Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jau niekas tavęs taip giliai nemylės,

Kaip tavo nuliūdęs poeta!

Ar kas ir kančių tiek pakelti galės

Tiktai dėl tavęs, numylėta!

Maironis

Lapkričio pabaigoje Meninio ugdymo fakultetas surengė puikią šventę – Maironio gimimo 160-ųjų metinių paminėjimą. Perpildytoje didžiulėje auditorijoje skambėjo talentingų žmonių skaitomi Maironio eilėraščiai ir dainos pagal didžiojo poeto žodžius.

22 12 02 MUF maironis 01SV

Lektorė, Meninio ugdymo fakulteto skaitovų grupės vadovė Nijolė Gradauskienė pažymėjo, kad, minėdami 160-ąsias Maironio gimimo metines, prisimename prelatą Joną Mačiulį–Maironį kaip poetą, dramaturgą, istoriką, literatą, teologijos mokslininką, profesorių, Kauno kunigų seminarijos rektorių ir iškiliausią figūrą lietuvių poezijoje. Anot profesorės Vandos Zaborskaitės, „šis kūrėjas mūsų kultūroje pirmasis savo žmogiškąją misiją absoliučiai identifikavęs su poeto misija“.

1927 m. leisdamas „Raštų“ tomą „Lyrika“, poetas konstatavo, kad būti dainiumi yra „aukščiausia jo gyvenimo užduotis ir prasmė“.

Dar 1885 m. „Aušroje“ Maironis paskelbė eilėraštį „Lietuvos vargas“ – ir įžengė į poezijos pasaulį. 1895 m. pasirodė „Pavasario balsai“, kurių kiekviena nauja laida savita ir įdomi, kur visada iškyla poeto rūpestis tautos ir valstybės gyvenimu. Nuo Maironio prasideda nauja lietuviškos lyrikos istorija:

Poetams kitiems numylėta ranka

Iš laurų vainiką nupynė, –

Tu jį nors atmint ar atminsi kada?

Tu, jo numylėta tėvyne!

Tėvynė Maironio nepamiršo. Jo žvaigždė, įsižiebusi 1862 m., ryškiausiai šviečia ir mums, XXI a. žmonėms, žadina mumyse pasididžiavimo savo tauta, Tėvyne, žmogumi jausmą.

Lektorė, Istorijos fakulteto dekanė dr. Vida Kniūraitė pabrėžė, kad iš tiesų didį žmogų, koks buvo nacionalinio išsivaduojamojo judėjimo simbolis Maironis, gali sukurti tik aplinka ir pasipriešinimas tai pačiai aplinkai.

Trumpai pabrėžusi, kokią reikšmę poeto asmenybės formavimuisi turėjo nepaprastas Žemaitijos grožis: Sandrava, ant kurios krantų prabėgo vaikystė, daug kartų Maironio apdainuota Dubysa, Šatrijos kalnas, lektorė perėjo prie poeto biografijos faktų, kada pasireiškė jo noras ir sugebėjimas priešintis aplinkybėms.

Jaunuolis Jonas Mačiulis atsisakė studijų Kijevo universitete suvokęs, jog čia negaus to, dėl ko atvyko. Grįžęs į Lietuvą, jis įstojo į Kaune veikusią Žemaičių vyskupijos kunigų seminariją. 1888-1892 m. Maironis studijavo Peterburgo dvasinėje akademijoje. Akademijoje buvo vidaus reikalų ministro skiriamas inspektorius, atsakingas už besimokančiųjų moralinį ugdymą.

Į paskaitas, pamaldas, pasivaikščioti studentai privalėjo eiti kartu ir poilsio metu turėjo būti kartu. Visi kartu privalėjo eiti miegoti ir keltis kartu. Knygas (kurios nebuvo draudžiamos) skaityti buvo galima ne ilgiau, kaip dvi valandas. Studentai negalėjo turėti jokios savo nuomonės.

