Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

balandžio   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Projekto įgyvendinimas

Pradėtas įgyvendinti Nacionalinės TAU asociacijos projektas “Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“. Per pirmą renginį spalio pabaigoje susitiko projekto dalyviai – ir jaunimas, ir vyresnieji – prisistatė, papasakojo apie savo veiklas, pasidalino mintimis.

22 11 03 kartos 01SV

Buvo įdomu ir smagu MČTAU auditorijoje matyti skirtingo amžiaus žmones – nuo moksleivių iki senjorų. Dalyviai ir prisistatė, ir patys kalbėjo, ir vieni kitų klausėsi, ir klausimus uždavinėjo, ir išsamių atsakymų sulaukė. Renginį išmaniai moderavo MČTAU Kultūros fakulteto dekanė Violeta Skaržinskienė.

Pirmiausia visus susirinkusiuosius pasveikino Nacionalinės TAU asociacijos prezidentė ir MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė. „Širdis džiaugiasi matant senjorų auditorijoje jaunimą. Fantastika! Ir mes pajaunėjome, pagražėjome nuo jūsų jaunystės“, - gerais įspūdžiais dalijosi ji.

Kodėl šiandien taip svarbu būti kartu, klausė rektorė. Ir paaiškino: „Per pastaruosius pusę šimto metų visų mūsų gyvenimo amžius pailgėjo 10 metų. Tad šiandien vyresnio amžiaus žmonių yra labai daug ir bus dar daugiau. Ir dabar prioritetas yra kuo didesnė vyresniųjų įtrauktis.“

Z. Žebrauskienė teigė, kad dėl senjorų įtraukties reikia bendrauti visiems kartu – ir su jaunimu. Todėl ji linkėjo šiame projekte rasti sąlyčio taškus, kurie jungia skirtingo amžiaus žmones, dalintis tuo, kas kuo gali. „Svarbu nutiesti tiltus tarp kartų“, - sakė rektorė.

Projekto “Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ vadovas, MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos fakulteto dekanas Vitalius Skaržinskas kalbėjo apie projekto tikslus ir jų įgyvendinimą. „Atėjęs į šį universitetą, pagalvojau, kad reikia pasistengti ir ką nors daryti, jog pagyvenę žmonės nebūtų vien naudos gavėjai“, - sakė jis. Todėl V. Skaržinskas su bendraamžiais siekia būti naudingais visuomenei. Manau, kad mums tarp skirtingų kartų trūksta kalbėjimo, supratimo ir bendros veiklos. Šis projektas suteks tokių galimybių“, - teigė V. Skaržinskas.

Gileta Kierienė, M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo projektų vadovė, papasakojo apie "Sidabrinę liniją" ir vyresnio amžiaus žmonių savanorystės galimybes. Ji teigė, kad projektas yra lyg dvigubas, skirtas bendrauti ir tarp skirtingų kartų, ir tarp vyresnio amžiaus žmonių savanorystės pagrindu. Ji paaiškino, kad „Sidabrinė linija“ - tai draugystės ir bendravimo telefonu galimybė vyresnio amžiaus žmonėms, ypač tiems, kurie jaučiasi vieniši. Eglė Liagaitė, M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo savanorių koordinatorė kalbėjo apie vyresnio amžiaus žmonių savanorystę "Sidabrinėje linijoje". Ji pažymėjo, kad tai yra emocinės pagalbos linija, o savanorystė čia – ilgalaikė, su pašnekovu bendraujama apie metus, susibičiuliaujama.

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Medicinos technologijų ir dietetikos katedros lektorė Erika Dzimidaitė sakė, kad palaiko ryšius su TAU, rengia įvairius susitikimus, seminarus, į veiklą įtraukia studentus. Kolegijos studentės Viktorija Sabuckytė ir Dija Paulikaitė pasidalino darbo su projektais ir savanorystės patirtimi. Pasak merginų, bendravimo su senjorais patirtis yra neįkainojama, smagu ir jaunimui, ir vyresniems žmonėms.

VšĮ Kolpingo kolegijos Viešųjų ryšių specialistė Simona Macevičiūtė papasakojo apie Kolpingo kolegiją, akcentavusi, kad ši švietimo įstaiga yra bendruomeninė, nevalstybinė, sėkmingai veikianti daugiau kaip 25 metus, be kitų turinti ir socialinio darbo vadybos bei vaikų gerovės ir socialinės apsaugos programas. Studentė Monika Grimalauskaitė kartu su Socialinės gerovės centro vadove Kamile Gudišauskiene pristatė atlikto tyrimo - Kolpingo kolegijos „Socialinio darbo vadybos studentų požiūris į senėjimą“ rezultatus, kuriame apžvelgtas ir psichologinis, ir fiziologinis senėjimas bei studentų požiūris į senjorus. „Studentai yra optimistiškos nuomonės apie senėjimą ir visiškai palaiko senyvo amžiau žmonių įsitraukimą į aktyvų gyvenimą“, - sakė M. Grimalauskaitė

Senojo Kėdainių TAU rektorė Gražina Jedemskienė pasakojo apie šio universiteto veiklą ir savanorystės darbo patirtį. „Sakoma, kad senjorus reikia įtraukti. Mes patys kuo puikiausiai mokame įsitraukti. Mes tikrai norime su jumis bendrauti“, - į jaunimą kreipėsi G. Jedemskienė.

Kauno TAU rektorė Nijolė Večkienė kalbėjo apie kartų dialogą - TAU klausytojų, studentų ir moksleivių bendravimą bei bendradarbiavimą. Ji teigė, kad TAU esmė yra savanorystė. Ir dėkojo jaunimui, kuris parodė, kaip galima džiaugtis tuo, ką darai.

Kauno rajono TAU rektorė Edita Žaromskienė pristatė Kauno rajono TAU veiklą ir dalijosi mintimis apie vyresnio amžiaus žmonių savanorystės skatinimą. „Tikiuosi, kad šis projektas atvers naujas galimybes bendradarbiauti vieniems su kitais“, - sakė ji.

Kėdainių profesinio rengimo centro mokiniai Dominyka Protasevičiūtė ir Jefimas Novogrodskis – pristatė šio centro projektinę patirtį.

Trakų Vytauto didžiojo gimnazijos mokytoja Rasa Kondrotienė pasakojo apie gimnazijos mokinių ir mokytojų savanorišką veiklą. „Net mažas akmenukas, įmestas į vandenį, skleidžia ratilus, - vaizdingai apie gerus darbus sakė ji. - Tokia yra savanorystė.“

Nacionalinės TAU asociacijos vykdantysis direktorius Gediminas Dalinkevičius aiškino požiūrį į kartų bendradarbiavimą ir savanorystę. „Mes, čia susirinkę, ir esame visuomenė“, - teigė jis.

Diskusiją apibendrinimo projekto “Senjorai savanoriauja ir dalijasi patirtimi su jaunimu“ vadovas Vitalius Skaržinskas. Jis teigė, kad viskas buvo neblogai ir įdomu. Pranešė, kad toliau projektas bus įgyvendinamas mažesnėmis grupėmis, ir siūlė aktyviai dalintis idėjomis, analizuoti esančias problemas, svarstyti ir apie globalesnius dalykus, tarkime, Europos kontekste.

O MČTAU rektorės Z. Žebrauskienės teigimu, projekto galutinis rezultatas bus kiekvieno iš mūsų svarbos pajautimas, kiekvienas pasijus reikalingas, įsitikins, jog visiems yra vietos po saule.

***

Projekto organizatoriai primena, kad spartus visuomenės senėjimas tiek Lietuvoje, tiek ir visoje ES tapo dideliu iššūkiu visuomenei. Norint sėkmingai spręsti visuomenėje kylančias ekonomines, socialines, kultūrines problemas ir nesukelti vienos ar kitos visuomenės grupių nepasitenkinimo ir kartų tarpusavio trinties, sprendimai turi būti pagrįsti kartų solidarumu. Solidarius sprendimus galima rasti ir solidarią visuomenę sukurti tik bendraujant visoms kartoms tarpusavyje ir visiems proporcingai galimybėms ką nors duodant kitiems, ne tik imant. Tarkime, vyresni žmonės yra sukaupę gyvenimiškų ir profesinių žinių bei patirties ir gali tuo dalintis, o jaunesni žmonės gali suteikti reikiamų įgūdžių naudojantis šiuolaikiniais pasiekimais. O vienas iš būdų pagyvenusiems ir nedirbantiems žmonėms, turintiems neblogą sveikatą įnešti savo indėlį ir prisidėti prie visuomenės ir valstybės problemų sprendimo yra savanorystė.

Projektą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

MČTAU informacija

22 11 03 kartos 02SV

22 11 03 kartos 03SV

 

22 11 03 kartos 05SV

22 11 03 kartos 04SV

22 11 03 kartos 06SV

Rasos Pakalkienės nuotraukos

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis