Renginio anonsas

Pastaruoju metu, Rusijos karo Ukrainoje kontekste, vėl itin svarbu analizuoti totalitarinių režimų įtaką Europos valstybių, tautų ir žmonių likimams. Apie tai bus kalbama gegužės 27 d. 11 val. MČTAU, Studentų g. 39, A4 aud. vyksiančioje konferencijoje „Žmonių laikai 2022“, kuri rengiama tarptautinio projekto „Žmonių laikai“ rėmuose.

Skulptūra „Keturi komunarai“ Grūto parke. Asociatyvi Wikipedia.org nuotrauka

Konferencija yra skirta projekto apibendrinimui – totalitarizmo ir demokratijos, tolerancijos ir neapykantos įvairiems aspektams aptarti. O projekto „Žmonių laikai“ tikslas – dar kartą prisiminti, diskutuoti ir bandyti suprasti, kodėl Europa, šio žemyno šalys ir tautos laikas nuo laiko panyra į diktatūras, kodėl formuojasi totalitarinės sistemos.

Konferenciją „Žmonių laikai 2022“ sveikinimo žodžiais pradės MČTAU rektorė dr. Zita Žebrauskienė, beje, dalyvavusi ir projekto Lietuvos vietinių tyrimų dalyje. Tada projektą pristatys jo vadovas ir koordinatorius Lietuvoje, MČTAU Politikos, teisės ir ekonomikos (PTE) fakulteto dekanas dr. Vitalius Skaržinskas. Vėliau politikas Egidijus Vareikis analizuojuos diktatūrų įsigalėjimo priežastis. Po kavos pertraukos kalbės projekto dalyviai, pasidalinę savo istorijomis, kaip patys ir jų artimieji nukentėjo nuo totalitarinio režimo sovietinės okupacijos metu. Tada bus klausomasi buvusio PTE fakulteto dekano Rimanto Radžiūno, taip pat projekto Lietuvos vietinių tyrimų dalyvio, pranešimo „Ar vieningai priešinomės trėmimams?“ Konferenciją apibendrins V. Skaržinskas.

Antroje dalyje skambės tremtinių dainos, kurias atliks vokalinis ansamblis ,,Romantikai.“

***

Tarptautinis projektas „Žmonių laikai“ („Human Times“), kuriame dalyvauja Bulgarijos, Vengrijos, Austrijos, Olandijos, Sovėnijos ir Lietuvos organizacijos, pradėtas daugiau kaip metus, praėjęs ne vieną etapą įvairiose šalyse, dabar finišuoja MČTAU rengiama konferencija „Žmonių laikai 2022“ („Human times 2022“).

Vykdant projektą siekta analizuoti, kodėl dalis žmonių, nepaisydami pavojų, net mirties akivaizdoje nepasiduoda rudų, juodų ar raudonų „fiurerių“ raginimams bei grasinimams ir, išlikdami laisvi dvasia, kovoja už savo tautos bei valstybės laisvę. Taip pat siekta aiškintis, kokie žmogaus prigimties aspektai lemia, kad vieni savo orumą ir dvasios stiprybę išsaugo ir matydami krematoriumo liepsnas ar „kagėbistų“ į juos nukreiptus ginklų vamzdžius, o kiti – paslaugiai šlovina diktatorius ir skundžia kaimynus. Bandyta suprasti, kodėl vieni kovoja prieš totalitarizmą, o kiti prie jo prisitaiko.

Projekto „Žmonių laikai“ tikslų buvo siekiama įvairiomis priemonėmis: kalbant su praeities diktatūrų ir represijų liudininkais ar jų artimaisiais, analizuojant dokumentus bei daiktinius įrodymus. Pasinaudojant surinkta medžiaga, liudininkų pasakojimais, specialistų analize buvo kuriama ir organizuojama kilnojama lėlių paroda, kiti meno renginiai, rengiama konferencija.

 Konferencijos programa

MČTAU informacija