Projektinė veikla

Vykdant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finasuojamą projektą „Senjore, būk pilietiškas! Nustok dejuoti, pradėk veikti!“, Visagino TAU, vadovaujamas direktorės Astos Sieliūnienės, birželio 28-29 dienomis organizavo kūrybinę senjorų stovyklą „Senjorų spiečius“.

Labai susikaupę kūrėme mandalas.

Gali pasirodyti, kad Visagino miestas sunkiai pasiekiamas, nes yra Lietuvos pakraštyje, tačiau draugystei ir norui bendrauti atstumas nėra kliūtis. Visagine susispietė Biržų, Kauno, Kėdainių, Utenos, Vilniaus ir Visagino trečiojo amžiaus universitetams (TAU) priklausantys senjorai.

Renginio atidarymo metu Visagino TAU direktorė Asta Sieliūnienė svečiams (ir saviškiams!) priminė, kad prie 23 metus įkurtas Visagino TAU buvo apsibrėžęs nors ir labai svarbų, bet iš pirmo žvilgsnio kuklų uždavinį – padėti senjorams mokytis lietuvių kalbos. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad Visagino senjorai negali taip „kukliai“ gyventi ir veikti – universitetas sujungė daugiautautę Visagino visuomenę, tapo matomas ir girdimas ne tik Visagine, bet ir visoje Respublikoje. Direktorė pažymėjo svarbų Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų asociacijos (NTAUA) vaidmenį Visagino TAU gyvenime. Visiems dalyvaujantiems universitetams buvo įteikta gervė – Visagino visuomenės bendrumo, saugumo ir ištikimybės simbolis.

NTAUA dr. Zita Žebrauskienė pasveikino „Spiečiaus“ rengėjus ir dalyvius, apdovanodama juos „širdelėmis“, draugystės ir artimo meilės ženklu.

Asociacijos prezidentės dovana TAU, dalyvantiems renginyje.

Dalyviai neliko „skolingi“. Kėdainių TAU gražiai sugiedojo savo himną (o gal specialiai šiam susitikimui paruoštą giesmę), dovanojo agurkų (kaip kitaip – juk Kėdainiai nuo neatmenamų laikų garsūs šiuo skanumėliu), medaus ir amžinos jaunystės eleksyro „Kaip išvengti amžėjimo“. Biržų TAU vadovė Audronė Januševičiūtė dovanojo alaus tardama: “Neleiskime gyvenimui sustingti“. Utenos TAU direktorė Birutė Vaškelienė palinkėjo giedro dangaus virš Lietuvos. Kauno TAU rektorė Nijolė Večkienė pareiškė, kad Kaunas yra Lietuvos širdis ir dėl to antrasis „Spiečius“ turės būti Kaune. Prieštaraujančių nebuvo.

Puikiais nacionaliniais rūbais apsirengę Visagino totoriai sudainavo tris savo liaudies dainas ir visus pavaišino nuostabiu skanėstu „čiak-čiak“. Iš miltų, kiaušinių, aliejaus ir medaus gaminamas kepinys simbolizuoja saulės energiją ir viltį. Visus sužavėjo solistė Guzel Aleksejeva. Matyt, ne veltui jos vardas lietuviškai reiškia „graži, mylima“.

Spiečių“ sumaniai moderavo Daiva Staniukaitienė. Dalyvių „gerovę“ užtikrino energingos savanorės Sandra Matvejeva, Loreta Čižienė, Irena Pranevičienė, Rimutė Černovienė. Malonu pažymėti dvi draugiškas talkininkes iš kitų organizacijų – Stefaniją Varkavičienę (Statybininkų klubas) ir Danutę Prišmantienę (Visagino pensininkų klubas).

Pasibaigus iškilmingai atidarymo ceremonijai, Rimutė Černovienė visus „išvarė“ į pievutę sportuoti.

Rimutės Černovienės vadovaujami sportavome.

Atėjus pietų metui, dalyviai buvo pavaišinti labai skania koše.

Po skanių ir sočių pietų atėjo tikrų išbandymų metas: dalyviai gavo piešimo priemones ir privalėjo atlikti darbus tema „Pasauliui reikia manęs“. Kilo nemenkas susirūpinimas – ar tikrai tam pasauliui reikia mūsų. Kūrybos „kančių“ rezultatas pasirodė toks puikus, jog liko aišku, kad pasaulis be senjorų niekaip neišsiverstų.

Galiausiai renginio dalyviai buvo apdovanoti: pora valandų skambėjo gražiausi romansai. Atlikėjų skaičiumi visus pranoko kėdainiečiai. Dešimt ansamblio „Šerkšnė“ narių (Genovaitė Bičkienė, Vytautas Bička, Kristina Čiulkevičienė, Vanda Deikienė, Angelina Gadeikienė, Vanda Gudavičienė, Vida Jablonskienė, Nijolė Jašinskienė, Nijolė Subačienė, Genovaitė Šeimienė), vadovaujamų Linos Karpavičienės, atliko keletą kūrinių. Biržų TAU atstovų pasirodymą (Janina Krūminienė, Virginija Pipinienė, Valerija Vaitaitienė) linksmai ir išradingai papildė du be galo „stori“ šokėjai Audronė Januševičiūtė ir Linas Mažuika. Penkis romansus atliko Medardo Čoboto universiteto atstovai Izabelė Janina Bražiūnienė ir Antanas Pociūnas. Meninę renginio dalį užbaigė Visagino žvaigždė Veronika Konan, kurios dainos senjorų širdyse sukėlė šviesų jaunystės dienų ilgesį.

Romansus atlieka Izabelė Bražiūnienė ir Antanas Pociūnas, MČTAU.

Nesinorėjo skirstytis, bet labai turininga diena baigėsi. MČTAU žvaigždė Antanas Pociūnas padainavo:

Išmokyk maldos,

Prašyti dienos,

Dienos tik vienos…

Žinoma, mums reikia daugybės dienų, bet tokios, kaip ši, praleista su draugais Visagine, reikia nors vienos.

Vida Kniūraitė

Vytauto Vasiliausko nuotraukos