vilnensis veiklą. Dėkojame Laimai už savanorystę prižiūrint nelankomus kultūros ir visuomenės veikėjų kapus Rasų kapinėse.

Tarp naujausių garbės narių – Gražina Jarmalytė, buvusi šokėja, Meninio ugdymo fakulteto skaitovė, savo raiškiu žodžiu džiuginanti bendruomenę per įvairias šventes. Dėkojame Gražinai už jos įkvepiantį optimizmą, meilę gyvenimui, nepaisant jokių sunkumų.

Aktyviausiems MČTAU klausytojams – LR Seimo padėkos raštai

Už ilgametį, kūrybingą darbą komunikacijos srityje J. Miniotaitė apdovanota Lietuvos Respublikos Seimo padėkos raštu, toks pat raštas įteiktas ir Vidai Rogalskienei, kaip padėka už ilgametį nuoširdų darbą administruojant MČTAU ir Nacionalinės TAU asociacijos svetaines. 75-mečio proga šiuo apdovanojimu pagerbta ilgametė Turizmo fakulteto dekanė Teodora Dilkienė, puiki kelionių po Lietuvą ir visą pasaulį organizatorė, seminarų, konferencijų gimtajam kraštui pažinti organizatorė. Viktorija Montvilienė apdovanota už nenuilstamą sveikos gyvensenos būdo propagavimą, senjorų įtraukimą į sportinę sveikatinimo veiklą. Irenai Ūsaitei LR Seimo padėkos raštas įteiktas už išradingą vadovavimą Menų istorijos katedros veiklai bei turiningų renginių organizavimą.

Dėkojame visiems apdovanotiesiems, ir džiaugiamės, kad jie vis dar tebėra aktyvūs MČTAU bendruomenės nariai, rodantys savanorystės ir atsidavimo pavyzdį.

Garbės narių klubas

Pirmieji MČTAU garbės nario vardai buvo suteikti 2014 metais. 2018 metų rugpjūčio 21 d. Elenos Sakavickienės iniciatyva įsteigtas MČTAU garbės narių klubas, subūręs universiteto bendruomenės narius, kuriems už nuoširdų darbą bei aktyvią savanorišką veiklą suteiktas šis kilnus vardas. Klubo tikslas – suvienyti universiteto garbės narius bendrai veiklai, turiningam bendravimui ir dalijimuisi patirtimi, plėsti jų akiratį, organizuoti įvairius kultūrinius ir pažintinius renginius. Per ketverius aktyvios veiklos metus klubo nariai turėjo galimybę susipažinti su tautos paveldu, istorija kultūra, susitiko su politikais, menininkais, lankėsi įvairiuose renginiuose, keliavo, šventė jubiliejus, dalijosi bendrystės džiaugsmu.

Šiais mokslo metais Garbės narių klubo vairą perėmė buvęs Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas, dabar – MČTAU garbės narys Rimantas Radžiūnas. „Tikiu, kad ir ateityje Garbės narių klubas kaip sraunioji pavasario upė, plukdanti vandenis, neš džiaugsmą, bendrystę, supratimą skubančioje metų tėkmėje“, – tokius linkėjimus siunčia šio klubo steigėja ir buvusi vadovė Elena Sakavickienė. O mes nuoširdžiai dėkojame Elenai už įdomiai, kūrybiškai organizuotą klubo veiklą, linkime kuo geriausios kloties, sveikatos ir džiaugiamės matydami ją kaip viešnią universiteto bendruomenės renginiuose.

MČTAU informacija



Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis