MČTAU aktyvas Kėdainių Profesinio rengimo centre (PRC) susitiko su šio centro pedagogais bei studentais ir su Senojo Kėdainių TAU atstovais. Renginys atskleidė, kad jaunimui ir vyresnei kartai nesunku suprasti vieniems kitus.

Kėdainių PRC rengimo centro direktorius Dangiras Kačinskas per įžanginį žodį sakė, kad PRC pedagogams ir studentams labai svarbu, jog senjorai dalinasi savo patirtimi bei apmąstymais. „Kalbantis ir klausantis ateina supratimas, - sakė jis. - Deja, tenka pastebėti, kad tarp skirtingų kartų supratimo kartais nebūna.“ D. Kačinsko teigimu, tokie renginiai svarbūs, nes bendrauja skirtingų kartų žmonės.

PRC Mokymo skyriaus vedėja Irma Žukienė pristatė Centro veiklą – mokymosi jame galimybes, veiklos rezultatus ir pasiekimus. Čia organizuojamas profesinis modulinis mokymas kartu su su socialinio ugdymo programa. Šiuo metu PRC įgyvendinama net 20 profesinio mokymo programų. Ši švietimo įstaiga tarp jaunimo darosi vis populiaresnė.

PRC studentės Dominyka Protasevičiūtė ir Austėja Frolova pasakojo apie Atviras jaunimo centrų ir erdves (AJE), kuriose 14-21 metų jaunuoliai gali įdomiai ir naudingai praleisti laiką, o ten savanoriauja keturios PRC darbuotojos. „Ypatingas dėmesys yra skiriamas mažiau galimybių turinčiam ar mažiau motyvuotam jaunimui, dėl įvairių priežasčių blogiau galinčiam save realizuoti“, - sakė Dominyka.

PRC socialinė pedagogė Jūratė Daukšienė pasakojo, kad AJE organizuoja sporto varžybas, išvykas, filmų peržiūras, susitikimus su verslininkais ir menininkais ir kitus įdomius ir svarbius renginius.

PRC jau penkerius savo patalpas suteikia ir Senajam Kėdainių TAU. Apie tai ir apie veiklą pasakojo šio universiteto rektorė Gražina Jedemskienė.

Nacionalinės TAU asociacijos prezidentė ir MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė informavo, kad asociacija šiuo metu buria net 50 trečiojo amžiaus universitetų, kuriuos lanko daugiau kaip 12 tūkst. senjorų, o MČTAU – apie 2 tūkst.

Kreipdamasi į jaunimą Z. Žebrauskienė sakė: „Mes esame gyvos bibliotekos knygos.“

MČTAU Istorijos fakulteto dekanė Vida Kniūraitė patarė jaunimui rasti laiko ir skirti daugiau dėmesio močiutėms, kad vėliau nesigailėtų, kodėl to nedarė, kol jos gyvos.

„Sidabrinės linijos“ bendruomenės koordinatorė, psichologė Ieva Striogienė pristatė šios organizacijos veiklą – tai draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms.

Susitikimo dalyviai sužinojo, kad net trečdalis Senojo Kėdainių TAU senjorų savanoriauja „Sidabrinėje linijoje“ – apie 30 iš šimto šio universiteto lankytojų. Ypač sujaudino kėdainiškio savanorio Vytauto Bičkos pasakojimas, kaip jam pavyko iš gilaus liūdesio dėl sutuoktinio mirties ištraukti moterį, kuri vėl pajuto gyvenimo tėkmę.

Svečiai ne tik dalyvavo susitikime, bet ir apžiūrėjo modernius ir puikiai įrengtus Kėdainių PRC praktinio mokymosi bazę ir mokymosi bei gyvenamąjį korpusą.

Per renginį senjorai daugiau sužinojo, kaip ir kuo gyvena jaunimas, o jauni žmonės apie tai, kokios patirties gali semtis iš vyresnės kartos.

Susitikimas vyko pagal Nacionalinės TAU asociacijos projektą “Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“, kurį finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos