Tokiu pavadinimu lapkritį surengta konferencija, kurią organizavo Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto (VIKO SPF) Medicinos technologijų ir dietetikos katedra. Renginys vyko Sveikatos priežiūros fakulteto Aktų salėje. Į susitikimą buvo pakviesti ir gausiai susirinko MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto studentai. Ir tai ne pirmas toks renginys, kai jaunimas nori priminti Trečiojo amžiaus universiteto studentams jau žinomus ir dar negirdėtus faktus apie sveikatos stiprinimą bei sveiką gyvenseną.

Gausiai susirinkusi universiteto bendruomenė pirmiausia išklausė Sveikos gyvensenos fakulteto dekanės Viktorijos Montvilienės sveikinimo žodį apie tai, kaip MČTAU studentai aktyviai kasdien dalyvauja fizinio aktyvumo renginiuose, kokią įtaką tai turi organizmui ir kaip svarbu rūpintis savo sveikata.

Konferencija tęsėsi klausantis Sveikatos priežiūros fakulteto dėstytojų ir studentų, kurie pranešimuose daug dėmesio skyrė vyresnio amžiaus žmonių darnaus gyvenimo temoms.

Apie tyliąją epidemiją osteoporozę pasakojo VIKO SPF dėstytoja Milda Kuskienė.

Buvo aptariami ligos pažeistų kaulų patologiniai pokyčiai, analizuojamos osteoporozės atsiradimo priežastys bei įvardyti dažniausi rizikos veiksniai, pateikta informacija apie gyvenimo būdo keitimo ir taikomo inovatyvaus gydymo galimybes, siekiant stabdyti osteoporozės progresavimą ir išvengti kaulų lūžių. Pranešimas buvo labai aktualus konferencijos dalyviams.

Kiek daržovių ir kokių reikia vyresnio amžiaus žmonių kasdieniame valgiaraštyje? VIKO SPF DT22 grupės studentės Kornelija Šalaševičienė ir Laura Maksimova mokslinių straipsnių pagrindu aptarė daržovių nauda vyresnio amžiaus žmonių organizmui. Įrodė, kodėl svarbios yra kryžmažiedės daržovės ir kodėl jų reikia vartoti kuo daugiau.

VIKO SPF DT22 grupės studentė Evelina Radišauskaitė-Meškonė priminė nepakankamo vandens vartojimo riziką, įrodė, kad vanduo labai reikalingas žmogaus mąstymui bei kognityvinei veiklai, verbaliniam aktyvumui ir turi įtakos vestibuliniams sutrikimams.

Bene vienas dažniau pasitaikančių vyresnių žmonių klausimų – kodėl negaliu užmigti - turbūt aktualus daugeliui. Apie tai aiškino VIKO SPF DT20 grupės studentė Judita Milkevičiūtė. Pranešimo metu buvo aptariama „miego hormono“ melatonino reikšmė žmogaus organizmui, cirkadinis rimtas ir bioritmų desinchronizacija, natūralios ir dirbtinės šviesos poveikis žmogaus organizmui. Lektorė papasakojo apie šviesos terapijos užsiėmimus. Taip pat buvo kalbama apie veiksnius, turinčius įtakos miego kokybei bei ryšio tarp miego ir maitinimosi.

Lina Sirvydienė, VIKO SPF dėstytoja, skaitė pranešimą apie senstančios odos ypatumus ir priežiūrą bei diskutavo apie odos pokyčius ir tokios odos ankstyvus požymius. Paaiškino, kad veide atsiradusi raukšlė ne visuomet yra senėjimo požymis. Klausytojai sužinojo, kur „slepiasi“ asmenybės „barkodas“. Studentai įsidėmėjo daug vertingų patarimų, kaip išlikti gražioms.

Apie fizinio aktyvumo svarbą vyresnio ir senyvo amžiaus žmonėms priminė VIKO SPF lektorė Jurgita Veliulytė. Pranešimo metu kineziterapeutė aptarė, kas svarbu vyresniame amžiuje siekiant išvengti traumų ir kaip svarbu judėti ir kaip paprasta judėti kasdien. Lektorė pažymėjo, kad jėga ir pusiausvyra yra pagrindinės fizinės savybės, kurias būtina išlaikyti ir stiprinti. J. Veliulytė daug kalbėjo apie griuvimų problemą, prevenciją, akcentavo mus supančią aplinką, kuri neturėtų įtakos mūsų griuvimams. Pristatė parengtus filmukus, kurie moko fizinių pratimų bei skatina mankštintis. Visi klausytojai po paskaitos smagiai pasimankštino.

Po pirmos konferencijos dalies visi dalyviai lipo ant scenos ir nuotaikingai pozavo tarp moliūgų. Puiki bendros nuotraukos nuotaika dar kartą įrodo, kad mūsų draugystė yra tikra. Konferencijos pabaigoje organizatoriai padėkojo MČTAU dalyviams ir aptarė kitų susitikimų laiką bei temas.

Viktorija Montvilienė, Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė

VIKO nuotraukos