Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

kovo   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Artėjant susikaupimo ir ramybės – Advento – metui, MČTAU surengta Gerumo diena. Šį rudenį ji atskrido dainos sparnais. Universiteto freskų salėje pasidalinti gerumu susitiko dviejų TAU kolektyvai – MČTAU moterų choras „Varsa“ ir Kretingos TAU vokalinis ansamblis „Svajonių aidas“.

22 11 29 gerumo diena 7SV

Gerumo tradicijos MČTAU

Gerumas – tai šviesa ir galia, įprasminanti mūsų gyvenimą. Tai žibintas, padedantis kitiems atrasti save. <...> Gerumo vertės matas – mūsų puiki jausena ir kitų šypsenos. <...> Gerumo galia – neįkainojama. Pozityvumas, gerumas, auka niekada nebūna per maži. Vienas mažas gerumo veiksmas pradeda grandinėlę, kuri apjuosia mūsų gyvenimą pagarbos, laimės, sėkmės karoliukais“. Tokiomis mintimis savo „Gerumo komunikacijoje“ dalijasi VDU prof. Audronė Nugaraitė.

Gerumo dieną pasaulis pradėjo švęsti 1998 metais. Mūsų universitete gerumo sėkla buvo pasėta gerokai anksčiau, 1995 metais, kuriantis šiai unikaliai vyresniųjų mokymosi institucijai. Per 27 veiklos metus ši gerumo sėkla subrandino bendrystės, pasitikėjimo, savitarpio pagalbos vaisius. Gerumo diena MČTAU pirmą kartą buvo surengta 2013 metais prorektorės Aldonos Rėksnienės iniciatyva, pas mus svečiavosi kunigas Darius Trijonis (dabar – Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras), poetė Dalia Teišerskytė. Vėliau gerumo dienas inicijavo Tautodailės, Sveikos gyvensenos, Meninio ugdymo fakultetai. Rinkomės įžiebti pirmosios Advento žvakės, susitikti su kun. Vytautu Rapaliu, kun. Ričardu Doveika, pasiklausyti skaitovų, dainininkų, pasidalinti geru žodžiu. Pasak rektorės dr. Zitos Žebrauskienės, „Geras žodis nieko nekainuoja, bet kaip saulės spindulys sušildo. Nuoširdus, jautrus žodis, atjauta, padėka, atsiprašymas, susitaikymas – gražiausia dovana kiekvienam“. Padėkos ir gerumo žodžių niekada nebūna per daug – mūsų universitete dėkojama visiems ir už viską. Rektorės iniciatyva rengiami Padėkos pusryčiai, edukacinės išvykos rektorato nariams, kitam aktyvui, visuomet pagerbiami jubiliejinius gimtadienius švenčiantys bendruomenės nariai. Gerumo ir padėkos žodžiai – mažytė dėmesio ir pagarbos duoklė tiems žmonėms, be kurių neatlygintino, nuoširdaus darbo MČTAU veikla būtų neįmanoma.

Gerumo apraiškų netrūksta ir kasdieniame universiteto gyvenime: mūsų senjorai savanoriavo registruojant ukrainiečius pabėgėlius, mokė pabėgėles anglų kalbos, numezgė ir perdavė į frontą visą siuntą vilnonių kojinių, per Pyragų dieną surinktas lėšas paaukojo mūsų universiteto kaimynystėje įsikūrusios Tarptautinės Ukrainos mokyklos vaikams paremti.

Dalinamės savo gerumu nesitikėdami grąžos. „Geras įeik, geresnis išeik“ – tokie žodžiai išraižyti virš medinių Šv. Juozapo bažnyčios durų Palūšėje. Gal šie žodžiai galėtų ženklinti ir mūsų universiteto duris?

Gerumas – mūsų kasdienė duona

Tikrą gerumo ir išminties šviesą į šventę atnešė MČTAU kapelionas kun. Vytautas Rapalis. Kunigo pamąstymai apie gerumą, apie mus vienijančias vertybes – tarsi balzamas širdžiai. Anot kunigo, gerumas turėtų būti mūsų kasdienė duona, bet ar mes vienodai suprantame gerumą? Kas vienam atrodo gera, kitam gali būti netinkama, nepriimtina, dėl to pasaulyje nuolat kariaujama. Reikalingas susitarimas, vienoda vertybių samprata. „Toks susitarimas sieja Trečiojo amžiaus universiteto bendruomenę, mus subūrė vienodai suprantamos vertybės – siekis mokytis, pajausti bendrystę, todėl MES esam čia“.

Viskas priklauso nuo to, kokį turinį įdėsime į vertybės, dorybės sampratą, ką kiekvienas įdėsime į savo gerumo kraitę, nes, kaip sakė kunigas, AŠ esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas. Susivokti savyje turėtų padėti kapeliono pacituotos Biblijos, kurią nedaug kas atsiverčia, tiesos: Tikrai, gerumas ir gailestingumas lydės mane per visas mano gyvenimo dienas (PS 23,6); Bet Dvasios vaisiai yra meilė, džiaugsmas, ramybė, kantrybė, malonumas, gerumas, ištikimybė, romumas, susivaldymas. Tokiems dalykams nėra įstatymo (Gal 5, 22-23); Tad kol turime laiko, darykime gera visiems, o ypač tikėjimo namiškiams (Gal 6, 10); Nesiduok pikto nugalimas, bet nugalėk pikta gerumu (Rom 12, 21); Joks bjaurus žodis teneišeina iš jūsų lūpų, bet tik tai, kas gera, kas tinka ugdymui ir suteikia malonę klausytojams (Ef 4, 29).

