Reportažas

Liepos 24 dieną, sekmadienį, Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje surengtas Kristupo vasaros festivalio koncertas „Kristoforo naktis“, kuriame dalyvavo iškiliausi, pelnę pripažinimą ir Šv. Kristoforo statulėlę miestiečiai. Tarp laureatų – ir MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

Facebook“ grupės „MČTAU Sveikata“ nuotrauka

Koncertą pradėjo svečias Carlo Torlontano, grojęs su alpių ragu ir vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur.

Kaip sakė renginio vedėjas Marijus Žiedas, apie Šv. Kristoforą sklinda daug legendų. Tad per koncertą, kurį režisavo Vytenis Pauliukaitis, vieni laureatai įtaigiai pasakojo tas legendas, kiti nuostabiai muzikavo, o visa tai gaubė įspūdingos šviesos kompozicijos.

MČTAU rektorė Z. Žebrauskienė gausiai susirinkusiems į Šv. Kazimiero bažnyčią žiūrovams pasakojo vieną iš istorijų apie Šv. Kristoforą, pavadintą "Prie karanto". Apie tai, kad Šv. Kristoforas įsikūrė prie upės, kurioje keliautojų tykojo pavojai. Per upę jis keldavo keliautojus. Kartą, ilsėdamasis namelyje, jis išgirdo kažkokio berniuko balsą. Tas vaikas šaukė: „Kristoforai, išeik laukan ir mane perkelk!"

„Kristoforas, pakėlęs ant pečių berniuką ir paėmęs savo lazdą įžengė į upę, ketindamas ją perbristi. Ir štai vanduo ėmė pamažu kilti, o vaikas pasidarė sunkus. Kuo toliau žengė, tuo aukščiau kilo vanduo, o berniukas vis labiau slėgė Kristoforo pečius“, - po bažnyčios skliautais skambėjo Z. Žebrauskienės žodžiai. MČTAU rektorė tęsė, kad kai vargais negalais perbridęs upę Kristoforas paleido iš rankų berniuką, šiam pasakė, kad jis įstūmė į didelį pavojų, o svoris buvo toks, lyg būtu laikęs visą pasaulį ant savo pečių. Berniukas atsakė, kad Kristoforas ant savo pečių ne tik laikė visą pasaulį, per pernešė tą, kuris sukūrė pasaulį. Ir pasakė, kad jis yra Kristus, karalius. O kad tuo įsitikintų, pasiūlė grįžus atgal įsmeigti į lazdą ir pamatyti, jog ji pražydo. Taip ir atsitiko. Kristoforas įsitikino dvasinės jėgos stiprumu...

Po MČTAU rektorės pasakojimo vėl skambėjo muzika ir kitų laureatų pasakojimai.

Šv. Kristoforo statulėlė – tai kasmetinis apdovanojimas, teikiamas labiausiai Vilniaus miestui nusipelniusiems žmonėms ir organizacijoms už pasiekimus verslo, kultūros ir meno, sporto, švietimo ir mokslo, sveikatos apsaugos, teisėsaugos, turizmo, labdaros ir kitose srityse. Statulėlių autorius – skulptorius Erikas Daugulis.

Renginys „Kristoforo naktis“ buvo skirtas pagerbti laureatus, prisiminti jų nuopelnus ir gyvai jų paklausyti per nuostabų muzikos, pasakojimų ir šviesų koncertą.

MČTAU informacija

Rasos Pakalkienės nuotraukos