Reportažas

Vėlų rudenį ir žiemą ginant Ukrainą nuo rusų agresorių, reikia ne tik modernių ginklų, bet ir šiltų drabužių. MČTAU auksarankės senjorės primezgė šiltų vilnonių puskojinių, kurios bus perduotos fronte kovojantiems ukrainiečiams kariams.

Pasak MČTAU rektorės dr. Zitos Žebrauskienės, įgyvendinti tokią idėją sumanė Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė, pasiūliusi savo turimus mezgimo siūlus. O kojines apsiėmė megzti MČTAU klausytojos, daugiausia jų, net 20 – iš Tautodailės fakulteto, dar dalyvavo moterys iš kitų fakultetų, o vienas vyras šiltų puskojinių tiesiog nupirko.

Iš viso siuntai ukrainiečių kariams suruošta daugiau kaip 80 porų šiltų vilnonių puskojinių.

Vienas paketas su kojinėmis, pirštinėmis ir kepure bus perduotas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Olenos porai, tai padarys Tarptautinės Ukrainos mokyklos, įsikūrusios tame pačiame pastate Vilniuje, kaip ir MČTAU, direktorė Olena Vnukovska. Ji labai dėkojo lietuvėms mezgėjoms už tokią pagalbą.

Visos ukrainiečių kariams skirtos megztos vilnonės puskojinės buvo atneštos į MČTAU ir iš jų buvo trumpam laikui buvo surengta ekspozicija. Tuo metu mezgėjos senjorės ruošė užrašus „Šlovė Ukrainai! Herojams šlovė!“, kuriuos sudėjo į maišelius su puskojinėmis.

Kaip sakė MČTAU Tautodailės fakulteto dekanė Henrina Ivancienė, šiai akcijai buvo atvežti keturi kilogramai vilninių siūlų, fakulteto moterys juos išsidalino ir mezgė, o kai siūlų pritrūko, pridėjo ir savų bei gautų iš kitų fakultetų.

Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė B. Valionytės teigimu, kojinių siunta bus perduoda ukrainiečių kariams, kovojantiems Chersono fronte.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos