Kelionės įspūdžiai

Rugpjūčio mėnesį dvi grupės po 30 MČTAU klausytojų keliavo po Islandiją. Kelionė buvo išskirtinė, nes suvokėme kokia būna trumputė be galo nuostabi žmogaus gyvenimo akimirka ir supratimas, kiek daug mums gyvenimas duoda.

Mus lydėjo nuoširdūs žmonės. Draugystė su Reikjaviko TAU senjorais prasidėjo prieš penkerius metus, kai Lietuva ruošėsi švęsti 100-mečio jubiliejų. Tada vykome padėkoti islandų tautai, kuri pirmoji pripažino atkurtos Lietuvos ir kitų Baltijos šalių nepriklausomybę.

Maloniai pasikalbėjome su Reikjaviko TAU (U3A) pirmininku Dr. Hansu Kristjanu Guðmundssonu ir jo žmona Solveiga. Aptarėme tolesnio bendravimo planus. Mūsų draugai pasidžiaugė, kad Reikjaviko TAU lanko per 1000 klausytojų, jog turi ambicingų planų dalyvauti tarptautiniuose projektuose ir svajoja kitais metais atvykti į Lietuvą, į mūsų organizuojamą aktyvaus poilsio stovyklą. Abu pasidžiaugėme, kad esame socialinio tinklo „Facebook“ draugai, todėl ilgametė draugystė tampa dar artimesnė.

Nuoširdi draugystė užsimezgė su Lietuvių bendruomenės atstovais. Lietuvių bendruomenės pirmininkė Neringa Eidukienė ne tik pasivaikščiojo su mumis po Reikjaviką, bet ir maloniai priėmė mūsų kvietimą vieną dieną pakeliauti kartu.

Daug sužinojome apie imigrantų gyvenimą Islandijoje ir supratome, kad tai - šalis, į kurią verta atvykti ne tik padirbėti, bet ir gyventi. Šiandien šioje mažoje šalyje darbuojasi per 3000 lietuvių. Sutikome jų visur - kavinėje, picerijoje, muziejuje, net oro uoste. O mūsų viešbutyje dirbo keturios lietuvės.

Pasaulis žino apie šią ledo ir ugnies žemę. Reljefo formos ir spalvos lyg ne iš to pasaulio. Ne veltui JAV astronautai Neil Armstrong ir Buzz Aldrin atliko nusileidimo Mėnulyje pratybas šioje šalyje. Mes buvome liudininkai besikartojančių žemės drebėjimų ir vėl prabudusio vulkano išsiveržimo, kuris prieš metus drebino Reikjaviką. Stebėjomės vietinių žmonių ramybe. Jie sako, kad svarbu žinoti, ir parodo į mobilųjį telefoną, kuriame yra visi pranešimai ir įspėjimai apie pavojų.

Turėjome galimybę pasimokyti geologijos ir geografijos. Islandijos sala pradėjo formuotis prieš 60 milijonų metų, kai ties Atlanto vandenyno viduriu žemės plutoje atsirado plyšys (riftas), perskyręs didžiulį Laurazijos žemyną į dvi Eurazijos ir Šiaurės Amerikos kontinentines plokštes, kurios tebetolsta viena nuo kitos apie 7 milimetrus per metus, o plyšio dugnas žemėja po 1 mm per metus. Povandeninių vulkanų lava iškilo virš vandens prieš 15 mln. metų ir suformavo Islandijos salą. Tai jauniausia Žemėje sala. Dabar šis procesas, kuris nusitęsia per visą salą, tebevyksta su kiekvienu vulkanų išsiveržimu.

Mokėmės ir istorijos, kuri, kaip ir viskas šioje šalyje, yra ypatinga. Taigi islandų šventovė Tingveliras yra dviejų kontinentinių plokščių išsiskyrimo juostoje. Pasaulyje yra tik trys vietos, kur tokia gera energetika. Pirmieji čia atvyko vikingai iš Norvegijos apie 870 m. Nuo 930 m. Tingvelire rinkdavosi į Altingą (Tautos susirinkimą) visi salos gyventojai ir dvi savaites mokėsi įstatymų. Rašto nebuvo, tad turėjo išmokti atmintinai. Todėl dar ir šiandien islandams įstatymai yra labai svarbūs. 1930 m. buvo įkurtas Tingveliro nacionalinis parkas ir 2004 m. įtrauktas į JUNESCO saugomų gamtos - istorijos paminklų sąrašą. Dabar čia vyksta didžiausios tautinės šventės.

Studijavome kraštovaizdį, grožėjomės baltosiomis naktimis ir kitais gamtos stebuklais. Apie tai „Facebook“ grupėje „MČTAU TURIZMAS“ pasisakė keliautojai.

Valentina Pečkauskienė: „Islandija mane sužavėjo nuo pirmos minutės, o įspūdžiai, kuriuos parsivežiau iš šios nuostabios šalies, išliks visam gyvenimui. MČTAU Turizmo fakulteto senjorai įsisegė dar vieną karoliuką į savo kelionių vėrinį. Pirmą dieną pradėjome, kaip ir dera, pažintimi su šiauriausia pasaulio sostine - Rekjaviku. Įspūdžius sunku išreikšti žodžiais.“

Danutė Mateikienė: „Baigėsi įspūdinga kelionė po Islandiją, kuri mus lepino saulėtomis ir gana šiltomis dienomis. Pažintis su Reikjaviku, dvi naktis patirtas žemės drebėjimas, įspūdingi kraštovaizdžio vaizdai, trykštantys kriokliai ir geizeriai, karštosios versmės bei įvairiaspalviai sieros šaltiniai, ugnikalniai ir jų lavos laukai, juodo vulkaninio smėlio paplūdimiai, Vatnajokudlio ledyno liežuviai, plaukiojimas tarp ledkalnių, apsilankymas lavos urve (35 m gylyje) bei maudynės Žydrosios Lagūnos (melsvo pieno spalvos vandenyje) karštose versmėse ilgai išliks atmintyje. Smagi, puiki ir įspūdinga kelionė! Nuoširdūs ir draugiški kelionės bendraminčiai, o kelionės vadovė Teodora – nuoširdi, rūpestinga ir visada besišypsanti, be kurios profesionalumo ši kelionė nebūtų vykusi taip sklandžiai.“

Gražina Tarasevičienė: „Islandija - nuostabaus grožio sala, ledo ir ugnies šalis. Kiek daug mes pamatėme: ir krioklius, ir geizerius, ir juoduosius paplūdimius, ir Žydrąją Lagūną. Visko neįmanoma išvardinti. Didžiausią įspūdį paliko tiltas tarp Šiaurės Amerikos ir Eurazijos tektoninių plokščių, Tingveliro slėnis, plaukimas tarp aisbergų laivu Amfibija, Juodasis pliažas su bazaltiniais stulpais. Turėjome išskirtinę galimybę paplaukioti po atvirą Atlanto vandenyną ir pamatyti banginius. Svarbiausia, mes buvome su draugiška kompanija ir puikia vadove.“

Nepamirštami kelionės įspūdžiai užfiksuoti ne tik nuotraukose, bet ir ištvermingų MČTAU keliautojų širdyse.

Teodora Dilkienė. Turizmo fakulteto dekanė

Valentinos Pečkauskienės, Danutės Mateikienės, Gražinos Tarasevičienės ir kitų nuotraukos čia ir „Facebook“