Reportažas

Nors orų prognozė žadėjo lietų, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto (MČTAU) sveikatinimo renginio „Mūsų planeta, mūsų sveikata“ dalyviai, nepaisydami rizikos sušlapti, rinkosi į Vingio parką švęsti Pasaulinę sveikatos dieną. Ir šventė buvo puiki – daug entuziazmo bei puikios nuotaikos ir jokio lietaus.

Gegužės 21 d. MČTAU sveikatinimo renginyje „Mūsų planeta, mūsų sveikata“ dalyvavo trečiojo amžiaus universitetai (TAU) iš Vilniaus, Anykščių, Druskininkų, Naujosios Akmenės, Raseinių, Panevėžio… Pirmiausia jie surengė šventinį paradą, apėjo visą Vingio parko aikštės perimetrą ir, aidint plojimams, prie estrados išsirikiavo priešais žiūrovus.

Tada MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto prodekanas Vytautas Vaitkus visus renginio dalyvius pakvietė bendrai mankštai. Skambant nuotaikingai muzikai ir pagal jos ritmą senjorai mankštinosi, o šie garsai bei garsai traukė po Vingio parką vaikščiojančių žmonių dėmesį ir jie ėjo artyn pažiūrėti, kas tokio įdomaus vyksta.

Po tokios smagios mankštos atėįo laikas sveikinimams ir kalboms. „Sveiki, mieli šventės dalyviai. Be galo smagu jus matyti“, - susirinkusiesiems sakė MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė Viktorija Montvilienė.

Sveikatinimo renginio „Mūsų planeta, mūsų sveikata“ pasveikino Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuro Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė. „Šaunūs šventės dalyviai! Labai džiaugiuosi būdama su jumis”, - sakė ji. I. Zurlytė teigė, kad kiekviena diena turėtų būti sveikatos, kai daroma tai, kas geriausia fizinei ir psichinei sveikatai. O Žemės planetos sveikata priklauso nuo to, kaip elgiasi žmonės.

Po to į šventės dalyvius kreipėsi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) direktorius Romualdas Sabaliauskas. Jis teigė, kad renginio dalyviai labai drąsūs, turint galvoje, kad meteorologai žadėjo didelį lietų. „Patys geriausi gydytojai – jūs patys, klausykite savo organizmo ir būsite sveiki“, - kalbėjo R. Sabaliauskas.

Visus susirinkusiuosius sveikino ir MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė. Ji pažymėjo, kad brangiausias turtas yra sveikata, kurios nenupirksi už jokius pinigus. „Pasenti didelio meno nereikia, bet menas yra nugalėti senatvę. Ir mes nugalime“, - teigė Z. Žebrauskienė.

Vilniečių aikido klubas ne tik surengė įspūdingą pasirodymą, jo trenerė - Irina Kušelevič pasakojo ir komentavo viską, ką matė žiūrovai. Ir tai dar ne viskas. Kita aikido klubo pasirodymo dalis buvo skirta šventėje dalyvaujantiems senjorams, jie buvo mokomi judesių ir kaip apsiginti.

Po šio pasirodymo susirinkusieji stebėjo nuotaikingą meninę programos dalį - šventinį dalyvaujančių TAU kolektyvų prisistatymą, per kurį dalyviai ir šoko, ir grojo, ir dainavo, ir deklamavo.

Tada sveikatinimo renginio dalyviai turėjo progą sužinoti apie įdomią sporto šaką - diskgolfą. Diskgolfas panašus į tradicinį kamuoliukų golfą, tik žaidėjai nemuša kamuoliukų lazdomis į duobutes, o meta diskus į specialius krepšius. Apie tai papasakojo Vilniaus diskgolfo klubo vadovas Skirmantas Bikelis.

MČTAU atstovai Ovidijus Gabrėnas ir Sigita Eimutienė pristatė universiteto diskgolfo klubą, kuriuo pastaruoju metu itin susidomėjo senjorai. Tad renginio dalyviai turėjo progą šį įtraukiantį sportinį žaidimą. Už tai jie dar buvo ir apdovanoti.

Gerai pasportavus – ne pro šalį ir pasistiprinti. Tad šventėms dalyviai buvo vaišinami grikių gardžia kareiviška koše ir skaniai kvepiančia sriuba.

Šventė baigėsi atsisveikinimo daina, kuri skambėjo per visą Vingio parko estradą.

MČTAU sveikatinimo renginys „Mūsų planeta, mūsų sveikata“ buvo surengtas Pasaulinės sveikatos dienos proga.

Rasa Pakalkienė

Rasos Pakalkienės nuotraukos