Sulaukę brandaus amžiaus esame tokie patys maksimalistai, sako dažnas per 60-metį atšventęs bičiulis. Europoje sparčiai ryškėjantis vyresnių gyventojų segmentas jau kurį laiką diktuoja skaitmeninių paslaugų poreikį. Kokie senjorai gyvena šalia mūsų?

Lietuvoje netrūksta besirūpinančių savo gerove ir aktyvių senjorų. Juos burianti ir senjorų modelių agentūrą, senjorų pažinčių svetainę įkūrusi, bei 45 tūkst. tiražu „60+“ žurnalą leidžianti kaunienė Laura Balčiūnė sako, kad ši grupė provokuoja pokyčiams visas kartas.

Renkasi keliones po Lietuvą

„Dirbdama su vyresnio amžiaus žmonėmis matau kitokią realybę nei dažniausiai pastebime naujienų sraute. Senatvė gali būti kitokia, šviesesnė – ne ligota ir neįbrukta „tarp“ keturių sienų. Vyresni žmonės buriasi į organizacijas, jie lanko šokius ir nori pramogų. Tokius aktyvistus sutinku prisijungiančius prie senjorų modelių agentūros, užsukančius į „60+ kino“ seansus“, – sako visuomeninkė ir žurnalo įkūrėja L. Balčiūnė.

Senjorai išbando ir naudojasi skaitmenizuotomis paslaugomis, ir tą dar labiau išryškino karantininiai metai. Brandūs gyventojai tampa vis aktyvesni medijų vartotojai. Juos domina ne tik galimybė tvarkyti buities reikalus, bet ir aktyvios pažintys, bendravimas socialiniuose tinkluose ir kelionės. Nors dauguma brandžių turistų renkasi pažinti Lietuvos vietoves, juos traukia Italijos miestų žavesys, vis labiau daugiau populiarėja Europos pietų kryptys. Štai viena lietuvė savo automobiliu mėnesiui išvyko susipažinti su Balkanų regionu.

„Visi norime keliauti, norime burtis ir veikti tai, kas būdinga aktyviems visuomenės nariams. Kalbant apie turizmo sektorių, senjorams labai patinka keliauti, tik jiems reikia kitokio tempo. Todėl mišrios turistų grupės nėra pats geriausias pasirinkimas. Brandžius žmones domina ne tik sveikatingumo veiklos, bet ir aktyvų gyvenimo būdą atspindintys poreikiai“, – pastebi L. Balčiūnė. Sutikti daug aktyvių žmonių ir išgirsti jų įspūdingas gyvenimo istorijas tenka organizuojant Metų senjoro rinkimus.

Nors medijos mėgsta pristatyti visuomenei apie realybės šou projektuose dalyvaujančius šiuolaikinius senjorus, vis dėlto tai pavieniai atvejai. „Mes linkę matyti ne visumą, o išskirtines detales. Kai žiniasklaida „pasigauna“ herojus, pavyzdžiui, padarančius špagatą, pamiršta ir nepristato gerokai platesnio paveikslo, kad tas žmogus visą gyvenimą sportavo ir atlikdavo gimnastinius pratimus“, – akcentuoja visuomenininkė.

Kurs naujas el. paslaugų patirtis

Vis dėlto, paslaugas teikiančios kompanijos požiūrio keisti neskuba ir į augančią auditoriją žvelgia rezervuotai. Tiesa, turime ir gerų pavyzdžių, pavyzdžiui, šalyje vykusi iniciatyva „Prisijungusi Lietuva“. Senjorams reikalingi skaitmeniniai įgūdžiai, keičiantis apmokėjimų tvarkai, regionuose mažėjant grynųjų atsiskaitymų apimtims.

Kaunietės leidžiamame žurnale galima rasti įdomių istorijų, specialistų nuomonių bei patarimų ir senjorams aktualių pasiūlymų. Leidinys ne tik informuoja apie vyresniems žmonėms skirtus pasiūlymus, pristato išskirtinius kasdienybės herojus. Visuomenininkė su technologijų kūrėjais viliasi sukurti išmaniąją aplikaciją senjorams, kurioje ne tik būtų pristatomos kasdienės el. paslaugos, padėsiančios susimokėti už komunalines paslaugas, bet ir įsitraukti į pramogas.

„Tai naujos skaitmenines patirtys, padedančios visavertiškai gyventi, kai svarbu patenkinti ir bendravimo, ir visuomeninius poreikius. Ypač tai aktualu regionuose gyvenantiems vyresnio amžiaus žmonėms – vietos spauda ar kiti nacionalinės bei regioninės žiniasklaidos kanalai nespėja taip greit informuoti senjorų apie skaitmenizuotas paslaugas, supaprastinančias daugelį buitinių ir pramoginių veiklų. Tai būtų galimybė visa, kas nauja ir aktualu išbandyti programėlės pagalba – geras šuolis senjorų poreikių patenkinimo skaitmenizacijoje“, – akcentuoja L. Balčiūnė.

Kauno mokslo ir technologijų parkas, įsitraukęs į senjorų turizmo marketingo įgūdžių gerinimo iniciatyvą „e-Silver Tour“ pristato geruosius pavyzdžius apie veiklius, technologijoms atvirus žmones. Iniciatyva, apjungianti Prancūzijos, Portugalijos ir Graikijos tarptautines bendruomenes, stiprina vyresnius žmones vienijančių organizacijų ir sidabrinio turizmo specialistų skaitmenines kompetencijas.

Vaiva Kelmelytė, Kauno MTP projektų ekspertė

Lauros Balčiūnės asmeninio archyvo nuotraukos