Kaip tokioje aplinkoje galėjo formuotis savarankiškai mąstanti asmenybė? Maironis pasipriešino aplinkai. Ilgą laiką gyvenęs ir dirbęs Peterburge, poetas liko Lietuvos patriotas ir Lietuvos labui nuveikė didelius darbus.

Renginio meninę dalį pradėjo romantinio muzikavimo ansamblis „Romantikai“, uždainuodami žinomos dainos „Už Raseinių ant Dubysos“ liaudišką variantą. Jau nuo pirmo posmo prisijungė pilnutėlės auditorijos klausytojų „choras“.

Mūsų viešnia - Literatūros fakulteto klausytoja, poetė, nuostabi skaitovė Er Minija pradėjo Maironio poezijos skaitymą eilėmis „Vakaro mintys“. Dėkojame ir kviečiame Er Miniją papildyti mūsų skaitovų gretas.

Galingai nuskambėjo daina „Eina garsas Prūsų žemės“, atlikta susibūrusio vyrų kvinteto: Rimanto, Alvydo, prof. Antano ir mūsų mylimų dainuojančių muzikantų – smuikininko Liutauro ir akordeonisto Antano.

Skaitovų grupės seniūnės pavaduotoja Irena paskaitė „Ant Drūkšės ežero“, o vienintelis skaitovas vyras Reimundas pratęsė lyrinį „pokalbį“ eilėmis „Nutrūko – nesumegsi“.

Labai džiaugėmės, kad mūsų pasirodymą savo reto grožio balsu papuošė MČTAU solistas galingas bosas prof. Antanas Kiveris. Sudrebėjo A4 auditorijos sienos ir stoglangiai, kai jis užtraukė „Kur lygūs laukai“. Jam pritarė visi renginio dalyviai.

Puikios skaitovės Laima ir Angelė skaitė eiles „Užmigo žemė“ ir „Išnyksiu kaip dūmas“.

Dainą „Oi neverk, matušėle“ drauge su „Romantikais“ dainavo visi žiūrovai. Daugelio akyse sužibo ašaros.

Talentingosios Vitalijos skaitomos eilės „Nuo Birutės kalno“ buvo tarsi įžanga į sudėtingą chorinę J.Naujalio dainą „Kur bėga Šešupė“. Pasirodo, ansambliui „Romantikai“ įveikiamos visos viršukalnės. Padedant galingam bosui, daina nuskambėjo plačiai ir didingai.

Skaitovų grupės seniūnės Nijolės skaitytos prasmingos eilės „Nepriklausomybę atgavus“, poeto sukurtos beveik prieš šimtmetį, aktualios mūsų tėvynei ir šiandien.

Renginį vainikavo bendra daina „Lietuva brangi“, kuri net gūdžiais sovietmečio laikais skambėjo kaip himnas. Visi atlikėjai ir klausytojai, atsistoję išdidžiai dainavo Lietuvai , kurią taip gynė bočiai ir plačiai išgyrė didysis tautos poetas ir šauklys Maironis.

Meninio ugdymo fakulteto informacija

22 12 02 MUF maironis 02SV

22 12 02 MUF maironis 03SV

22 12 02 MUF maironis 04SV

Teodoros Dilkienės, Albinos Varanauskienės, Danutės Mateikienės ir Antano Pociūno nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

DĖMESIO! NEMOKAMOS MANKŠTOS SENJORAMS VILNIAUS KULTŪROS, PRAMOGŲ IR SPORTO RŪMUOSE (ŽIRMŪNŲ G. 1E) PIRMADIENIAIS IR TREČIADIENIAIS NUO 10 VAL. IR NBA AKADEMIJOJE (ŽEMYNOS G. 14) ANTRADIENIAIS NUO 8 VAL. 45 MIN. IR KETVIRTADIENIAIS NUO 8 VAL. 55 MIN.