Rekomenduojame

Sveika mityba tiek jaunam, tiek garbaus amžiaus žmogui yra tokia pat – tai netiesa, pasakoja Nacionalinio socialinės integracijos instituto (NSSI) „Senjoro“ programos socialinė darbuotoja.

Anot jos, naujos tinkamos mitybos principus vyresniame amžiuje stipriai gali nulemti ankstesni žmogaus įpročiai – ypač jei šis valgė daug rūkyto ir riebaus maisto, o taip pat jei turi lėtinių ligų. Ji atskleidžia, kuo senjorų mityba turėtų skirtis nuo jaunuolių.

Per dieną išgeriamo vandens kiekį vyresniame amžiuje neretai tenka ir primažinti, pasakoja NSII „Senjoro“ programos socialinė darbuotoja Vilma Sališienė. Ji priduria, kad senjorams patariama per dieną išgerti iki 1,5 litro skysčių, taip pat svarbu atsižvelgti į lėtines ligas, dėl kurių reikia riboti skysčius.

„Kad reikia vengti riebaus maisto, žino turbūt kone visi. Tačiau kur kas rečiau susimąstome apie prieskonius. Iš tiesų vyresnio amžiaus žmonėms geriau vengti prieskoningo maisto, kadangi jis gali dirginti virškinamosios sistemos organų gleivinę, o dėl to gali sutrikti jos veikla. Todėl reikėtų vengti druskos, sūdytų, konservuotų maisto gaminių, kurie sulaiko skysčius organizme, didina kraujospūdį, apsunkina širdies darbą“, – pasakoja V. Sališienė.

Socialinė darbuotoja neslepia, kad daugumos senjorų mityboje netrūksta sunkaus ir riebaus maisto produktų – rūkytų mėsos gaminių, kietųjų margarinų, majonezo ir miltinių desertų. Visgi juose gausu sočiųjų riebalų rūgščių, skatinančių aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl jų patariama vartoti itin retai ir saikingai.

„Kadangi senyvame amžiuje mažėja energijos poreikis, geriau vengti didelio energinio tankio maisto produktų – saldainių, konditerijos gaminių, kitų saldumynų. Visuomet geriau saldumyną iškeisti į vaisių, pasakoja „Senjoro“ socialinė darbuotoja.

Plačiau: lrytas.lt

Asociatyvi pixabay.com nuotrauka