Viešnagė

Pavasarį Maltoje viešėjusi MČTAU grupė susitiko su šios šalies TAU klausytojais ir turėjo progą išgirsti, kaip veikia šis senjorams skirtas universitetas.

MČTAU turistų grupė ne tik keliavo po Maltą, bet apsilankė ir vietiniame TAU. Susitikimas buvo numatytas Teologijos institute. Kai lietuviai atėįo, auditorijoje sėdėjo maltiečiai senjorai ir klausėsi lektoriaus paskaitos. Erdvioje salėje, turinčioje net tris ekranus, kuriuose keitėsi vaizdai, buvo kalbama botanikos tema apie tikrus augalus, kurie žaliuoja, ir netikrus grybelinės kilmės augalus. Auditorijoje prisėdo ir lietuviai. Lektoriui baigus kalbėti, MČTAU grupė išgirdo pasakojimą apie maltiečių universiteto veiklą, galėjo užduoti klausimus ir gauti atsakymus. Pirmiausia lietuviai sužinojo, kad iš daugiau kaip trijų dešimčių paskaitoje dalyvavusių maltiečių penki lankėsi Lietuvoje.

Maltos TAU atstovai pasakojo, kad iki koronaviruso pandemijos Maltos TAU turėjo apie 900 studentų, dabar – apie 600. Apskritai šioje šalyje yra daugiau kaip pusė milijono gyventojų. Maltos TAU paskaitos vyksta iki birželio mėnesio. Vasarą būna atostogos, o užsiėmimai vėl prasideda rudenį spalio mėnesį. Kalėdų ir Velykų laikotarpiais užsidaro atostogoms. Iš viso yra šeši TAU centrai, kuriuose vyksta užsiėmimai, skirtinguose miestuose Maltos saloje ir vienas - Gozo saloje. Didžiausias centras yra Florijanoje, kuriose ir lankėsi lietuvių grupė, į kurį maltiečiai senjorai suvažiuoja iš įvairių vietų. Čia kiekvieną savaitę nuo pirmadienio iki ketvirtadienio būna keturi užsiėmimai. Mokymasis vyksta pagal modulius, kurie tęsiasi po aštuonias savaites. Tarkime, lietuvių viešnagės metu prasidėjo botanikos paskaitos ir jų trukmė – aštuonios savaitės. Kiekviename centre – skirtingi moduliai. Tai jau minėta botanika, dar menas, istorija, technika, rankdarbiai ir kitos sritys. Užsiėmimus veda ir Maltos universiteto dėstytojai, ir patys TAU nariai. Senjorų universitetą finansuoja Maltos universitetas, o klausytojai moka 12 eurų metinį mokestį ir gali lankytis visuose centruose, kuriuose vyksta užsiėmimai.

Kai Maltos TAU senjorai rengiasi keliauti, kviečia, kad grupę lydėtų gydytojas, kurio kelionei pusę kainos patys susideda. Tai gerai todėl, jog visada šalia būna medikas ir, esant reikalui, gali suteikti pagalbą. 32 maltiečiai senjorai lankėsi ir Lietuvoje 2019 metų pavasarį. O MČTAU klausytojų grupė pirmą kartą Maltoje viešėjo 2014 metais.

Šį 2022 metų pavasarį MČTAU grupė po Maltą keliavo savaitę, aplankė ne tik maltiečių senjorų TAU, bet ir daug kitų įdomių šios Viduržemio šalies vietų.

Rasa Pakalkienė

MČTAU turistų grupės nuotraukos