Dorybė, sakė kunigas, yra pastovus ir tvirtas polinkis daryti gera ir išvardijo pagrindines žmogiškąsias dorybes, apie kurias buriasi visos kitos ir kurios sudaro dorybingo gyvenimo ašį: tai protingumas, teisingumas, tvirtumas ir susivaldymas. Dieviškosios dorybės – tikėjimas, viltis ir meilė. Kunigas palinkėjo mums atrasti savąsias dorybes ir kantriai keliauti gerumo keliu.

Jūs esate žmogus, kuris kalba visiems ir kiekvienam, – dėkodama kapelionui kalbėjo prorektorė A. Rėksnienė. – Jūsų žodžiai įkrenta į širdį, kartu su jumis dalijamės gerumu“.

Dainos – gerumo kalba

MČTAU Freskų salėje pasidalinti gerumu susitiko dviejų TAU kolektyvai – MČTAU moterų choras „Varsa“ (vadovė Lilijana Zarankienė) ir Kretingos TAU moterų ansamblis „Svajonių aidas“ (vadovas Aloyzas Žilys). Šių dviejų kolektyvų bendrystė užsimezgė MČTAU rengiamuose respublikiniuose chorų festivaliuose „Jei daina širdy – esame jauni!“. Nuo 2012 metų surengti jau penki tokie dainos mylėtojus buriantys festivaliai. Draugystę sutvirtino „Varsos“ viešnagė Kretingoje, pavasarį vykusiame renginyje „Uždainuokim suėję į būrį“, todėl pakviesti atvykti į Vilnių kretingiškiai mielai sutiko.

Ant Freskų salės pakylos išsirikiavusios besišypsančios, puošniomis sukniomis vilkinčios „Varsos“ choristės atliko: A. Bujavičiaus ir A. Jarecko  „Neklausk manęs kodėl“, B. Gorbulskio ir V. Bložės „Nemuno kloniai“, A. Bujavičiaus ir A. Kancevičiaus „Kur jūs?“. Prisijungus „Svajonių aido“ dainininkėms, nuskambėjo bendra A. Žilio ir N. Rimkienės daina „Uždainuokim suėję į būrį“.

Kretingos TAU moterų ansamblį „Svajonių aidas“ 2013 metais įkūrė Aloyzas Žilys – pedagogas, dirigentas, atlikėjas, kompozitorius, sukūręs daugybę kūrinių chorams, ansambliams, vaikų kolektyvams, parašęs ne vieną šimtą dainų ir išleidęs daug savo kūrybos rinkinių. „Kitais metais švęsime kolektyvo dešimtmetį. Pirmos repeticijos prasidėjo nuo muzikos terapijos užsiėmimų, muzikinių įgūdžių lavinimo pratimų. Parengėme pirmuosius koncertus, pradėjome koncertuoti savo rajone, vėliau – įvairiuose Lietuvos miestuose, esame koncertavę Kroatijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Ukrainoje. Su ansamblietėmis esame parengę ne vieną koncertinę programą, repertuaro pagrindą sudaro mano parašyti kūriniai“, – pasakoja A. Žilys.

Freskų salėje susirinkusiai publikai „Svajonių aidas“ padovanojo visą puokštę gražių, jautrių, su gerumo dienos dvasia susijusių dainų. Žavėjo ne tik A. Žilio sukurtų dainų melodingumas, įtaigus, nuoširdus kolektyvo muzikavimas, sceninė kultūra, bet ir puikiai parinkti dainų tekstai. Žodžius dainoms „Saulė, daina ir tu“, „Dar vasaros keliai“ sukūrė poetas Stasys Žlibinas, kitų dainų tekstų autoriai – Nijolė Rimkienė, Laimužė Stankuvienė, Vilius Baltrėnas, kiti poetai. „Kurti visada pradedu nuo teksto. Kai skaitau poetų kūrybą, visada gilinuosi į tai, kiek turtingas ir turiningas yra poeto žodis, ką poetas norėjo pasakyti ir kaip tuos žodžius gali sustiprinti melodija“, – pasakoja „Svajonių aido“ vadovas. Koncerte nuskambėjusios dainos kvietė dalinti vienas kitam svajas, atverti širdį, nepavėluoti ištarti gerą žodį, apkabinti. Kolektyvas priminė esąs iš Žemaitijos ir padovanojo klausytojams dainą „Mūs šviesi Kretinga“ bei Žemaitijos himną. Išgirdome kretingiškės Juzefos Jucienės tekstu A. Žilio sukurtą žemaitišką dainą-inscenizaciją „Nebgerk, Juonieli“, iš širdies juokėmės klausydamiesi ansamblio dainininkės Zitos Macevičienės porinamo tarmiško teksto „To mona Josti“.

Koncerto pabaigoje abu kolektyvai kartu su visais renginio dalyviais atliko J. Tiškaus ir A. Saulyno „Mes išlikim jauni“ – ši daina jau seniai tapo daugelio TAU renginių vizitine kortele.

Trumpam susėdę prie bendro stalo (kretingiškiai skubėjo į Prezidentūrą), abiejų kolektyvų dainininkai vieningai sutarė, kad dainos kalba – universali, ja galima išreikšti savo jausmus, dalintis gerumu. Dainuokime, šypsokimės, nes daina mums suteikia sparnus ir padeda išlikti jauniems.

Jadvyga Miniotaitė

22 11 29 gerumo diena 5SV

22 11 29 gerumo diena 3SV

22 11 29 gerumo diena 6SV

22 11 29 gerumo diena 8SV

22 11 29 gerumo diena 1SV

Rasos Pakalkienės nuotraukos



Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis