Renginys

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija organizavo renginį–debatus „Kartų solidarumas = aktyvūs senjorai + įtraukus jaunimas“. Jame dalyvavo ir Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto (MČTAU) atstovai, kuriems svarbu bendrauti ir bendradarbiauti su jaunimu.

Kartų solidarumas – visuomenės gerovės pagrindas, teigia renginio organizatoriai. Jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių bendradarbiavimas sprendžiant iškylančias problemas, bendruomeniškumas, savitarpio pagalba prisideda prie socialinės atsakomybės stiprinimo, brandžios ir draugiškos visoms amžiaus grupėms visuomenės kūrimo. Motyvacija būti aktyviais ir dalyvauti visuomeniniame gyvenime yra vienas iš svarbesnių senjorų gyvenimo kokybę lemiančių veiksnių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė per renginį teigė: „Džiaugiuosi visu nueitu keliu, kuris mus suvedė būtent į šį formatą, kai galime minėti Pagyvenusių žmonių dieną ir turėti štai tokį gražų telkiantį renginį.“ Ji perdavė linkėjimus nuo premjerės Ingridos Šimonytės. M. Navickienė džiaugėsi, kad diskusijoje be brandaus amžiaus žmonių dalyvauja ir jaunimo atstovai. „Čia matome tokį užtaisą, kuris gali duoti stipriausią išdavą“, - sakė ministrė. M. Navickienė teigė, kad bus stengiamasi pasirūpinti visomis amžiaus grupėmis ir visomis kartomis.

Dr. Zita Žebrauskienė, Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų (MTAU) asociacijos prezidentė, MČTAU rektorė, atkreipė dėmesį į stereotipinį požiūrį apie vyresnio amžiaus žmones – esą jie ligoti, niekam nereikalingi. „Nieko panašaus. Sudarykime terpę, kurioje šio amžiaus žmonės reikalingi, kad jie atrastų save“, - sakė ji. Ir pažymėjo, kad trečiojo amžiaus universitetų erdvėse būtent taip ir yra. „Visuomenė bus laiminga tada, kai bus laimingos kartos – vaikų, jaunimo ir pagyvenusiųjų. O mes, vyresnieji, esame nepaprastai geras tiltas tarp kartų“, - įsitikinusi MČTAU rektorė.

Jaunimo atstovai teigė, kad reikia daugiau tarpusavio supratimo, bendravimo, jauni žmonės galėtų daugiau dėmesio skirti vyresnei kartai. Visos kartos turėtų būti geriau integruotos. Jaunimas ir vyresnioji karta galėtų daugiau dalyvauti bendruose susibūrimuose, kartu kurti įvairias iniciatyvas.

Debatuose dar dalyvavo dr. Sarmitė Mikulionienė, Socialinių mokslų centro Sociologijos instituto Socialinės kaitos ir nelygybių tyrimų skyriaus vyriausioji mokslo darbuotoja; Domantas Katelė, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas; Gediminas Kuliešis, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininko pavaduotojas; Dovilė Vainorė, UAB „60 plius“ komunikacijos ir projektų vadovė, MČTAU ir kitų organizacijų atstovai. Debatus moderavo režisierius ir laidų vedėjas Vytenis Pauliukaitis. 

MČTAU informacija

Renginio įrašo stopkadras